Firmele şi PFA-urile care nu şi-au plătit datoriile fiscalecătre ANAF în trimestrul al treilea al anului 2018, adică perioada iulie-septembrie, au apărut pe lista restanţierilor. Mai exact, pe 31 octombrie a fost publicată pe site-ul Fiscului lista cu datornicii la bugetul de stat.
AFLĂ AICI DACĂ TE AFLI PE LISTĂ
Totodată, ANAF a decis să trimită începând de joi decizii de impunere restanțierilor. Termenul limită pentru plata restanțelor este martie 2019, iar cei care achită înainte de această dată au o reducere de 10%.
La mijlocul lunii septembrie, ministrul Finanţelor Publice declara că nu a renunţat la amnistia fiscală, numai că aceasta nu va fi efectiv o amnistie fiscală, ci un cadru prin intermediul căruia vor fi oferite şi beneficii celor care s-au conformat voluntar.
„S-a discutat foarte mult de acea amnistie. Are acelaşi obiectiv: de a relansa în economia din România companiile mari, în principal pe cele de stat, să spunem, care astăzi sunt ţinute mai mult sau mai puţin pe linie de… Nu renunţ la niciun lucru care va fi bun pentru această economie, să ştiţi! Dar nu este o amnistie fiscală. Am spus: este, poate, un cadru care să ofere tuturor categoriilor din economie anumite măsuri, că vorbim de firmele private sau de stat cu datorii la stat, că vorbim de firmele care şi-au achitat la timp, în 2017, datoriile şi acum să creăm un mecanism care la anul viitor poate să le faciliteze, să spunem, plata faţă de stat nu în momentul în care… adică să-şi poată rula banii o anumită perioadă, şi ceva celor care s-au conformat voluntar. Şi pe persoană fizică la fel. Avem un istoric de cinci ani de zile în care ANAF-ul a emis la contribuabil decizia de impunere. Şi atunci ca obligaţie a ANAF până la final de octombrie fac o centralizare pe fiecare contribuabil, iar dacă plata se va realiza până la final de an curent vor primi practic o reducere substanţială din acea sumă”, spunea Eugen Teodorovici.