„Dacă am fi avut un ANAF informatizat… Guvernul a obligat firmele să îşi cumpere case de marcat fiscale care au transmisie de date electronică şi au fost luate tocmai în interesul Guvernului, al ANAF-ului de avea o mai bună colectare. (…) Nu au luat în schimb servere. De doi ani şi ceva nu au luat servere, dacă vă puteţi imagina! I-au forţat pe oameni să treacă la case de marcat fiscale al căror obiectiv era nu în interesul companiilor, ci în interesul ANAF-ului de a putea obţine toate informaţiile legate de toate operaţiunile şi ei nu au luat servere. Pe de o parte ai generat nişte cheltuieli pentru oamenii de afaceri, i-ai pus să facă o cheltuială care nu serveşte nimănui. Sigur că pe de o parte te gândeşti cine a vândut tipul ăla de case de marcat, iar pe de altă parte nu cumva este o dovadă clară a premeditării în ceea ce priveşte tolerarea evaziunii fiscale, chiar încurajarea evaziunii fiscale pentru că tu nu ţi-ai luat serverele şi în general tot softul ca să poţi să procesezi toate datele”, a afirmat Ludovic Orban, joi seară, în cadrul unei emisiuni la B1 Tv.
Şeful Guvernului a subliniat că „nu s-a dorit” informatizarea ANAF, arătând că existau inclusiv fonduri europene pentru acest lucru.
Orban a mai spus că Guvernul doreşte implementarea unui nou sistem informativ, performant, la ANAF, cu o „viteză maximă”, explicând astfel decizia ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, de a prezenta CSAT proiectul de informatizare a ANAF.
Fost ministru al Finanțelor, Daniel Dăianu, susține că digitalizarea Fiscului ar putea zgudui ANAF, dar ar avea un efect benefic pentru societatea românească. Președintele Consiliului Fiscal a declarat că, prin transparentizarea fluxurilor economice, ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește și, astfel, ar fi bani pentru sănătate, asistență medicală etc.