Lista de minciuni pe care le vei auzi din gura unui mecanic cel puțin o dată în viață, dezvăluită de angajatul unui service auto

Există riscul să cheltuiești mai mulți bani decât ar trebui la mecanic, din cauza dorinței unor service-uri auto de a face mai mult profit. Iată la ce trebuie să fii atent când vrei să îți repari mașina.
Alina Costache
23 mart. 2024, 22:00
Lista de minciuni pe care le vei auzi din gura unui mecanic cel puțin o dată în viață, dezvăluită de angajatul unui service auto
Minciunile pe care le auzi cel mai des la mecanic

E foarte important să îți întreți mașina, dar există riscuri să cheltuiești mai mulți bani decât ar trebui la mecanic. Mai mult, e posibil să cheltui bani pe lucruri de care nici măcar nu ai nevoie.

GOBankingRates a vorbit cu Chris Pyle, un mecanic auto calificat și expert auto la JustAnswer, despre principalele minciuni pe care le aud oamenii despre reparațiile auto.

Uleiul trebuie schimbat în funcție de vechimea mașinii

Faptul că trebuie să schimbați uleiul în funcție de vechimea mașinii este, după părerea lui Pyle, „o prostie”.

Mulți mecanici spun că uleiul trebuie schimbat la fiecare 5.000 de kilometri. Acest lucru poate fi adevărat pentru unele vehicule, însă, cele mai moderne pot merge adesea mult mai mult timp, până la circa 12.000 de km, fără o schimbare de ulei.

Ce contează cu adevărat este ceea ce recomandă producătorul și ceea ce indică culoarea jojei.

„Obiceiurile dumneavoastră de conducere, motorul și kilometrii vor determina când trebuie schimbat uleiul. Puteți să vă uitați la uleiul de pe jojă pentru a vedea când este necesar, vizualizând culoarea”, a spus Pyle.

Citește și: Cum eviţi să fii păcălit de mecanicii auto. Sfaturile specialiştilor pentru şoferii care îşi lasă maşinile în service

Protecția pentru vopsea și tapițerie

O minciună auzită frecvent la mecanic este aceea că trebuie să vă protejați vopseaua și tapițeria mașinii, indiferent de costuri. Potrivit lui Pyle, costurile pot ajunge și până la 500 de dolari.

„Practic, ei petrec 30 de minute pulverizând niște ceară pe vopsea și produse similare cu scotch guard pe țesătură. Practic, primești aproximativ 50 de dolari în produse și timp, cu o marjă de profit uriașă”, a spus Pyle.

Ma multe sisteme antifurt

Cu excepția cazului în care vehiculul dumneavoastră nu are un sistem antifurt din fabrică, dacă vi s-a spus că aveți nevoie de unul, este foarte probabil ca acest lucru să fie o minciună.

„Cel de la producător este adecvat. Dacă un hoț vrea mașina, va avea instrumente de diagnosticare la nivel de dealer și va face chei pe loc și o va fura, indiferent de sistemele care au fost adăugate”, a dezvălut Pyle.

Geometria roților este o necesitate

Majoritatea mașinilor au nevoie de o aliniere pe patru roți. Dacă vă reparați mașina și mecanicul vă spune că aveți nevoie de alinierea tuturor celor patru anvelope este, de obicei, o idee bună. Însă, potrivit lui Pyle, unii mecanici încearcă să taxeze pentru toate cele patru roți, chiar dacă aliniază doar două dintre ele. Asigurați-vă că verificați de două ori tot ceea ce a făcut mecanicul și comparați cu factura totală pentru a vă asigura că nu plătiți prea mult.

Revizia sistemului de combustibil

Deși e posibil sp aveți nevoie de un service pentru sistemul de alimentare cu combustibil, nu toate sunt atât de utile pe cât se crede.

„Unele sunt chiar bune, dar multe nu sunt deloc speciale. Acestea variază de la 249 de dolari la 449 de dolari. Cele care nu sunt bune sunt doar un agent de curățare a injectoarelor de combustibil adăugat în rezervorul de combustibil. Proprietarul poate face același lucru cumpărând o sticlă cu 10 dolari”, a spus Pyle.

Schimbul de annvelope

Întotdeauna să vă feriți de un mecanic care încearcă doar să vândă mai mult decât vă trebuie, precum anvelope noi.

„Multe ateliere vă vor verifica mașina în speranța de a găsi o problemă și de a vă vinde ceva. Ei vă vor spune că anvelopele sunt sub 5 mm și ar trebui înlocuite. Nu este cazul. Dacă conduceți inteligent, puteți rula o anvelopă până la 1 mm de bandă de rulare. Banda de rulare este acolo pentru a elimina apa. Dacă conduci mai încet pe ploaie, poți obține mult mai mulți kilometri din anvelope”, a continuat Pyle.

Citește și: Un român stabilit în Canada explică situația de peste hotare: „Gândiți-vă de două-trei ori înainte de a pleca”

Frâne noi mai devreme

Să ai frâne fiabile e esențial pentru a asigura o călătorie sigură. Dacă ți se spune că ai nevoie de unele noi în momentul în care sunt sub 3 mm, s-ar putea să fie o minciună.

„Frânele sunt adesea recomandate sub 3 mm. Din nou, dacă le acordați atenție, le puteți folosi mai mult timp”, a spus Pyle. „Cei mai mulți menționează lucrurile prea devreme, deoarece majoritatea proprietarilor de mașini nu acordă atenție mașinilor lor. Ei doar pun benzină în ea și nu verifică niciodată”, a adăugat mecanicul.

Trebuie să plătești pentru greșelile mecanicului

Dacă s-a întâmplat să pleci de la mecanic după ce ai făcut reparații doar pentru a constata că ceva nu e în regulă, de obicei, ei sunt cei care trebuie să rezolve problema. Gândiți-vă de două ori înainte de a plăti ceva ce au făcut greșit, mai ales dacă acest lucru este prevăzut în contract.

„Ați încheiat un contract conform căruia diagnosticul și reparația lor sunt corecte și [soluția]. Dacă plecați cu mașina și încă mai aveți probleme, nu ar trebui să plătiți pentru a repara altceva. Ei încalcă contractul. Ei nu au furnizat ceea ce ați semnat și pentru care ați plătit. Trebuie să îndrepte lucrurile, făcându-și treaba sau să vă restituie banii și să o ia de la capăt

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Iluzia optică pe care doar cei cu ochi de vultur o pot rezolva. Ești genial dacă găsești pantoful ascuns în mai puțin de 12 secunde
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești incredibile pentru șoferi! Curând, vor putea circula pe cel mai spectaculos drum din România!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Cel mai nou bulevard din București. Când are loc marea deschidere
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Șeful Poliției Municipale Brăila, prins beat la volan în urma unui accident rutier
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!