Agenţia Interpol a elaborat documentul pe baza informaţiilor serviciilor secrete americane, descoperite în timpul operaţiunilor din Siria şi Irak, potrivit Guardian.
Serviciile de informaţii europene se tem că odată cu colapsul califatului islamic există un risc crescut ca adepţi ai acestuia să se îndrepte către Europa, plănuind lovituri de tip kamikaze şi acţionând singuri. Deocamdată, nu există vreo dovadă că persoanele ale căror nume sunt pe lista consultată de Guardian ar fi ajuns în Europa.
Documentul care a fost transmis partenerilor de secretariatul general al Interpol, la finalul lui mai, îi caracterizează pe suspecţi ca fiind luptători independenţi, care ar fi putut „fi instruiţi să construiască şi să plaseze dispozitive explozive improvizate, dar care pot provoca moartea sau rănirea gravă a victimelor”.
„Este posibil ca aceştia să călătorească spre destinaţii internaţionale pentru a participa la acţiuni teroriste„, se mai arată în documentul consultat de Guardian.
Lista cuprinde numele suspecţilor, data la care au fost recrutaţi de ISIS, adresa probabilă, inclusiv aceea a moscheii în care se roagă, numele mamei şi fotografii. Pentru fiecare dintre adepţii Statului Islamic vizaţi, a fost creat un ID pentru a se asigura că fiecare ţară membră a Interpol poate integra datele cu cele din bazele de informaţii naţionale.
Interpol a cerut partenerilor orice informaţie pe care ar avea-o despre fiecare dintre suspecţii de pe listă, inclusiv date referitoare la trecerea frontierei, istoric infracţional, date biometrice, număr de paşaport, activitate în social media şi istoric al călătoriilor.
Citeşte şi Şeful Pentagonului presupune că Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic, încă trăieşte