Britanicii au verificat primele 50 de medicamente cele mai costisitoare pentru stat în 2010, scrie evz.ro. Ei au descoperit că statul român compensează medicamente fără beneficii clar dovedite și pastile pentru care plătește mai scump decât statul britanic sau american.
De exemplu, ginko biloba se află pe lista compensatelor de patru ani şi costă statul român 16,3 milioane de euro anual, deşi beneficiile nu sunt clare.
De asemenea, România compensează pentru medicamente care nu sunt o prioritate, cum ar fi antihistaminicele sau analgezicele.
„Criteriile pentru recomandarea pozitivă (sau negativă) nu sunt descrise în mod clar, iar deciziile par să se bazeze în mare măsură pe analize efectuate de specialiștii clinici, ale căror conflicte de interese, dacă există, nu sunt declarate la momentul analizei”, se arată în raport. Astfel, noi medicamente vor ajunge să fie incluse pe lista de compensate într-un ritm uluitor. „Doar 2% din cereri sunt respinse”, este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiștii de la NICE.
De asemenea, membrii comisiei care aprobă listarea unui anumit medicament nu țin cont de impactul asupra bugetului, iar statul ajunge să subvenționeze medicamente peste nivelul de suportabilitate.
O altă problemă este compensarea unor medicamente costisitoare în afara indicațiilor terapeutice, adică pentru alte afecțiuni decât cele indicate pe etichetă.