Lista oligarhilor din Rusia: Sunt 210 persoane care au legătură cu Vladimir Putin şi averi de miliarde de dolari

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marţi, o listă cu 210 oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi care ar avea legături cu preşedinţia Rusiei, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.
Romania TV
14 oct. 2011, 17:26

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă - 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri - nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă "Lista lui Putin", "Lista oligarhilor", "Raportul Kremlin".

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia - până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov - precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept "oligarhi".

 Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal - al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

După publicarea acestei liste, cotaţia rublei a scăzut cu 0,1% în raport cu dolarul american, iar acţiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat considerabil (unele chiar cu 2%).

Kremlinul avertizează că va proteja companiile ruse, după publicarea raportului Trezoreriei SUA

Raportul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite privind oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi ar putea afecta imaginea companiilor ruse şi arată că SUA percep Rusia drept un inamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia The Associated Press.

"Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova a precizat că Rusia aşteaptă o analiză amănunţită a raportul Trezoreriei SUA înainte de a trage alte concluzii, dar a subliniat că demersul este "fără precedent".

Referindu-se la nominalizarea sa pe această listă, Dmitri Peskov a spus că nu poate avea o reacţie emoţională. "Nu simt nimic special în privinţa acestui lucru. Îmi este indiferent", a precizat Peskov.

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă – 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri – nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor”, „Raportul Kremlin”.

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia – până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov – precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept „oligarhi”.

 Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal – al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

După publicarea acestei liste, cotaţia rublei a scăzut cu 0,1% în raport cu dolarul american, iar acţiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat considerabil (unele chiar cu 2%).

Kremlinul avertizează că va proteja companiile ruse, după publicarea raportului Trezoreriei SUA

Raportul Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite privind oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi ar putea afecta imaginea companiilor ruse şi arată că SUA percep Rusia drept un inamic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia The Associated Press.

„Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Moscova a precizat că Rusia aşteaptă o analiză amănunţită a raportul Trezoreriei SUA înainte de a trage alte concluzii, dar a subliniat că demersul este „fără precedent”.

Referindu-se la nominalizarea sa pe această listă, Dmitri Peskov a spus că nu poate avea o reacţie emoţională. „Nu simt nimic special în privinţa acestui lucru. Îmi este indiferent”, a precizat Peskov.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, carnea de mici de la supermarketuri. Rezultatele de laborator sunt șocante
Capital.ro
Turul doi se va relua? Anunț pentru toți românii. Ce se întâmplă azi, 30 aprilie
Playtech.ro
Cât de bogată este regina Camilla? Averea impresionantă a soției regelui Charles
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Două puteri nucleare, la un pas de război. Coflictul India - Pakistan poate aduce Armaghedonul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. Se schimbă vremea în București, începând de sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Anunțul lui George Simion răstoarnă România: E primul pas
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Mesajul Runelor pentru Joi, 1 mai 2025. Patru zodii au noroc pe toate planurile, trei zodii au probleme
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri