Elveţia , Insulele Caiman, Liechtensteinul, Insulele Virgine Britanice, sau Gibraltarul sunt doar câteva dintre statele ce se află în plin proces de renunţare la statutul de „paradis fiscal„, termen ce desemnează acele ţări unde impozitul pe profit este zero sau nesemnificativ pentru activităţi comerciale sau bancare, în care exista trusturi off-shore sau în care nivelul general al taxelor şi impozitelor este foarte redus, potrivit Agerpres.
Noua orientare a acestor state este un rezultat al presiunilor internaţionale, exercitate prin intermediul Consiliul de Stabilitate Financiară (cu sediul în Elveţia), un for iniţiat de Grupul G20, al celor mai puternice state industrializate ale lumii. Consiliul a lansat în martie 2010 un document directiv menit să încurajeze ţările să adere la sistemul de reguli internaţionale de cooperare şi schimb de informaţii în domeniul financiar. De atunci aproximativ 18 ţări, aflate pe o listă gri a „paradisurilor fiscale”, au întreprins acţiuni concrete sau au demonstrat un progres notabil în aplicarea acestor reguli.
Alte 41 de ţări, dintre care 17 sunt chiar membre ale Consiliului , au demonstrat un ataşament puternic faţă de normele definite de autoritatile de reglementare financiară.
Numai doua state de pe lista „paradisurilor fiscale” nu au deschis pâna în prezent dialogul cu forul iar acestea sunt Libia fostului dictator Muammar Gaddafi şi Venezuela liderului comunist Hugo Chavez.