„Am dori să ne abţinem de la comentarii cu privire la numele persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea în Federaţia rusă, deşi (numele lor) au apărut în unele publicaţii”, a declarat oficialul – al cărui nume nu este precizat de către agenţia rusă de stat – pentru presă. „În acelaşi timp, confirmăm că liste similare au fost înmânate partenerilor europeni”, a precizat oficialul rus.
Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sancţiuni Federaţiei ruse să se adreseze birourilor consulare ruseşti înainte de vizite, pentru a afla dacă au interdicţia de a intra în ţară, a declarat el.
„Însă partenerii noştri au preferat să nu facă acest lucru şi au solicitat să fie notificaţi pe canale diplomatice”, a precizat oficialul. „În această idee le-au fost trimisele listele”, a adăugat el.
Listele „au fost înmânate partenerilor noştri europeni ca un gest de încredere, iar publicarea lor poate apăsa conştiinţa părţilor corespondente”, a apreciat el.
„Doar un lucru rămâne neclar: au dorit colegii noştri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele «persoanelor interzise» sau să pună în scenă alt show politic?„, a adăugat el.
Restricţionarea accesului în Rusia a fost introdusă excepţional, ca o „etapă reciprocă” faţă de acţiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.
„Un răspuns către unele sate europene care cer să se explice de ce aceste nume au fost puse pe liste de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia este destul de simplu – acest lucru s-a făcut ca un răspuns la o campanie de sancţiuni impuse Rusiei de către unele ţări din Uniunea Europeană conduse de către Germania”, a declarat oficialul rus comentând informaţii de presă potrivit cărora capitale europene au cerut explicaţii de la Moscova cu privire la personalităţile de pe lista neagră.
Statele Unite au acţionat mai adecvat decât statele UE faţă de situaţia listelor negre reciproce, a mai declarat el.
Nume ale unor „cetăţeni americani au fost introduse, de asemenea, puse la index, dar este necesar să se menţioneze că în acest caz partenerii noştri americani acţionează mai constructiv decât cei europeni”, a subliniat oficialul de rang înalt de la Ministerul rus de Externe.
Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.
Lista este datată 26 mai.
Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fostul preşedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepremierul britanic Nick Clegg, fostul director MI6 John Sawers, fostul comisar european pentru extindere Stefan Fule şi fostul ministru ceh de Externe Karl Schwarzenberg.
Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.