Potrivit România TV, portofoliul Justiţiei ar putea fi preluat chiar de numărul 2 din PNL, prim-vicepreşedintele Klaus Johannis.
Pe lista ministeriabililor cu care lucrează liberalii mai apar europarlamentarul Norica Nicolai şi senatorul Tudor Chiuariu. Eventuala numire a unuia dintre cei doi ar putea duce la un conflict cu preşedintele Traian Băsescu, fiind cunoscute relaţiile glaciale pe care le are cu cei doi. Şeful statului a refuzat numirea lui Nicolai la acest minister în timpul guvernării Tăriceanu, iar Chiuariu a avut un conflict deschis cu Traian Băsescu, în perioada cât a fost ministru al Justiţiei.
PNL ia în calcul şi numirea unui tehnocrat. Este vorba de Ovidiu Puţura, actualmente secretar de stat în Ministerul de Justiţie. Corneliu Bârsan, judecător la CEDO, ar fi fost recomandat de către preşedintele comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu. „Asta e opinia mea, dar nu au fost discuţii în acest sens”, a declarat Chiuariu la România TV.
O altă variantă este chiar un fost consilier al preşedintelui Băsescu, Renate Weber, care este acum europarlamentar. Nu în ultimul rând, se analizează şi posibilitatea numirii senatorului Victor Ciorbea, fost prim-ministru în guvernarea CDR.
PNL îşi va asuma în continuare Ministerul Justiţiei, decizia finală în privinţa propunerii pe care liberalii i-o vor face premierului urmând să fie luată Biroului Politic Naţional al partidului. Antonescu a respins varianta unui „troc” în USL în ceea ce priveşte ministerele coordonate de reprezentanţii PSD sau PNL şi a negat varianta cedării Ministerului Justiţiei.
„Nu s-a pus niciodată problema asta. Am precizat de ieri şi am spus că, dacă premierul va face numirile la Parchete, în calitate de ministru al Justiţiei, şi dna Kovesi va figura printre ele, este posibil să luăm în discuţie ca PNL să renunţe la Ministerul Justiţiei. Nu a fost vorba de troc, de purcoaie de bani sau de compensaţii. Am grăbit puţin şedinţa Biroului Politic Central al PNL şi cum premierul, nereuşind să rezolve în urgenţă, cazul privind numirea procurorilor, are nevoie de cineva la Ministerul Justiţiei, şi mâine la acest Birou Politic vom face şi propuneri, vom lua şi decizii pentru a desemna un candidat de ministru”, a mai spus Antonescu.
Întrebat dacă vede amânarea numirilor şefilor Parchetelor ca pe „o victorie”, preşedintele PNL a răspuns: „Nu am comunicat o poziţie publică pentru a impresiona pe cineva sau pentru a influenţa decizia cuiva. Pur şi simplu era obligaţia mea să fac cunoscută acestă poziţie ca om politic faţă de publicul larg, faţă de alegători, nu către CSM sau alţi decidenţi”.
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că în cadrul întâlnirii cu procurorii din CMS s-a discutat doar despre procedura de numire a şefilor Parchetelor. Ponta a mai spus că varianta numirii rapide a şefilor Parchetelor a căzut şi că-l va informa pe şeful statului despre acest lucru.
Premierul a mai anunţat că prioritară acum este numirea unui nou ministru al Justiţei, despre care Ponta a spus că va fi propus de PNL. De asemenea, premierul Victor Ponta a anunţat că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.