„Decizia ridică numărul total de persoane asupra cărora se aplică măsuri restrictive (…) la 62 şi 50 de entităţi listate de ONU. În plus, 41 de persoane şi 7 entităţi sunt incluse în mod autonom de UE”, se afirmă într-un comunicat al Consiliului Europei.
Printre entităţile incluse recent se numără şi Foreign Trade Bank (FTB), o instituţie bancară controlată de statul nord-coreean, potrivit Mediafax.
Consiliul de Securitate al ONU a votat în unainimitate, săptămâna trecută, noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, prin care exporturile nord-coreene vor fi profund afectate. Rezoluţia, care a fost redactată de SUA şi negociată cu aliatul tradiţional al Coreei de Nord, China, vizează să crească presiunea economică asupra Phenianului pentru a determina oficialii nord-coreeni să oprească dezvoltarea programului nuclear.
Citeşte şi Donald Trump avertizează Coreea de Nord că va da de necaz dacă face ceva împotriva SUA
Astfel, exporturile nord-coreene vor avea mult de suferit, în mod special cele de cărbune, fier, plumb, minereuri şi alte materii prime. Pentru regimul de la Phenian exportul de cărbune către China a reprezentat până acum una dintre principalele surse de venit, însă şi Beijingul, fiind membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a votat în favoarea noilor sancţiuni.
Potrivit estimărilor, valoarea exporturilor nord-coreene se va diminua cu trei miliarde de dolari anual.