Listele antisistem, pe primele locuri în scrutinul din Irak

Cele două liste antisistem au creat o surpriză în Irak, plasându-se în fruntea alegerilor legislative şi devansând-o pe cea a premierului aflat la sfârşit de mandat Haider al-Abadi, potrivit rezultatelor parţiale oficiale obţinute de AFP în noaptea de duminică spre luni.
Iulian Tudor
14 mai 2018, 07:46
Listele antisistem, pe primele locuri în scrutinul din Irak

Alianţa inedită dintre liderul religios şiit Moqtada Sadr şi comunişti asupra unui program anticorupţie (Marşul pentru reforme) s-a clasat pe primul loc în şase din 18 provincii şi pe locul doi în alte patru.

Alianţa Victoriei, o listă a foştilor membri ai Hachd al-Chaabi (Unităţile de mobilizare populară), aliat crucial al armatei în victoria împotriva grupării Stat Islamic (SI), s-a clasat în frunte în patru provincii. Această listă, pe care figurează numeroşi responsabili apropiaţi de Iran, s-a clasat pe locul doi în alte opt provincii.

Abadi, susţinut de comunitatea internaţională, este devansat în toate provinciile cu excepţia Ninive, a cărei capitală este Mosulul, fostul fief central al SI în Irak unde Abadi a anunţat, în iulie 2017, „eliberarea”. Într-o primă fază, diferiţi responsabili politici au clasat formaţiunea premierului pe primul lor, atribuindu-i în jur de 60 de locuri în parlament.

Cu toate acestea, cifrele s-ar mai putea schimba, pentru că nu ţin cont de voturile a aproape 700.000 de membri ai forţelor de securitate irakiene, precum şi de buletinele de vot ale aproape un milion de irakieni ce locuiesc peste hotare.

Alegerile de sâmbătă, primele din Irak de când Bagdadul a proclamat victoria asupra grupării Stat Islamic (SI), în urmă cu cinci luni, au adus introducerea sistemului de vot electronic. Potrivit Comisiei Electorale, rezultatele finale vor fi anunţate î n următoarele două zile. În jur de 44,5% dintre alegători şi-au exercitat dreptul de vot, o prezenţă mult mai mică comparativ cu 2014, când au participat în jur de 60% dintre alegători.

Aproape 7.000 de candidaţi şi-au disputat 329 de locuri în parlament, care îl va alege pe preşedinte şi pe primul-ministru. Formaţiunea Al Nasr (Victoria, în arabă) a premierului Haidar al Abadi spera să se menţină pe prima poziţie.

Alegerile au avut loc în timp ce zone din Irak se află în continuare în ruine ca rezultat al unei campanii militare de trei ani sprijinite de Statele Unite împotriva SI.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'