Alianţa inedită dintre liderul religios şiit Moqtada Sadr şi comunişti asupra unui program anticorupţie (Marşul pentru reforme) s-a clasat pe primul loc în şase din 18 provincii şi pe locul doi în alte patru.
Alianţa Victoriei, o listă a foştilor membri ai Hachd al-Chaabi (Unităţile de mobilizare populară), aliat crucial al armatei în victoria împotriva grupării Stat Islamic (SI), s-a clasat în frunte în patru provincii. Această listă, pe care figurează numeroşi responsabili apropiaţi de Iran, s-a clasat pe locul doi în alte opt provincii.
Abadi, susţinut de comunitatea internaţională, este devansat în toate provinciile cu excepţia Ninive, a cărei capitală este Mosulul, fostul fief central al SI în Irak unde Abadi a anunţat, în iulie 2017, „eliberarea”. Într-o primă fază, diferiţi responsabili politici au clasat formaţiunea premierului pe primul lor, atribuindu-i în jur de 60 de locuri în parlament.
Cu toate acestea, cifrele s-ar mai putea schimba, pentru că nu ţin cont de voturile a aproape 700.000 de membri ai forţelor de securitate irakiene, precum şi de buletinele de vot ale aproape un milion de irakieni ce locuiesc peste hotare.
Alegerile de sâmbătă, primele din Irak de când Bagdadul a proclamat victoria asupra grupării Stat Islamic (SI), în urmă cu cinci luni, au adus introducerea sistemului de vot electronic. Potrivit Comisiei Electorale, rezultatele finale vor fi anunţate î n următoarele două zile. În jur de 44,5% dintre alegători şi-au exercitat dreptul de vot, o prezenţă mult mai mică comparativ cu 2014, când au participat în jur de 60% dintre alegători.
Aproape 7.000 de candidaţi şi-au disputat 329 de locuri în parlament, care îl va alege pe preşedinte şi pe primul-ministru. Formaţiunea Al Nasr (Victoria, în arabă) a premierului Haidar al Abadi spera să se menţină pe prima poziţie.
Alegerile au avut loc în timp ce zone din Irak se află în continuare în ruine ca rezultat al unei campanii militare de trei ani sprijinite de Statele Unite împotriva SI.