„Luând în considerare faptul că 28.797 de semnături de susţinere a listei de candidaturi propuse de PRM sub semnătura preşedintelui acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, sunt afectate de vicii de formă şi fond, numărul de semnături de susţinere valabile fiind 196.104, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile”, relevă motivarea deciziei BEC.
Potrivit acesteia, printre neregulile depistate în urma verificării listelor de susţinători se numără lipsa numelui şi prenumelui persoanei care a întocmit lista de susţinători, dar şi a datelor de identificare a declarantului, absenţa semnăturii susţinătorului, a datei naşterii acestuia, lipsa seriei sau a numărului actului de identitate al susţinătorului şi prezenţa în listele de susţinători a 57 de persoane care nu au împlinit 18 ani.
În altă ordine de idei, BEC a constatat mai multe „neregularităţi” în unele dosare de candidaturi depuse de PRM. Majoritatea neregulilor vizează că faptul că unii candidaţi nu au precizat dacă au avut sau nu calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii.
De asemenea, BEC a respins cererea de înregistrare a candidaturilor PRM depusă prin Gheorghe Funar observând că potrivit menţiunilor din Registrul Partidelor Politice valabile pe 26 martie preşedintele PRM e Corneliu Vadim Tudor.
BEC a avut în vedere prevederi din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European potrivit cărora listele de candidaţi se semnează de conducerea partidului politic, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a alianţei politice sau electorale ori de persoanele împuternicite în mod expres pentru a le semna.
Candidaturile la europarlamentare ale formaţiunii Noua Republică au fost respinse de Biroul Electoral Central (BEC) pentru că semnăturile de susţinere valabile erau insuficiente.
„Luând în considerare că 43.520 de semnături de susţinere sunt afectate de vicii de formă şi fond, numărul de semnături de susţinere valabile fiind 182.179, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile propuse de Partidul Noua Republică”, relevă motivarea deciziei BEC de respingere a acestor candidaturi.
Printre neregulile sesizate de BEC privind lista de susţinători se numără lipsa semnăturii susţinătorului, a numelui şi prenumelui acestuia, a domiciliului său, precum şi prezenţa în listele de susţinători a 105 persoane care nu au împlinit 18 ani.
De asemenea, BEC a constatat că unul dintre candidaţii Noua Republică la europarlamentare, Dana Ioana Mihalache, nu a depus declaraţia pe propria răspundere în original, ci în copie xerox.
Noua Republică a anunţat că va contesta decizia BEC de respingere a candidaturilor formaţiunii politice la alegerile europarlamentare.
„Noua Republică aşteaptă motivaţia BEC pentru a contesta decizia de respingere a candidaturii. Există precedente în care justiţia a infirmat verdictul BEC. Nu ne vom opri până când nu vom epuiza toate căile de atac împotriva acestei decizii arbitrare. Noua Republică a depus la BEC peste 225.000 de semnături valide pentru susţinerea candidaturii împreună cu dosarele complete ale celor 32 de candidaţi. Ne-am câştigat dreptul de a participa în aceste alegeri îndeplinind toate condiţiile legale, oricât de restrictive sau aberante”, relevă comunicatul formaţiunii de joi.