Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, a solicitat instituţiilor din domeniul cercetării şi al protecţiei mediului realizarea unui raport cu privire la situaţia apelor marine din România, precum şi efectuarea de verificări cu privire la existenţa unor riscuri similare în zona litoralului Mării Negre.
„Pentru moment, datele ştiinţifice cuprinse în analizele periodice arată că nu există niciun risc pentru sănătatea publică a turiştilor aflaţi pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificări suplimentare, ale căror concluzii vor fi comunicate publicului în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Costoiu.
Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A. Alerta a fost dată la câteva zile după ce puhoaiele au măturat portul Varna şi mai multe staţiuni bulgăreşti.
Potrivit unui amplu comunicat al ministerului bulgar al sănătăţii, problemă a fost depistată, la 30 iunie, pe Plaja Ofiţerească din Varna. Aici, s-au constatat probleme privind calitatea apei, iar zona a fost închisă temporar. Bulgarii au precizat că aici au mai fost probleme şi în trecut. Nu din cauza inundaţiilor, ci a unui canal de colectare a apelor provenite de la ploi, dar la care este foarte probabil să fie racordate ilegal canalizări de la periferia oraşului.
Oficialii bulgari au dat asigurări că probele prelevate atât în apropiere de Varna, cît şi în alte zone ale litoralului sunt în conformitate cu normele în vigoare, iar scăldatul în apa mării nu reprezintă un pericol.
Mai mult, ministerul bulgar al sănătăţii nu recomandă celor care îşi petrec vacanţele la Marea Neagră să se vaccineze preventiv împotriva hepatitei A şi resping categoric o astfel de recomandare.