Numele Băilor de „La Vii” vine de la faptul că pe malul lor se afla o plantaţie de vie. Aici se ajungea cu un trenuleţ, „trenul de plăcere”, care pleca de la Poarta 1, de pe promontoriu, către băile de „La Vii”, dar şi către băile din Mamaia. În apropiere de plajele de „La Vii”, se afla berăria Gruber, celebră la vremea acea, potrivit Cuget Liber.
Citeşte şi Imagini care au marcat istoria. Ultimele fotografii cu mari personalităţi în viaţă
Constănţenii pot admira timp de o lună expoziţia de cartofilie „Hai la plajă, la Constanţa!”, amenajată la etajul I al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. Sunt prezentate primele plaje ale Constanţei, iar autorul acestei colecţii este Gabriel Octavian Nicolae, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Tomis Constanţa. Expoziţia „Hai la plajă, la Constanţa!” îi invită pe constănţeni să afle începuturile preocupării localnicilor de a merge la plajă şi de a face băi de aer.
La rândul său, arhitectul Radu Cornescu a subliniat că o atracţie a vremii era „trenul de plăcere”. Vagoanele erau deschise, balustradele ca nişte balcoane, iar călătorii veneau cu umbreluţe de soare. Puteai să cobori din mers, dacă te aflai în vagonul din faţă, aşa de încet mergea trenul. O atenţie deosebită era acordată în epocă şi vestimentaţiei. Foarte puţin din corpul unei doamne era expus la soare. Plajele erau împărţite în două sectoare: cel al bărbaţilor şi cel al femeilor.
Preocuparea autorităţilor locale pentru zonele de plajă era una foarte serioasă, lucru atestat de documentele găsite în arhive. Ordinele emise de primarii vremii demonstrează preocuparea faţă de activitatea de agrement a oraşului.
Citeşte şi Primele fotografii pentru promovarea turismului în Japonia, dezvăluite după o sută de ani FOTO
Virgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statutului Constanţa, ne-a declarat că, parcurgând dosarele vremii, i-a reţinut atenţia următorul document, din 10 ianuarie 1895, înaintat de inginerul arhitect Adolf Linz, primarului Constanţei, Mihail Koiciu:
„Domnule Primar,
Am onoarea a vă înainta alăturat cu aceasta planurile, devizu, caietul de sarcini şi condiţiunile băilor de mare ce urmează a se construi la plaja malului mării, în vii, în locul celor vechi. Distribuţiunea acestor băi s-a aranjat astfel ca să întrunească toate condiţiunile necesare, aşa ca să se evite cât se poate nemulţumirile vizitatorilor„.
Tot în documentul respectiv se arată că fiecare din aceste băi consta din 100 cabine pentru vizitatori, ale căror intrări se puteau observa de vizitatori când se aflau în baie şi care (cabine) aveau o lungime de 1.70 m, iar lăţimea de 1.30 m.