Începând din aprilie, Lituania nu va mai importa gaze din Rusia. Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a anunţat acest lucru sâmbătă, pe Twitter. Nauseda încurajează şi alte ţări europene să urmeze exemplul Lituaniei. Potrivit preşedintelui, ţara a decis deja cu mai mulţi ani în urmă să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc, astfel încât decizia poate fi luată acum „fără durere”. Pe parcursul anilor 2019 şi 2021, aproximativ 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia.
Zelenski îşi proclamă victoria în războiul cu Rusia: Putin îşi va continua agresiunea în Europa dincolo de Ucraina şi va obţine ceea ce vrea „dacă nu va fi oprit” acum
Vineri, într-un interviu acordat Sky News, Nauseda a declarat că înţelege că alte ţări din UE au nevoie de timp pentru a rupe relaţia energetică cu Rusia. Dar, a subliniat el, „chiar şi atunci când războiul din Ucraina se va încheia, nu ne putem întoarce la normalitate. Atitudinea Europei faţă de Rusia se schimbă dramatic”.
De altfel, Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”, a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP.
„Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul”, a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid. „Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!”, a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: „Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el.
Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.
Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul.
Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că doreşte să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susţină rubla. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova
Virgil Popescu: România este unul dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri
Virgil Popescu a afirmat că ”noul act de şantaj al Rusiei” a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. MInistrul afirmă că România este unul dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc, ”aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”.
„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată! Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţată de Federaţia Rusă. Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a scris Virgil Popescu.
El a adăugat că „nici statul român şi nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România”.
„Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale. De asemenea, aş dori să precizez că în ultimele luni am avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate. Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri. În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare”, a completat ministrul Energiei.
Gazele naturale ruseşti continuă să fie livrate în Europa, în ciuda termenului limită al lui Putin care obligă ”ţările neprietenoase” să plătească în ruble
Gazele ruseşti continuă să fie livrate, vineri, spre Europa, în pofida termenului stabilit de preşedintele Vladimir Putin pentru întreruperea furnizării în cazul în care clienţii nu încep să plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble, relatează Reuters.
Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina a afectat legăturile comerciale ale Moscovei cu mare parte din statele mondiale, însă există unele excepţii în ceea ce priveşte petrolul şi gazele naturale.
Putin a semnat un ordin prin care plata livrărilor de gaze naturale către ”ţările neprietenoase” trebuie să fie făcută în ruble. Termenul limită stabilit a fost ziua de vineri. Solicitarea lui Putin a fost respinsă de clienţii occidentali, ca fiind o încercare de a rescrie contractele care stipulează plata în euro.
Germania, care cumpără cele mai multe gaze naturale din Rusia, a calificat decizia liderului rus drept ”şantaj” şi a activat, miercuri, ”avertizarea timpurie”, prima etapă din planul de urgenţă al Germaniei pentru garantarea aprovizionării cu gaze naturale, un plan conceput pentru a reduce riscul întreruperii sau opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia.
Cu toate acestea, se pare că nu există niciun semn de întrerupere a gazelor naturale către Europa, vineri. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care transportă gaze ruseşti în statele europene – Nord Stream 1 prin Marea Baltică şi în Slovacia, prin Ucraina.
Direcţia fluxurilor către cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa care trece prin Belarus, a fost schimbată. Gazele sunt transportate acum din Germania în Polonia, însă doar ocazional.
Gazprom, gigantul de stat producător de gaze, a anunţat că va continua să livreze gaze naturale spre Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut foarte puţin în comparaţie cu cererile de joi.
O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de scadenţa plăţilor, sugerând că robinetele ar putea să nu fie închise imediat.