Kaliningrad se află la Marea Baltică şi foloseşte o legătură feroviară cu Rusia prin Lituania pentru pasageri şi mărfuri. Lituania interzisese în iunie Rusiei să mai transporte produse aflate sub sancţiuni pe calea ferată spre Kaliningrad, provocând un protest vehement din partea Moscovei şi promisiunea de retaliere rapidă.
Rusia s-a înfuriat atunci când Lituania a interzis luna trecută tranzitul oţelului şi al altor metale feroase, în temeiul sancţiunilor UE, şi a ameninţat că va răspunde acestei sancţiuni.
Va fi atacat Putin pe pământ rusesc? Un batalion cecen pregăteşte ofensiva împotriva Moscovei: „Ştim unde sunt pozițiile inamicului”
Acum, Căile Ferate lituaniene transmit că transportul de mărfuri către exclava rusă va fi reluat.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a declarat că interdicţia de tranzit a afectat doar tranzitul rutier, nu şi pe cel feroviar, şi că, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să transporte beton, lemn şi alcool pe teritoriul UE către Kaliningrad.
Agenţia rusă de ştiri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a declarat că 60 de vagoane de ciment vor fi în curând expediate.
Rusia a anexat Kaliningrad după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, şi aproximativ un milion de persoane locuiesc acolo.
Şeful MI6 crede că armata rusă este pe cale să rămână fără vlagă. „În cinci luni în Ucraina a pierdut 15.000 de soldaţi, tot atâţia cât au murit în 10 ani, în Afganistan”
Pentru aprovizionare, Kaliningrad a depins foarte mult de rutele de tranzit prin Lituania. Însă luna trecută Lituania a început să pună în aplicare sancţiunile UE privind anumite bunuri ruseşti, inclusiv materiale de construcţii, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Uniunea Europeană a indicat săptămâna trecută că interdicţia de tranzit afectează doar transportul rutier, nu şi pe cel feroviar, iar Lituania ar trebui, prin urmare, să permită Rusiei să transporte beton, lemn şi alcool prin teritoriul UE spre exclavă.