Ingrida Simonyte, deputată independentă apropiată conservatorilor şi fost ministru de finanţe, l-a devansat cu foarte puţin, în primul tur care a avut loc la 12 mai, pe economistul Gitanas Nauseda, un erudit novice în politică. Astfel, Simonyte a beneficiat de susţinerea a 31,13% dintre alegători, în timp ce contracandidatul său a obţinut 30,95%. Premierul Saulius Skvernelis s-a clasat pe locul trei, cu 19,72% din voturi.
Niciun sondaj de opinie nu a fost publicat înainte de scrutinul de duminică, ce coincide cu alegerile pentru Parlamentul European, însă analiştii mizează pe Nauseda datorită independenţei sale, spectrului său politic larg şi personalităţii sale.
Cu cei doi candidaţi pro-Europa de centru-dreapta, Lituania rezistă curentului eurosceptic care se constată în Uniunea Europeană (UE), majoritatea alegătorilor lituanienii considerând că UE le-a adus prosperitate şi securitate, potrivit Agerpres
Câştigătorul celui de-al doilea tur o va înlocui pe actuala preşedintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care îşi încheie cel de-al doilea mandat consecutiv, ultimul conform legii. „Doamne de oţel”, cunoscută pentru limbajul său ferm faţă de Rusia, este citată printre candidaţii la preşedinţia Consiliului European.
Problemele legate de viaţa cotidiană au dominat actuala campanie electorală din Lituania. Cei doi candidaţi au promis să reducă falia adâncă între bogaţi şi săraci în această ţară baltică cu 2,8 milioane de locuitori, dintre care aproape 30% riscă sărăcia sau excluderea socială, mai ales în mediul rural.
Creşterea economică ar urma să atingă anul acesta 2,7% din PIB, mult peste media de 1,1% din cele 19 ţări ale zonei euro, din care Lituania face parte. Cei doi candidaţi, mari economişti, s-au angajat să distribuie „roadele” acestei creşteri într-un mod mai echilibrat, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, Simonyte a păstrat distanţa în faţa promisiunilor lui Nauseda privind un „stat-providenţă”. Insistând asupra „independenţei sale veritabile”, fostul consilier bancar în vârstă de 55 de ani s-a angajat să lucreze pentru „o Lituanie care are grijă de toţi, nu doar de cei privilegiaţi”.
Cu toate acestea, criticii consideră că platforma lui rămâne una vagă şi îi reproşează lipsa de experienţă politică şi legăturile cu lumea afacerilor.
Ingrida Simonyte este cunoscută pentru stilul său dinamic şi direct. Celibatară, în vârstă de 44 de ani, ea a beneficiat de susţinere în special în capitală. În 2009, în calitate de ministru de finanţe, Simonyte a decis măsuri de austeritate drastice pentru ca Lituania să facă faţă crizei, care a dus la contractarea economiei lituaniene cu aproape 15% – trecut care riscă să influenţeze rezultatul actualelor alegeri, numeroşi alegători neputând să uite tăierile severe de salarii şi pensii în sectorul public.