Lituanienii votează în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative

Lituanienii votează duminică în al doilea tur al alegerilor legislative, cu o perspectivă de consolidare a victoriei înregistrate de opoziţia de stânga în primul tur din 14 octombrie, în detrimentul conservatorilor premierului în exerciţiu Andrius Kubilius.
Romania TV
28 oct. 2012, 14:49
Lituanienii votează în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative

 În alegerile de duminică sunt puse în joc 67 dintre cele 141 de mandate din Seimas, Parlamentul monocameral ucrainean. Partidul populist al Muncii al lui Victor Uspaskich, clasat pe primul loc în primul tur, are deja 18 mandate.

„Ceea ce vreau pentru următorii patru ani este o viaţă mai bună. Noul Guvern trebuie să se ocupe de pensionari şi să nu mai fim obligaţi să lucrăm până la 65 de ani”, a declarat pentru AFP Kazimieras Namenkevcius, angajat la o companie pentru întreţinerea drumurilor.

Social-democraţii lui Algirdas Butkevicius, considerat viitorul premier al ţării, au 16 deputaţi, în timp ce aliatul lor potenţial, partidul de opoziţie Ordine şi Justiţie, are şase după primul tur. Acest partid populist de dreapta este condus de fostul preşedinte Rolandas Paksas, destituit în 2004 pentru nerespectarea Constituţiei.

Conservatorii lui Kubilius, aflaţi la putere de patru ani, au fost sancţionaţi pentru politica lor de austeritate şi au obţinut doar 13 mandate în primul tur. „Votez pentru a ne asigura că vor fi continuate acţiunile bune (pe care le-am întreprins). Misiuni de mare amploare aşteaptă această nouă legislatură, mai întâi preşedinţia UE, continuarea reformei fiscale, proiecte energetice”, a declarat el după ce a votat.

„Chiar dacă vor obţine un scor final bun, conservatorii nu vor avea partener pentru a forma o coaliţie„, apreciază Aine Ramonaite, politolog la Institutul pentru relaţii internaţionale şi ştiinţe politice din Vilnius.

Săptămâna trecută, Kubilius a exclus orice cooperare cu Partidul Muncii, implicat în cumpărarea de voturi în primul tur. Din acest motiv, rezultatele în circumscripţia Zarasai-Visaginas (nord) au fost anulate de comisia electorală şi poliţia a anunţat deschiderea a 18 dosare pentru fraudă electorală.

„Varianta cea mai probabilă este ca trei partide să obţină un număr sensibil egal de mandate. Negocierile pentru formarea unei coaliţii ar putea dura o vreme”, apreciză Kubilius.

Potrivit lui Ramonaite, preşedintele Dalia Grybauskaite ar trebui să joace un rol important în distribuirea rolurilor în viitorul Guvern.

Politica de austeritate a lui Kubilius a permis Lituaniei să iasă dintr-o criză economică profundă, în timp ce în 2009 economia sa se contractase cu 14,8 la sută. Măsurile drastice luate de Guvernul conservator au permis acestei ţări cu trei milioane de locuitori să revină la creştere în 2010, iar PIB-ul său ar urma să crească cu 2,5 la sută în 2012.

Stânga a promis creşterea salariului minim la 1.509 litas (437 de euro), un impozit progresiv pe venit şi o reluare de la zero a relaţiilor cu Rusia, subminate în prezent de solicitările de acordare a unor despăgubiri pentru cei 50 de ani de ocupaţie sovietică şi de o acţiune în justiţie împotriva Gazprom.

Viitoarea coaliţie guvernamentală va avea o marjă de manevră restrânsă, având în vedere ambiţia Lituaniei de a adopta euro în 2015 şi de a duce la bun sfârşit preşedinţia UE, începând din vara lui 2013.

„Indiferent cine va câştiga alegerile, nu va avea altă cale de urmat decât să continue consolidarea bugetară”, a afirmat Lars Christensen, economist la banca Danske, în cadrul unei conferinţe economice care a avut loc joi la Vilnius.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!