Anunţul cu privire la deces a fost făcut de preşedintele Consiliului consultativ rus pentru drepturile omului, Mihail Fedotov. “Alexeeva a murit la ora 16.30 GMT, la un spital din Moscova. Nu se afla pentru prima dată în acel spital, medicii au salvat-o de mai multe ori, în situaţii foarte dificile. Însă există situaţii în care medicii nu pot face nimic. Este o pierdere imensă pentru mişcarea rusă de apărare de drepturilor omului”, a precizat Fedotov.
“Pentru toţi cei care au apreciat, apreciază şi vor aprecia democraţia, Liudmila Mihailovna (Alexeeva) a fost şi va fi mereu un simbol al onestităţii şi al luptei fără compromisuri pentru drepturile omului”, a afirmat şi Tatiana Moskalkova, delegată pentru drepturile omului în Rusia, citată de Interfax, transmite News.ro.
Liudmila Alexeeva a fost şi unul dintre simbolurile rezistenţei în URSS, iar apoi în Rusia.
În 1976, ea s-a numărat printre fondatorii Grupului Helsinki din Moscova, ai cărui membri au fost de-a lungul anilor arestaţi şi condamnaţi sau constrânşi să trăiască în exil. Din exil, ea a continuat să îi apere pe opozanţii sovietici şi a fost un simbol al disidenţei. A revenit la Moscova în 1993, după destrămarea URSS.
În ultimii ani, Alexeeva a continuat să fie activă în lupta pentru drepturile omului.
În 2009, ea a primit la Strasbourg premiul Saharov, distincţie acordată de Parlamentul European persoanelor şi organizaţiilor cate şi-au dedicat viaţa apărării drepturilor omului şi libertăţii de exprimare.