În prelungirile reprizei secunde, fotbaliștii kosovari au părăsit terenul Arenei Naționale. Ar fi fost deranjați de faptul că din peluză s-a scandat „Serbia!”, apoi că un scaun a fost aruncat pe gazon. Decizia a venit imediat după un conflict între Denis Alibec și Amir Rrahmani. Arbitrul Morten Krogh a încearcat să îi convingă pe fotbaliștii kosovari să revină pe gazon, dar aceştia au refuzat, iar după o oră a anunţat finalul meciului!
Ştirea iniţială:
LIVE ANTENA 1 România – Kosovo STREAM ONLINE VIDEO. România este pe primul loc în grupă, cu maximum de puncte, 12 din 12, după patru meciuri disputate, iar Kosovo ocupă locul al doilea, cu nouă puncte. Dacă „tricolorii” nu pierd, atunci termină pe locul 1 în grupă, promovează în Liga B din Liga Naţiunilor și au șanse uriașe să meargă la barajul pentru Campionatul Mondial din 2026 indiferent de clasarea în preliminariile CM. Cele două echipe naţionale s-au confruntat ultima oară pe 6 septembrie 2024, la Pristina, când România a câştigat în faţa celor din Kosovo, scor 3-0 (Man 40, R. Marin 51p, Drăguş 82).
ora 00:50: Morten Krogh, arbitrul danez, a anunţat finalul meciului
ora 00:38 – tricolorii au revenit pe teren
ora 00:28 – tricolorii au plecat şi ei la vestiare. Cel mai probabil, decizia finală va fi luată de UEFA
90+5′ – kosovarii ies de pe teren; ar fi fost deranjați de faptul că din peluză s-a scandat „Serbia!”, apoi că un scaun a fost aruncat pe gazon; decizia a venit imediat după un conflict între Denis Alibec și Amir Rrahmani
90+3′ – cartonaş galben primit de Dellova
90+3′ – cartonaş galben primit de Amir Rrahmani
90+3′ – cartonaş galben primit de Alibec
89′ – schimbare România: iese Drăguş, intră I. Hagi
82′ – schimbare Kosovo: iese Muslija, intră Aslani
82′ – schimbare Kosovo: iese Jashari, intră Bytyqi
79′ – Niță se opune în fața lui Vojvoda, care a șutat puternic la colțul scurt
76′ – schimbare România: iese M. Marin, intră Şut
71′ – schimbare Kosovo: iese Muriqi, intră Albion Rrahmani
64′ – schimbare România: iese Man, intră Alibec
59′ – Niță iese greşit, dar tot el reușește să respingă din fața lui Muriqi
58′ – cartonaş galben primit de Man
46′ – schimbare România: iese Stanciu, intră Olaru
45+2′ – cartonaş galben primit de Jashari
43′ – cartonaş galben primit de M. Marin
42′ – Stanciu lovește transversala cu un șut puternic trimis din marginea careului
30′ – Zhegrova este blocat de Drăgușin, apoi Fl. Niță respinge uluitor în fața lui Muriqi
22′ – prima intervenţie excelentă a lui Fl. Niţă
6′ – cartonaş galben primit de Hadergjonaj
1′ – a început meciul
România: Fl. Niță – A. Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Man, Drăguș, Mihăilă.
Rezerve: Sava, Târnovanu – Ad. Rus, Pașcanu, Alibec, Șut, Bîrligea, I. Hagi, Miculescu, Olaru, Mitriță, Sorescu.
Selecționer: Mircea Lucescu.
Kosovo: Muric – Hadergjonaj, Amir Rrahmani, Dellova, Vojvoda – Rexhbecaj, Berisha – Zhegrova, Muslija, Jashari – Muriqi.
Rezerve: Bekaj, Saipi -Aliti, Krasniqi, Bytyqi, Albion Rrahmani, Asllani, Zabergja, Emerllahu, Sadriu, Smakaj, Hoti.
Selecționer: Franco Foda.
Stadion: Arena Națională; Arbitru: Morten Krogh (36 de ani, Danemarca) / A1: Victor Skovbaek, A2: Steffen Beck.
ora 20:30 – ultrașii români s-au adunat la Piața Muncii pentru a porni împreună spre stadion şi au plecat spre arenă cu mai bine de o oră înainte de meci; au ținut un banner cu mesajul „Ultras, nu politică”
ora 20:10 – cele două echipe au ajuns la stadion în jurul orei 20:05: primii au fost oaspeții, în timp ce echipa României a ajuns la doar un minut distanță, în uralele suporterilor aflați la zona autocarelor
ora 19:15 – Mircea Lucescu nu va schimba nici de această dată și va folosi formula-standard din campania de Liga Națiunilor. Echipa de start: Fl. Niță – A. Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Man, Drăguș, Mihăilă.
Mircea Lucescu a decis să lase în afara lotului trei jucători de această dată, față de doi, cum se întâmpla de obicei. Selecționerul a renunțat la serviciile lui Florinel Coman, Cristian Manea și Matei Ilie pentru meciul cu Kosovo.
România (selecţioner Mircea Lucescu) are victorii pe linie în actuala ediţie din Liga Naţiunilor, 3-0 pe terenul celor din Kosovo şi 3-1 acasă cu Lituania – partide disputate în luna septembrie, 3-0 cu Cipru şi 2-1 cu Lituania, ambele în deplasare – partide disputate în luna octombrie.
Kosovo (selecţioner Franco Foda) a început cu un eşec actuala ediţie din Nations League, 0-3 acasă cu România, dar apoi a bifat trei succese, 4-0 cu Cipru şi 2-1 cu Lituania, ambele în deplasare, şi 3-0 cu Cipru pe teren propriu (primele două meciuri le-a disputat în septembrie, iar ultimele două, în octombrie).
„Kosovo este o echipă care poate câştiga împotriva oricărei echipe mari, sunt jucători care evoluează la echipe puternice în vestul Europei. Nu mai există diferenţe. Nu mai e ca înainte, copiii pleacă devreme din ţările lor, se duc la academiile echipelor puternice din vestul Europei şi se întorc şi joacă pentru echipa naţională. Nu aş vrea ca lumea să creadă că este aşa uşor. Fiecare meci este extrem de important. Şansele sunt mari să terminăm grupa pe primul loc, din toate punctele de vedere, dar pe mine nu mă interesează doar rezultatul. Pe mine mă interesează ca nivelul de joc al acestei echipe să crească foarte mult”, a spus Mircea Lucescu, selecţionerul tricolorilor, înainte de meciul dintre România şi Kosovo.
„În meciul tur am făcut ceva greșeli și am primit gol în cel mai nepotrivite momente. Între timp consider că am făcut un pas înainte, am obținut nouă puncte cu Cipru și Lituania. Încrederea este mai mare. Sigur, ne lipsesc câțiva jucători, iar asta este important în fața unei echipe puternice, cum e România, dar în ciuda acestui lucru, vom da totul. Va fi important să nu facem aceleași greșeli precum la Pristina. Așa vrem să obținem un rezultat pozitiv, adică victoria”, a declarat Franco Foda, selecţionerul echipei naţionale din Kosovo.
Cotele afișate de către casele de pariuri online indică un meci dominat de tricolori. Pe scurt, iată cum arată cote pariuri România Kosovo: 1 solist (victorie România) – 1.75 – 1.85; X solist (egalitate) – 3.65 – 3.70; 2 solist (victorie Kosovo) – 4.15 – 4.40. Recomandarea specialiştilor este miza pe o victorie a tricolorilor, care au avantajul terenului propriu. Este adevărat, pe elevii lui Mircea Lucescu îi ajută și remiza, însă în mandatul lui Il Luce România a preferat un joc ofensiv.
„Imnul de stat al României va fi cântat de Irina Baianț împreună cu 50.000 de români pe Arena Națională! @irinabaiant a cântat pe marile scene ale lumii, de la Teatro alla Scala, Garnier Opera la Marseille Opera, Bolshoi Theatre sau Her Majesty’s Theatre, fiind colaboratoarea permanentă a maestrului dirijor si compozitor Vladimir Cozma și având primii pași călăuziți pe acest drum de către marea soprana Mariana Nicolesco”, a anunțat FRF pe pagina oficială de Facebook.
Meciul de la București dintre cele două echipe naţionale, din preliminariile Euro 2024, a fost oprit de arbitru timp de câteva minute, după ce ultrașii din gruparea „Uniți sub Tricolor” au scandat „Kosovo e Serbia”. Acum, gruparea a postat un mesaj pe social media, în care susţine că nu dorește ca echipa națională să aibă de suferit; în schimb, se va organiza o strângere de fonduri, cel puțin atipică, pentru sârbii care locuiesc în Kosovo.
„Cu ocazia meciului de mâine seară, vom organiza împreună cu frații care vor veni din Serbia o amplă acțiune caritabilă dedicată populației sârbești din Kosovo și Metohia, prin care ne propunem ajutorarea unor oameni care sunt oprimați și terorizați continuu, pe un pământ și teritoriu care, de facto, aparține poporului lor. Astfel, înainte de meci, la pauză, dar și în timpul jocului, vom aduce în tribune cutii de donaţii care să strângă bani pentru acest scop umanitar.
Aceste urne caritabile vor fi de două feluri:
Pentru cei care nu vor ajunge pe stadion, dar tot vor dori să contribuie și să fie alături de frații sârbi, se va putea dona și de la distanță:
Astfel, încercând să asigurăm o acoperire cât mai mare ca spațiu, timp și opțiuni, sperăm că oricine va fi la meci și va dori să contribuie la această cauză umanitară și nobilă să aibă ocazia să o facă. De asemenea, cei care nu vor fi prezenți pe stadion, dar susțin acest demers și poporul fratern sârbesc, vor putea să doneze. Urnele de donații vor fi personalizate pentru a putea fi identificate ușor, iar unele dintre ele vor fi administrate de echipe mixte de suporteri români și sârbi. Pentru cele două opțiuni de ajutor de la distanță, vom oferi mâine detalii concrete.
Am hotărât împreună cu frații sârbi să realizăm și să prioritizăm o astfel de acțiune nobilă, deoarece, după meciurile anterioare, în care am considerat total coerent și normal să atragem atenția asupra legitimității adversarului întâlnit, inițiativa de conștientizare a avut un efect masiv la nivel național și european. Acest adevăr istoric a fost transmis, văzut și auzit pretutindeni. După episodul de anul trecut, când UEFA a sancționat echipa noastră, ni s-a reconfirmat un dublu standard flagrant și scandalos în judecarea naționalei noastre în raport cu alte echipe.
Pentru a ne concentra atenția pe această acțiune umanitară, dar și pentru a evita ca naționala noastră să mai fie încă o dată prejudiciată în mod arbitrar, am decis că, dacă deja am tot atras atenția asupra faptului că adevărul istoric și statul român coincid în poziția conform căreia provincia Kosovo și Metohia este parte a Serbiei, de această dată vom da o tentă pozitivă și filantropică acestei tematici. Alegem să îi ignorăm, pe cât posibil, pe adversari și să ne îndreptăm atenția reală și concretă spre frații sârbi, mai ales spre cei care au permanent de suferit în această luptă. Considerăm că, pentru poporul sârb și pentru cei care sunt dincolo de granița nedreaptă cu acest teritoriu, o astfel de acțiune este importantă atât prin simbolismul ei, cât și prin puterea exemplului, odată ce acțiunile anterioare de afișaj și conștientizare și-au atins menirea.
Deoarece foarte mulți nu cunosc pe deplin contextul, trebuie știut că, după ce această provincie a fost desprinsă de Serbia prin intervenție și influențe externe, poporul sârb care a hotărât să rămână pe pământul străbun a fost supus permanent teroarei, persecutării și marginalizării forțate din partea celeilalte etnii și a așa-zisului nou stat. Cei mai mulți dintre sârbi au fost prigoniți să plece peste granița ilegitimă, într-un soi de purificare etnică mai puțin armată. Astfel, sârbii care au rămas în Kosovo și Metohia au o situație foarte grea, inclusiv din punct de vedere economic, motiv pentru care am hotărât să-i sprijinim, chiar și prin astfel de inițiative.
Așadar, mâine seară, pe parcursul jocului, vom susține cu toate forțele echipa noastră în obținerea unei noi victorii împotriva reprezentativei acestei provincii și, pe cât posibil, îi vom ignora pe oaspeți, care au primit deja mai multă atenție decât ar fi meritat vreodată. Vă așteptăm să sprijiniți această acțiune pentru ajutorarea poporului sârb, de care ne leagă o relație bună, credința creștină și un viitor comun.
De menționat că această acțiune umanitară va îndeplini toate rigorile legale și va fi organizată exclusiv de suporteri și grupurile ultras, umanitare și naționaliste implicate în acest demers.
Uniți pentru ajutorarea poporului din Kosovo și Metohia!”, este comunicatul emis de „Uniţi sub tricolor”.
România: Niță – A. Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Man, Drăguș, Mihăilă
Rezerve: Târnovanu, Sava – Cr. Manea, Ad. Rus, Pașcanu, Sorescu, I. Hagi, Șut, Fl. Coman, Mitriță, Alibec, Bîrligea
Selecționer: Mircea Lucescu
Kosovo: Muric – Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Rrudhani – Jashari, V. Berisha – Zhegrova, Muslija, Bytyqi – Muriqi
Rezerve: Saipi, Bejak, Hadergjonaj, I, Krasniqi, Hoti, Paqarada, Dellova, A.Rrahmani, Asllani, Emmerllahu, Rashica, Celina
Selecționer: Franco Foda
Stadion: Arena Națională. Arbitru: Morten Krogh (36 de ani, Danemarca) / A1: Victor Skovbaek, A2: Steffen Beck.
6 septembrie: Kosovo – ROMÂNIA 0-3 (Man 40, R. Marin 51p., Drăguș 82)
9 septembrie: ROMÂNIA – Lituania 3-1 (Mihăilă 4, R. Marin 87p, Mitriță 90+2 / Kučys 34)
12 octombrie: Cipru – ROMÂNIA 0-3 (Man 16, R. Marin 25p, Drăgușin 36)
15 octombrie: Lituania – ROMÂNIA 1-2 (Kučys 7p / R. Marin 18p, Drăguş 65)
15 noiembrie: ROMÂNIA – Kosovo (21:45)
18 noiembrie: ROMÂNIA – Cipru (21:45)
PORTARI: Florin NIȚĂ (Damac | Arabia Saudită, 28/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 2/0), Răzvan SAVA (Udinese | Italia, 0/0);
FUNDAȘI: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 25/1), Cristian MANEA (FC Rapid 1923, 25/2), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 25/1), Adrian RUS (Pisa | Italia, 22/1), Andrei BURCĂ (Baniyas | Emiratele Arabe Unite, 35/1), Alexandru PAȘCANU (FC Rapid 1923, 0/0), Matei ILIE (CFR Cluj, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 42/2);
MIJLOCAȘI: Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 20/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 26/0), Răzvan MARIN (Cagliari | Italia, 63/9), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 78/15), Darius OLARU (FCSB, 24/0), Adrian ȘUT (FCSB, 2/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 32/9), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 28/5), Ianis HAGI (Rangers | Scoția, 43/5), Florinel COMAN (Al Gharafa | Qatar, 19/1), Alexandru MITRIȚĂ (Universitatea Craiova, 20/4), David MICULESCU (FCSB, 0/0);
ATACANȚI: Denis DRĂGUȘ (Trabzonspor | Turcia, 19/5), Denis ALIBEC (Farul Constanța, 40/5), Daniel BÎRLIGEA (FCSB, 2/0).