UPDATE 23:30 – Kamala Harris vorbește în fața publicului de la Howard University și își asumă înfrângerea.
„Rezultatul acestor alegeri nu este ceea ce ne-am dorit, nu este ceea pentru ce am luptat, nu este ceea pentru ce am votat”, a spus Harris. „Dar ascultați-mă când spun că lumina promisiunii Americii va arde mereu puternică, atâta timp cât nu renunțăm niciodată și atâta timp cât continuăm să luptăm.”, a spus Kamala.
„Oamenii simt și experimentează o serie de emoții chiar acum, înțeleg. Dar trebuie să acceptăm rezultatele acestor alegeri”, a adăugat Kamala Harris.
„Nu voi renunța niciodată la o luptă pentru un viitor în care americanii își pot urmări ambițiile și aspirațiile visurilor”, a spus Vicepreședinta SUA.
America, a adăugat ea, „nu va renunța niciodată la lupta pentru democrația noastră”.
UPDATE 23:23 – Kamala Harris a câștigat statul Maine și primește două voturi electorale. Statul Maine este unul dintre cele două state care împart voturile electorale, în felul următor : două voturi merg către câștigătorul întregului stat, iar câte un vot merge către câștigătorul fiecărui District al Congresului. Scorul este de 292-226 în favoarea lui Donald Trump.
UPDATE 20:00 – Donald Trump a câștigat și „statul-leagăn Michigan” și a primit 15 voturi electorale în plus, ajungând la un număr de 292 de voturi electorale, față de cele 224 ale Kamalei Harris, iar proiecția actuală arată că va obține peste 300 de voturi electorale, o victorie zdrobitoare a fostului președinte american.
UPDATE 15:00
Donald Trump își adjudecă 279 de electori la scrutinul prezidențial de marți, potrivit proiecțiilor realizate de Reuters.
Adversara lui, Kamala Harris, are doar 223 și nu mai poate să schimbe deznodământul alegerilor, în condițiile în care candidatul care acumulează minimum 270 de electori câștigă alegerile.
Trump a depășit plafonul necesar pentru victorie, dovedind că n-a greșit când și-a anunțat anticipat victoria, în fața susținătorilor veniți să asiste la discursul lui de acum câteva ore.
UPDATE 13:05
Continuă să curgă mesajele de felicitare pentru Donald Trump, în urma succesului la prezidențialele din SUA.
Șeful statului francez, Emmanuel Macron, a scris, pe X, că este gata să lucreze împreună cu Donald Trump așa cum a făcut-o timp de patru ani, adică în primul mandat de președinte SUA al republicanului. ”Felicitări preşedintelui Donald Trump. Gata să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu ale mele. Cu respect şi ambiţie. Pentru mai multă pace şi prosperitate”, este postarea lui Macron.
Președintele Ungariei, Viktor Orban, n-a întârziat nici el să-l felicite pe Donald Trump, mai cu seamă că este un admirator al acestuia. În mesajul său, Orban spune despre victoria lui Trump că este ”cea mai mare revenire din istoria politică a SUA”, cuvinte similare celor transmise de premierul Israelului. „Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru victoria sa uriaşă. O victorie foarte necesară pentru lume!”, a scris Orban, pe rețelele de socializare.
Secretarul general al NATO, olandezul Mark Rutte, l-a felicitat și el, miercuri, pe Donald Trump. „Leadership-ul său (al lui Trump – n.r.) va fi din nou cheia pentru a menţine Alianța noastră puternică. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a face să avanseze pacea prin întărirea NATO”, a spus Rutte, într-un comunicat citat de presa internațională.
UPDATE 12:55
Atât proiecțiile făcute de CNN, cât și cele ale AP arată că Donald Trump a depășit pragul celor 270 de electori necesari pentru a reveni la Casa Albă, unde a mai fost între 2017 și 2021.
Astfel, conform proiecțiilor AP, candidatul republican ar avea deja 277 de electori, față de cei 224 ai democratei Kamala Harris.
În proiecțiile CNN, Trump are câștigați 276 de electori, iar Harris, 219.
Republicanul a învins-o pe democrată și la totalul voturilor populare. În proiecțiile AP de pildă, Trump a obținut 51 la sută din voturi, iar Harris, 47,5 la sută.
Votul popular nu contează oricum la desemnarea câștigătorului, care se face exclusiv pe baza numărului de electori capitalizați.
UPDATE 11:10
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Donald Trump pentru iminenta victorie în scrutinul prezidențial din SUA, care marchează o ”întoarcere istorică la Casa Albă”.
”Întoarcerea ta istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America și o reangajare puternică față de marea alianță dintre Israel și America. Este o victorie uriașă!”, a scris, pe rețeaua de socializare X, Netanyahu.
Altfel, adversara lui Trump din alegeri, democrata Kamala Harris, și-a adjudecat statul Minnesota, conform proiecțiilor CNN. Acesta are zece electori și nu se numără printre cele șapte state considerate ”cheie” pentru deznodământul alegerilor prezidențiale din SUA.
Statele-cheie sunt Pennsylvania (19), Carolina de Nord (16 electori), Georgia (16 electori), Michigan (15), Wisconsin (10), Arizona (11) și Nevada (6). Trei dintre acestea – Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia – i-au revenit lui Trump, potrivit acelorași proiecții.
În acest moment, conform proiecțiilor AP, scorul alegerilor prezidențiale din SUA este 267 la 224 în favoarea lui Trump.
Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de minimum 270 de electori, ceea ce înseamnă că republicanului îi mai trebuie doar trei voturi (electori, mai precis) pentru a învinge.
UPDATE 10:45
Piețele din Asia și Australia sunt, în general, în creștere pe măsură ce Donald Trump se apropie tot mai mult de victorie în cursa pentru Casa Albă.
Indicele Nikkei din Japonia era în creștere cu 2,6 la sută la închiderea ședinței bursiere, iar S&P ASX din Australia a urcat cu 0,8 la sută, potrivit CNN.
Marți, pe măsură ce Wall Street ”digera” trendul scrutinului prezidențial din SUA, acțiunile americane au crescut la tranzacționarea după orele de program, iar bitcoin a atins un nou record, precizează sursa citată.
UPDATE 10:35
Rusia, prin ambasada sa din SUA, neagă ingerința Moscovei în scrutinul prezidențial din SUA, după ce s-a afirmat că amenințările cu bombă false de la secțiile de votare par să provină din țara condusă de Putin, relatează CNN.
”Toate insinuările privind ‘mașinațiunile rusești’ sunt calomnii rău intenționate, inventate spre a fi folosite în lupta politică internă a SUA”, au declarat reprezentanții Amabsadei Rusiei, citați de RIA Novosti.
Tot despre subiectul amenințărilor cu bombă false, ambasada rusă a precizat că, în contactele sale cu oficialii americani, nu a primit ”nicio dovadă și nici măcar o solicitare privind povestea promovată în presă”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice intervenție a Moscovei, subliniind că informațiile vehiculate sunt ”absolut nefondate”, potrivit RIA Novosti.
FBI a confirmat marți, în ziua scrutinului prezidențial din SUA, că amenințările cu bombă ce au vizat secții de votare din mai multe state provin, probabil, din domeniile de e-mail rusești. Chiar dacă nicio amenințae nu s-a demonstrat a fi credibilă, mai multe secții au fost închise temporar.
UPDATE 10:15
Kamala Harris câștigă statul Connecticut, potrivit proiecțiilor CNN. Connecticut are șapte electori și nu se numără printre cele șapte state considerate ”cheie” pentru deznodământul alegerilor prezidențiale din SUA.
Statele-cheie sunt Pennsylvania (19), Carolina de Nord (16 electori), Georgia (16 electori), Michigan (15), Wisconsin (10), Arizona (11) și Nevada (6).
Trei dintre acestea – Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia – i-au revenit lui Trump, potrivit acelorași proiecții.
În acest moment, conform proiecțiilor AP, scorul alegerilor prezidențiale din SUA este 267 la 224 în favoarea lui Trump.
Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de minimum 270 de electori, ceea ce înseamnă că republicanului îi mai trebuie doar trei voturi (electori, mai precis) pentru a învinge.
UPDATE 10:00
Donald Trump și-a ținut discursul victoriei în Palm Beach, Florida.
”În fiecare zi, voi lupta pentru voi, pentru familiile voastre și pentru viitorul vostru. Nu mă voi odihni până când nu avem America puternică, sigură și prosperă pe care o merită copiii voștri și pe care voi o meritați. Va fi cu adevărat epoca de aur a Americii”, le-a spus republicanul susținătorilor veniți să îl aclame.
În același discurs, Trump a subliniat că nu va începe niciun război, ci dimpotrivă, va opri războaie.
UPDATE 09:27
Donald Trump mai are nevoie de doar trei voturi, electori mai precis, pentru a atinge plafonul de 270 care asigură victoria, potrivit proiecțiilor AP.
UPDATE 09:10
Donald Trump câștigă încă un stat-cheie! Conform proiecțiilor CNN, republicanul ar urma să își adjudece și statul Pennsylvania, care are 19 electori.
Acest lucru întărește estimarea unei victorii a republicanului în fața democratei Kamala Harris.
UPDATE ORA 09:00
În acest moment, balanța electorilor este clar în favoarea lui Donald Trump – 248 la 214.
Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, un candidat are nevoie de minimum 270 de electori.
După ce Donald Trump a câștigat două dintre cele șapte state-cheie, Carolina de Nord (16 electori) și Georgia (16 electori), Kamala Harris ar urma să-și adjudece, potrivit New York Times, New Hampshire (patru electori), care nu se află printre statele-cheie pentru deznodământul scrutinului.
Celelalte cinci state-cheie sunt Pennsylvania (19), Michigan (15), Wisconsin (10), Arizona (11) și Nevada (6).
(sursa foto: AP)
Alegeri istorice în SUA 2024. Peste 240 de milioane de americani sunt așteptați la urne într-o competiție electorală urmărită în toată lumea. Lupta e foarte strânsă, ambii candidați fiind cotați aproape egal, ceea ce face ca rezultatul să depindă de deciziile luate în ultimele ore de vot în șapte state-cheie. Rezultatele finale vor fi aflate abia după câteva zile.
Donald Trump și-a exprimat deja votul în cursul zilei de marți, iar la final le-a transmis jurnaliștilor că e convins că va câștiga alegerile. „Mă simt foarte încrezător. Nu va fi nici măcar o luptă strânsă. Aud că stăm bine peste tot”, a spus fostul președinte. Totuși, și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că rezultatele ar putea întârzia.
La rândul său, Kamala Harris a vorbit la sediul Comitetul Național Democrat și i-a încurajat pe susținătorii săi să iasă la vot. Candidata la alegerile prezidențiale din SUA a vorbit la telefon cu un votant și l-a rugat să-și exprime opțiunea de vot. „Voiam doar să te sun să văd ce faci și să mă asigur că știi unde poți merge să votezi astăzi, dacă nu ai făcut-o deja.”
UPDATE 08:18 – Kamala Harris câștigă New Hampshire, ceea ce îi oferă 4 voturi electorale în plus. Noul scor este de 247 la 214 în favoarea lui Donald Trump.
UPDATE 08:13 – La ora aceasta, statisticile arată în felul următor.
La capitolul vot popular, Donald Trump are 66 de milioane de voturi, față de 61,2 milioane de voturi ale Kamalei Harris.
La Senat, Partidul Republican a obținut majoritatea, scorul fiind de 52-41 în favoarea acestuia.
La Camera Reprezentanților, scorul este de 184 la 157 în favoarea Republicanilor, fiind nevoie de o majoritate de 218.
La alegerile pentru Guvernatori, Republicanii au obținut 27 de Guvernatori, pe când Democrații numai 23.
UPDATE 08:00 – Donald Trump a câștigat primul District Congresional din Nebraska, primind, astfel, un vot electoral. Noul scor este de 247 la 210, în favoarea lui Donald Trump.
UPDATE 07:58 – BREAKING Donald Trump câștigă Georgia și primește 16 voturi electorale. Statul este câștigat de candidații republicani încă din 1996, singura excepție fiind 2020, când Joe Biden l-a învins la limită pe Donald Trump. Câștigarea acestui stat este un lucru imens, scorul actual fiind 246 la 210, în favoarea lui Donald Trump.
UPDATE 07:55 – Au venit primele rezultate din Nevada, unde, după numărarea a 4% din voturi, Donald Trump conduce cu 71%. Totuși, acest stat este unul mai special, deoarece acceptă trimiterea voturilor prin poștă, așa că poate să dureze câteva zile până când toate voturile sunt numărate.
UPDATE 07:44 – Donald Trump urmează să le vorbească susținătorilor săi la Centrul de Convenții din Palm Beach, Florida. Fostul președinte american se îndreaptă acolo de la reședința sa din Mar-a-Lago, unde a ținut o petrecere de urmărire a votului. Cedric Richmond, co-președintele campaniei Kamalei Harris, a precizat că vicepreședinta americană nu va vorbi public, deoarece așteaptă rezultatele.
UPDATE 07:14 – Ca răspuns la o informație din presă conform căreia campania vicepreședintei Kamala Harris a oprit sunetele de la televizoarele de la petrecerea de urmărire a rezultatelor votului, înlocuind sunetul cu muzică după ce un invitat de la CNN a spus că „această seară se simte mai mult ca 2016 decât ca 2020”, Karoline Leavitt, o purtătoare de cuvânt a campaniei lui Donald Trump, a transmis următoarele, pe platforma X: „Se pare că bucuria a părăsit clădirea”.
Sounds like the joy has left the building… pic.twitter.com/WlWCjkGJrs
— Karoline Leavitt (@kleavittnh) November 6, 2024
UPDATE 07:08 – Kamala Harris câștigă al 2-lea District Congresional al Nebraska și primește un vot electoral în plus. Nebraska și Maine sunt cele două state care își împart voturile din Colegiul Electoral, bazat pe votul popular din circumscripțiile individuale ale congresului. Noul scor este de 230 la 210 pentru Donald Trump.
UPDATE 07:00 – Kamala Harris câștigă Hawaii și primește 4 voturi electorale. Ultimul candidat republican care a câștigat Hawaii a fost Ronald Reagan, în 1984. Statul Hawaii este condus de Democrați, care au și cele două locuri din Camera Reprezentanților. Noul scor este de 230 la 209 pentru Donald Trump.
UPDATE 06:55 – Rezultatele la alegerile pentru Senat, Camera Reprezentanților și pentru Guvernatori sunt toate în favoarea Republicanilor, relatează The Associated Press (AP).
Senat – Republicanii conduc cu 50 la 41, pentru majoritate este nevoie de 51 de senatori.
Camera Reprezentanților – Republicanii conduc cu 172 la 129, pentru majoritate este nevoie de 218 senatori.
Guvernatori – Republicanii au 26 de guvernatori, pe când Democrații 23.
UPDATE 06:50 – Urmează, la ora 07:00 (ora României) să se închidă și ultimele secții de votare din statul Hawaii, apoi la 08:00 (ora României) și cele din Alaska.
UPDATE 06:44 – Kamala Harris a câștigat Virginia. Statul îi aduce 13 voturi electorale și a fost pierdut de fiecare dată de către Donald Trump. Candidatul democrat a câștigat la fiecare rând de alegeri Virginia, încă din 2008. Noul scor este de 230 la 205 pentru Donald Trump.
UPDATE 06:35 – Kamala Harris câștigă statul New Mexico, ce valorează 5 electori, iar noul scor este de 230 – 192, în favoarea lui Donald Trump. Statul a fost câștigat ultima dată de un republican la alegerile din 2004, de George W. Bush.
UPDATE 06:28 – Președintele de campanie al Kamalei Harris susține că oamenii trebuie să aibă răbdare și să fie hotărâți, într-un mesaj obținut de The Associated Press (AP), argumentând că „apropierea cursei este exact ceea ce am pregătit”.
„După cum știm din istorie, aceasta este o cursă subțire. Am spus de săptămâni întregi că rezultatul acestei curse s-ar putea să nu fie aflat din seara aceasta.”, a precizat Jen O’Malley Dillon, președinta de campanie a Kamalei Harris.
UPDATE 06:23 – Kamala Harris a câștigat statul Oregon, care îi aduce 8 voturi electorale. Republicanii nu au mai câștigat acest stat de la victoria lui Ronald Reagan din 1988, iar scorul actual este de 230 la 187 în favoarea lui Donald Trump.
UPDATE 06:20 – BREAKING Donald Trump a câștigat „statul-leagăn” North Carolina, care valorează 16 voturi electorale, și o conduce pe Kamala Harris cu 230 la 179. Victoria este una esențială și îl propulsează pe fostul președinte american tot mai aproape de suma de 270 de electori, necesară să câștige alegerile.
UPDATE 06:15 – Deși în statul Oregon urnele s-au închis la 06:00 ora României, rezultatul nu este încă concludent. Totuși, Kamala Harris conduce cu 55% după numărarea a 58% din voturi. Statul valorează 8 electori și a fost câștigat de Joe Biden în 2020, cu 57%.
UPDATE 06:00 – În acest moment, Donald Trump conduce cu 214 la 179 de electori, după ce la 06:00 ora României, s-au produs următoarele schimbări după închiderea urnelor.
California – Kamala Harris a câștigat California, statul ce îi aduce cel mai mare număr de electori – 54.
Idaho – Donald Trump câștigă Idaho, ceea ce îi aduce 4 electori.
Washington – Kamala Harris câștigat 12 voturi electorale în Washington, stat în care republicanii nu au mai câștigat din 1984.
Colorado – Kamala Harris a câștigat statul Colorado, având în vedere că Trump l-a transformat într-un mesaj în lupta sa împotriva imigrației ilegale, numind municipalitatea Aurora din Colorado o „zonă de război”, invadată de benzi criminale. Colorado valorează 10 voturi electorale.
Harta de mai sus se referă la statele „numite”, adică statele în care instituțiile de presă numesc un anumit candidat ca fiind câștigător. Pentru rezultatele oficiale se așteaptă, totuși, câteva zile, însă, în general, acestea sunt conform „numirilor” făcute de instituțiile de presă.
Fiecare culoare de pe hartă are o anumită semnificație, după cum urmează :
Roșu deschis – statele câștigate de Donald Trump
Albastru deschis – statele câștigate de Kamala Harris
Roșu închis – statele în care Donald Trump conduce, dar în care rezultatul nu este încă concludent
Albastru închis – statele în care Kamala Harris conduce, dar în care rezultatul nu este încă concludent
Gri – statele care încă nu au afișat rezultatele numărătorii voturilor
Sistemul de votare din SUA e complet diferit de cele din alte state democratice din lume fiindcă alegerile nu sunt câștigate de candidatul care obține cele mai multe voturi, ci de acela care adună cei mai mulți electori din cele 50 de state. Șapte state sunt în acest moment nehotărâte în privința alegerii între cei doi candidați.
Fiecare dintre acestea state are un anumit număr de voturi ale Colegiului Electoral, în total fiind 538. Viitorul președinte al SUA e cel care obține cel puțin 270 din numărul total. Există posibilitatea ca un candidat să aibă cele mai multe voturi la nivel național, dar să fie învins la numărul de electori adunați.
La aceste alegeri atenția e îndreptate către cele șapte state indecise. Vorbim despre Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.
Potrivit sondajelor, în Arizona, Georgia și Carolina de Nord, prima poziţie a trecut de la un candidat la altul de câteva ori în ultimele săptămâni, însă, acum, Trump are un mic avans. În Nevada, balanța înclină ușor spre Kamala Harris. În celelalte trei state – Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – Harris a condus de la începutul lunii august, uneori cu două sau trei procente, dar în ultimele zile sondajele s-au schimbat, iar Trump are acum un avans foarte mic.
Închiderea urnelor se încheie la ore diferite în fiecare stat, în funcție de fudul orar. Iată orele estimative (după fusul orar al României) la care se așteaptă să fie încheiată numărătoarea voturilor.
*Indiana și Kentucky vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 1:00, deși urnele se vor închide cu o oră mai târziu.
*Florida și New Hampshire vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 2:00, chiar dacă urnele se închid o oră mai târziu.
*Michigan, Kansas, North Dakota, South Dakota și Texas vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 3:00, deși urnele se închid cu o oră mai târziu
*Idaho și Oregon vor începe să publice rezultate parțiale de la ora 5:00, deși urnele se închid cu o oră mai târziu
*Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor, astfel că este posibil să fie cunoscut rezultatul încă din seara zilei de 5 noiembrie.