LIVE TEXT Nicolae Ciucă, prezent în studiourile România TV cu declarații explozive. Anunț decisiv în lupta pentru președinție

Nicolae Ciucă, candidat al Partidului Național Liberal la alegerile prezidențiale din 2024, vorbește în emisiunea lui Victor Ciutacu despre subiecte de interes pentru români.
Mircea Filipescu
22 oct. 2024, 20:58
LIVE TEXT Nicolae Ciucă, prezent în studiourile România TV cu declarații explozive. Anunț decisiv în lupta pentru președinție

Nicolae Ciucă a participat la emisiunea „Punctul Culminant”, moderată de Victor Ciutacu, la România TV, și a vorbit despre conflictul din coaliție, planurile pe care le are în cazul în care devine Președintele României, precum și despre neregulile din campania electorală.

Nicolae Ciucă, interviu incendiar la România TV

Victor Ciutacu : Doamnelor, domnilor, continuăm maratonul confruntărilor unu la unu cu pretendenții relevanți la demnitatea de președinte al României. Invitatul meu de astăzi, Nicolae Ciucă, președinte al Senatului și al PNL, face anunțul decisiv în lupta pentru Palatul Cotroceni. Care este planul secret al generalului, pe ce oaste se bazează pentru asaltul decisiv, care sunt cele mai importante decizii pe care le va lua dacă va câștiga scrutinul prezidențial? Sunt doar câteva dintre întrebările la care aștept răspunsuri ferme și la obiect de la invitatul meu special din această seară… Bună seara domnule general.

Nicolae Ciucă : Strategia și oastea secretă sunt cetățenii României. Pe ei mă bazez. Pe toți cetățenii României, indiferent de opțiunile politice. Președintele trebuie să fie președintele tuturor românilor.

Victor Ciutacu : Ați făcut o declarație tranșantă, conform căreia interesul Rusiei este ca Marcel Ciolacu și George Simion să ajungă în turul doi.

Citește și : Nicolae Ciucă, anunț decisiv în lupta pentru președinție. Top cinci decizii pregătite de șeful PNL

Nicolae Ciucă : Ne uităm la ceea ce s-a întâmplat cu decizia CCR și la toate aceste date legate de dorința prin care PSD, Marcel Ciolacu consideră că poate învinge în turul doi. Este doar o singură opțiune, aceea de a intra în turul doi. A existat astăzi o decizie a Tribunalului prin care Diana Șoșoacă a fost validată ca fiind candidat la Senat. Din păcate, este o strategie greșită, o linie pe care PSD și-a asumat-o atunci când a considerat că doar cu Simion în turul doi pot câștiga prezidențialele. Trebuie să ne aducem aminte ce s-a întâmplat în România de-a lungul timpului, ce s-a întâmplat în R.Moldova prin intervenția Rusiei în alegeri și în rezultatul referendumului. Trebuie să vorbim liber și cât se poate de sincer, care înțeleg toate aceste mișcări. Eu cred că trebuie să le spunem oamenilor că nu există altă variantă decât cea a unei libertăți a democrației, prin care oamenii să poată decidă corect.

Victor Ciutacu : Pot să înțeleg rațiunile PSD, să-și maximizeze Ciolacu șansele pentru a câștiga în turul doi. Dar de unde suspiciunea că CCR și, ulterior, Marcel Ciolacu, ar juca după cum le cântă Federația Rusă.

Nicolae Ciucă : Au fost nenumărate poziționări ale lui George Simion, în ceea ce a însemnat linia de retorică a Rusiei și eu cred că în momentul de față putem să recunoaștem toate aceste chestiuni și nu este deloc lipsit de relevanță să vedem că dacă Marcel Ciolacu își dorește să intre în turul doi cu un promotor al retoricii ruse. Cum credeți că va fi cu un purtător de cuvânt al mesajului de la Moscova în Parlamentul României?

Citește și : Marcel Ciolacu, mărturisiri emoționante despre ultimele momente petrecute cu tatăl lui: „Amândoi ştiam că e ultima oară”

Victor Ciutacu : A avut Marcel Ciolacu acțiuni de susținere a Federației Ruse?

Nicolae Ciucă : Marcel Ciolacu a avut o acțiune de susținere a propriului său interes. Dorința de a intra cu George Simion în turul doi este și dorința Rusiei, pentru că intrarea lui Simion în turul doi înseamnă un AUR mai puternic. Nu putem să fim siguri că se întâmplă așa, uitați-vă la rezultatele SOCIOPOL în care Ciolacu este situat la 26%, cu mult sub scorul PSD. Un buzunar în care se poate interpreta că există un transfer de voturi, astfel încât Marcel Ciolacu să poată să susțină…

Victor Ciutacu : Vă referiți la planul secret, potrivit căreia PSD și-ar fi mandatat oameni în secțiile de votare care să acorde voturi către AUR?

Nicolae Ciucă : Domnul Muraru a vorbit despre 10-20 de voturi, eu cred că este vorba de mai mult decât atât. Este vorba de o acțiune împotriva democrației și moralității.

Victor Ciutacu : 18.000 înmulțit cu 20 de voturi înseamnă 360.000. Cât înseamnă 360.000 în economia alegerilor. Câți votează, de regulă?

Nicolae Ciucă : Există sondaje ce spun că românii vor veni la vot în jur de 60%. Deci, 9-10 milioane. Față de ceea ce deține în momentul de față, este un număr de voturi consistent, prin care poate trece în turul doi. Dar cred că este vorba de mai mult de 10-20 de voturi pe secție.

Victor Ciutacu : Sunteți formal într-o coaliție cu PSD. V-ați succedat la pârghiile Executivului. Nu l-ați mirosit 3 ani de zile pe Ciolacu?

Nicolae Ciucă : Nu este vorba de ultimii 3 ani de zile. Este vorba de problema comisarului european, este vorba de ceea ce am discutat pentru eliminarea inechităților din rândul pensiilor, problema pensiilor pentru mineri și a celor cu grupa de muncă ce necesita o adaptare la noua legislație. Am discutat aceste angajamente cu Marcel Ciolacu și am avut încredere.

Victor Ciutacu : Care ar fi fost interesul lui Marcel Ciolacu? Pierde voturi de la acei pensionari : mineri, siderurgiști, militari.

Nicolae Ciucă : Dacă puneți această întrebare, la fel mă întreb și eu. În momentul de față are un bazin electoral care îi asigură un procent consistent și îi permite să joace. Domnul Ciutacu, vorbim de la Ciucă la Victor Ciutacu, ne privesc niște sute de mii de oameni. Lor trebuie să ne adresăm și ei trebuie să înțeleagă aceste aspecte, că ne propunem să facem o politică pentru oameni, nu pentru noi. Trebuie să vorbim despre aceste subiecte și oamenii, câteodată înțeleg, câteodată nu, de multe ori ne întrebăm de ce este scăzut gradul de încredere în politicieni. Pentru că nu ne ținem de cuvânt. Pentru că nu avem o abordare realistă, încercăm să ideologizăm realitatea și n-a ținut, nici pe vremea comuniștilor. Trebuie să fim aproape de oameni și să facem ce vor oamenii, este foarte simplu.

Victor Ciutacu : Tot nu vorbiți cu Ciolacu? A spus că vă ascundeți de nu vă caută nimeni.

Nicolae Ciucă : Nu. Vedeți că nu a uitat, tot la Ceaușescu se întoarce, tot la Partidul Comunist. Chiar dacă m-ar fi sunat nu i-aș fi răspuns pentru că, la un telefon distanță, lucrurile nu înseamnă că se rezolvă. În Guvernare, problemele se rezolvă prin soluții, nu prin tastatură.

Victor Ciutacu : Cum funcționează totuși Guvernul?

Nicolae Ciucă : Avem secretarii generali, urmăm programul de guvernare, îl avem în execuție. În perioada următoare rămânem la guvernare și vom face tot ce ține de noi. Dacă este să ținem cont de toate chestiunile legate de ce vor să facă cu votul, este normal să păstrăm ministrul de interne. Vrem să apărăm urnele și justiția

Victor Ciutacu : Îi bănuiți că vor să fure alegerile?

Nicolae Ciucă : Ați vorbi despre ceva dacă nu s-ar auzi în piață? Vigilența ne obligă să luăm măsuri în consecință. Am intrat cu bună credință în acest joc, dar sunt militar și în unele decizii am ținut cont de ceea ce este drept, nu de buna credință. Am asigurat credibilitate, am făcut să fie bine pentru România și pentru români, dar nu vă bateți joc de noi. Tot ce am realizat, la guvernare, cu toate cele bune și cele mai puțin bune, am vorbit și le-am spus românilor ce s-a întâmplat în realitate. Vrem să fim tratați corect și să nu încerce să ne facă pe la spate, pentru că nu suntem chiar atât de naivi.

Victor Ciutacu : Domnule general, ați insistat în ultimul timp pe ideea că vă propuneți ca după alegeri să coagulați forțele de dreapta. Dacă USR-iștii sunt de încredere, de ce i-ați gonit de la guvernare? Ce s-a schimbat?

Nicolae Ciucă : Vă mulțumesc pentru această întrebare. Este un subiect de discuție. Noi am intrat la guvernare cu PSD pentru că USR nu a făcut decât să-și depună o moțiune împotriva propriului guvern. USR și-a schimbat leadershipul. Știți foarte bine că respect tot ceea ce înseamnă contracandidații, când vine vorba de o doamnă contracandidat cu atât mai mult. Fac un apel la doamna să înțeleagă aritmetica politică și reală. 8% în alegerile locale înseamnă mult mai puțin decât 30%. Fac apel să se retragă și să susțină un proiect de dreapta. Dânsa trebuie să înțeleagă valoarea numerică a cifrelor. Eu am discutat cu dumneai : sunt convins că votanții USR înțeleg ce spun și sunt în măsură să facă o diferență între valoarea fiecăruia dintre noi

Victor Ciutacu : Cu ce a devenit USR-ul mai frecventabil acum?

Nicolae Ciucă : Foarte simplu. REPER nu mai este în interiorul USR, există o nouă conducere, avem un nou liant care încearcă să unească dreapta : Partidul Național Liberal. Nicolae Ciucă încearcă să-i determine pe toți să înțeleagă că polarizarea dreptei nu ne ajută cu nimic. Când vine vorba de libertate și democrație, progres, putem să ne unim și să înțelegem că ei se află la 8% și noi la 30%.

Victor Ciutacu : Apelul este valabil pentru toate formațiunile de dreapta? Și la formațiunea domnului Orban?

Nicolae Ciucă : În ultima perioadă, am fost vehiculat pe locul 5-6 în sondajele de opinie. Dacă ne uităm, vedem un pic de realitate în ceea ce înseamnă opinia românilor?

Victor Ciutacu : Care sunt sondajele reale? Pe ce loc sunteți?

Nicolae Ciucă : Sondajul în care sunt pe locul doi este unul real. Nu-mi place să mă mint frumos, în viața asta mi-a plăcut să trăiesc cu picioarele pe pământ. Am urcat de la 7 la 18%. N-am făcut o campanie, am ținut doar să mă văd cu oamenii, n-am făcut nimic special. Chestiunea asta de manipulare a percepției oamenilor nu este corectă față de ceea ce înseamnă viitorul României, pentru că nu manipulezi percepția, ci ceea ce se poate întâmpla pe următorii 4-5 ani.

Victor Ciutacu : Ați spus că nu veți mai semna un protocol politic de colaborare cu PSD. Aș vrea să vă atrag atenția asupra a două laturi ale discuției. Câștigați prezidențialele, vă duceți la Cotroceni, nu puteți semna pentru că sunteți președintele României. Pierdeți alegerile, s-ar putea să plecați acasă, și nu veți mai semna. Oricum nu veți mai putea semna.

Nicolae Ciucă : Am încredere că nu vom pierde prezidențialele, atunci ne vedem de drumul nostru. Legat de alianța cu PSD, vă spun foarte simplu. N-ar fi sănătos pentru democrația din România. A fost un compromis, după cum am spus, este un model care vine, dacă ne uităm umpic în urmă la Große Koalition, care au avut această constructie politică, a rezultat în final o creștere și o temere față de ceea ce înseamnă extremiștii în Germania.

Victor Ciutacu : În perioadele de criză, cresc mișcările antisistem. Partidul dlui Simion și partidul dnei Șoșoacă nu sunt așa mari cum sunt mișcările extremiste din țările din vest.

Nicolae Ciucă : Uitați-vă la ceea ce înseamnă aceste idei de politică extremistă care nu vin cu nicio soluție. Deci, nu există soluții. Electoratului trebuie să-i aducem aminte ce ne-a învățat istoria pentru că aceste chestiuni s-au întâmplat în trecut. Am avut formațiuni extremiste la putere, dar niciodată nu s-a finalizat cu o soluție bună pentru cetățeni.

Victor Ciutacu : Asta nu înseamnă că niște politicieni anti-sistem nu au voie să participe la alegeri sau să-și prezinte programele.

Nicolae Ciucă : De acord. Dar asta nu înseamnă că eu nu am libertatea să le spun oamenilor ce înseamnă o formațiune extremistă, populistă, lipsa de soluții.

Victor Ciutacu : Pe Simion nu l-am auzit amenințând cu expulzarea, cu închisoarea unele categorii sociale. Puteți spune că sunt populiști, multe propuneri ale lor sunt populiste.

Nicolae Ciucă : Și retorica rusească, cu care nu sunt de acord. Domnule Ciutacu, Rusia a încercat să ne invadeze de 13 ori, nu ni s-a întâmplat nimic bun.

Victor Ciutacu : Este antidemocratic să ai simpatii pro-ruse? Este vreo lege care spune că rusul e rău și trebuie urât programatic?

Nicolae Ciucă : Nu este antidemocratic, dar este antiromânesc. Mie îmi place să cred că publicul dumneavoastră, un public conservator, care iubește România, știe ce înseamnă să trăiești românește să creadă asta. Cum pot să le spun lor că ceea ni s-a întâmplat nouă de câte ori Rusia a invadat România a fost bine? Bunica mea mi-a zis că una a fost prezența trupelor germane, alta a trupelor rusești care au batjocorit și au devastat tot ceea ce le-a ieșit în față.

Victor Ciutacu : Detest segregările de apartenență politică, religioasă, etnică. Funcționez cu aceste instrumente. Există faimoasele audiențe și, de mulți ani de zile, a început povestea cu publicul tânăr, publicul comercial. Pe mine mă scoate din minți ideea de a spune : la noi se uită tinerii, la voi se uită moșii. Mi se pare indignant că cei care au simpatii pro-ruse sunt mai puțini oameni. Eu îi respect în egală măsură, și pe cel ce îl place pe Putin, și pe cel care îl place pe Zelenski.

Nicolae Ciucă : Sunt în deplină liniaritate cu dvs. Respect pe cel care votează PNL, PSD, AUR și USR în mod egal. Trebuie să fiu președintele tuturor românilor. Trebuie să facem un minim gest, acela de unitate, de solidaritate. Este vorba de acea unitate în trăire, în dorință, în ceea ce vrem să se întâmple cu țara asta. Avem copii, trebuie să avem garanția că vor avea o viață frumoasă. Am trăit pe vremea comunismului, în perioada tranziției, uite-ne într-o Românie care a ajuns la un nivel de trai și libertate mare.

Victor Ciutacu : Domnul Ciucă ne va prezenta direcțiile sale de acțiune în cazul în care va ajunge președinte. Puteți anunța măsurile prioritare? Depuneți jurământul și vă instalați, ce vedeți dvs. ca priorități de acțiune imediată?

Nicolae Ciucă : Tot ceea ce ține de dialogul și coordonarea cu Guvernul. Toate problemele legate de ceea ce înseamnă situația economică a țării. România poate să devină un hub energetic important.

Victor Ciutacu : Aseară a intrat domnul Burduja spunând că i-au contestat faimosul Neptune Deep. Dacă vă contestă cineva?

Nicolae Ciucă : Este o decizie luată, nu are ce să-i facă. Vaporul este deja în Marea Neagră. Trebuie demonstrat. Sunt proceduri care se întâmplă peste tot în lume. Am fost de curând la o conferință, unde principalele teme era legată de contestațiile ce se întâmplă între companii.

Victor Ciutacu : În zona de justiție? Lui Ciolacu i s-a reproșat că nu a precizat cuvântul justiție. Ce va face domnul Ciucă?

Nicolae Ciucă : Are un rol în tot ceea ce înseamnă numirea șefilor de instituții, inclusiv a judecătorilor, procurorilor și a membrilor CSM. Plus Curtea Constituțională, plus consultarea celorlalte partide. A existat o lipsă de dialog și orgoliu absolut nejustificat, pe tot ceea ce au însemnat interesele țării.

Victor Ciutacu : Nu există președinte de țară care ajuns la Cotroceni să nu fi favorizat pe față formațiunea care l-a împins.

Nicolae Ciucă : Nu vreți să vorbiți cu PNL să vedeți că nu am fost părtinitor cât am fost premier? Prea puțin a contat presiunea asta, de asta îmi spun mulți că nu sunt om politic.

Victor Ciutacu : Strict uman, se vede generalul Ciucă din nou îmbrăcat în haina de general și în fruntea oștirii țării?

Nicolae Ciucă : Doamne ferește! Nu îmi doresc acest lucru, după peste 35 de ani de activitate, cel mai mare lucru pe care știu să-l fac este să păstrez pacea. Militarii, cel mai mare lucru pe care și-l doresc, este să păstreze pacea. Răspunsul cu „Doamne ferește” este îndreptat către a nu pune vreodată uniforma pe noi. Tot ceea ce au însemnat măsurile care se discută acum, relațiile pe care le avem în cadrul Alianței Nord-Atlantice, au acest scop. Am discutat despre provocările hibride la nivel european, nu vin întâmplător să vorbesc despre amenințările ruse. În Polonia au loc ciocniri între militari și cei care forțează granița dinspre Belarus, au doi morți în rândul grănicerilor. Tocmai de aceea am fost în Republica Moldova, deoarece nu trebuie să cadă în mâinile ruse. Reprezintă un punct de interes strategic pentru România, pentru UE și este absolut esențial să prezervăm pacea. Trebuie să întărim capacitatea de apărare a României, este siguranța pe care o așteaptă cetățenii de la noi. Mi-am făcut datoria ca militar, o voi face și ca președinte.

DailyBusiness
Creștere spectaculoasă anunțată de Ligia Deca: Bursele sociale ajung la 925 de lei!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Playtech.ro
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut să divorțeze?
DailyBusiness
Autostrada visurilor devine coșmar. Deschiderea în 2024 este compromisă! Lucrările stagnează pe șantier!
Adevarul
Testul care îți arată vârsta biologică în 30 de secunde
wowbiz.ro
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a divulgat planul diabolic
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Noua majorare a pensiilor din 1 ianuarie. Șeful Casei de Pensii a anunțat direct procentul la TV
StirileBZI
Statul le dă 500 de lei românilor! Cine va beneficia de sprijinul financiar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului din Constanța!
substantial.ro
Joe Biden prezintă scuze istorice amerindienilor pentru asimilarea forțată
MediaFlux
CREȘTERE de 500 de lei la PENSIE. TOȚI pensionarii beneficiază
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Busola Electorală: cum îți descoperi afinitățile politice cu candidații la Președinție?