Președintele american Donald Trump nu a inclus Rusia și Belarus pe lista tarifelor impuse de „Ziua Eliberării”. Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a precizat că sancțiunile economice existente „exclud orice comerț semnificativ”. Potrivit graficelor prezentate de Casa Albă, Rusia și Belarus nu au fost incluse pe lista de 185 de state şi teritorii.
Karoline Leavitt a explicat că Rusia și Belarus nu se află pe listă, ca urmare a sancțiunilor economice deja impuse.
Statele Unite au impus sancțiuni severe Moscovei după invazia Ucrainei din 2022. Fluxurile comerciale dintre SUA și Rusia au scăzut de la 36 miliarde de dolari în 2021 la aproximativ 3,5 miliarde de dolari în 2024.
UPDATE: Donald Trump a anunțat că a decis să impună tarife reciproce, însă la nivelul de aproximativ 50% față de cât e taxat de țara ”rivală”. Astfel, în cazul Uniunii Europene, tariful impus va fi de aproximativ 20- 25%, față de 49% cât ar avea Uniunea Europeană față de SUA. Experții au avertizat că Donald Trump consideră și TVA-ul drept tarif sau taxă, care a fost luată în considerare.
Președintele american a încercat să ofere mai multe exemple despre modul în care SUA nu a fost tratată corect de restul țărilor, când vine vorba despre taxe. ”Să vă dau exemplu. SUA taxează 2% pentru motociclete, dar Thailanda ne taxează 16%, India 17%, alții mai mult. Noi taxam 2,5% pentru automobile, Uniunea Europeană mai mult de 10% și au TVA de 20%.
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de ‘tarife reciproce’ majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa.
‘Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat’, a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import către SUA pentru diferite zone.
Președintele american a anunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.
Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.
CE TARIFE SUNT IMPUSE UE ŞI ALTOR ŢĂRI, cele mai mari taxe pentru Vietnam şi China
Ulterior, preşedintele a prezentat un tabel cu tarifele reciproce impuse, precizând că Washingtonul a dat dovadă de generozitate, pentru că a înţeles că unele ţări trec prin situaţii dificile. Conform tabelului prezentat de Trump, Uniunea Europeană va avea tarife de 20 la sută.
Reuters menţionează tarifele impuse câtorva alte ţări:
China – 34%
Japonia – 24%
Coreea de Sud – 25%
Elveţia – 31%
Marea Britanie – 10%
Taiwan – 32%
Malaezia – 24%
India – 26%
Brazilia – 10%
Indonezia – 32%
Vietnam – 46%
Singapore – 10%
Nu dau vina pe nicio altă țară, dau vina pe foștii noștri lideri, că au permis asta. De aceea, vom pune tarif de 25% pentru orice mașină produsă în afara SUA. Canada pune tarif pe lactate, la 300%. E nedrept față de fermierii noștri. În cazul Mexicului 300 miliarde de dolari pe an dăm subvenții, la Canada dăm 200 miliarde. De ce facem asta? De aia avem deficit uriaș, datorie uriașă. Uniunea Europeană vor să ne trimită mașinile lor, dar să nu ia nimic de la noi, au interzis să importe produse din carne de pasăre. Australienii nu vor carnea noastră de vită, de acum vom face și noi asta”, a completat Trump.
SUA percepe o taxă vamală de 2,4% pentru vehiculele importate, spune el. „Între timp, Thailanda și alții percep taxe vamale mult mai mari, de genul 60%. India percepe tarife de 70%, iar Vietnamul de 75%”, adaugă el. În continuare, acesta critică UE și țările asiatice pentru impunerea de taxe vamale pentru automobilele fabricate în SUA. El spune că peste 80% din mașinile fabricate în Coreea de Sud sunt vândute în Coreea de Sud, iar peste 90% din mașinile vândute în Japonia sunt fabricate în Japonia și că mașinile fabricate în SUA reprezintă doar o mică parte în aceste țări. „Ford vinde foarte puțin” în alte țări, spune Trump, un dezechilibru care a «decimat» industriile americane.
Donald Trump și-a început discursul spunând că ziua de 2 aprilie va fi mereu amintită precum ziua în care industria americană a renăscut și ca „ziua în care am făcut America bogată din nou”.
Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că va semna în curând un „ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru ţările din întreaga lume”. De asemenea, el a reconfirmat că de la miezul nopţii vor intra în vigoare taxele vamale pentru toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite.
În cursul discursului său, Donald Trump a afirmat că SUA au fost „jefuite, violate şi jefuite de ţări apropiate şi îndepărtate, atât prietene, cât şi inamice”. El a continuat prin a spune că, timp de ani de zile, „cetăţenii americani care muncesc din greu” au fost obligaţi „să stea pe margine în timp ce alte ţări se îmbogăţeau şi deveneau puternice”.
„Contribuabilii noştri au fost jefuiţi timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a asigurat el.
„Astăzi va fi ziua în care industria americană va renaşte, promovând o nouă epocă de aur a Americii”, a proclamat şeful Casei Albe.
Trump a reconfirmat că va impune un tarif de 25% pentru toate vehiculele fabricate în străinătate începând de la miezul nopţii.
Atunci când vine vorba de comerţ, uneori „prietenul (este) mai rău decât duşmanul”, a menţionat Trump, arătând că peste 80% din maşinile fabricate în Coreea de Sud sunt vândute în Coreea de Sud, iar peste 90% din maşinile vândute în Japonia sunt fabricate în Japonia, în timp ce maşinile fabricate în SUA reprezintă doar o mică parte în vânzările din aceste ţări.
„Ford vinde foarte puţin” în alte ţări, a mai spus Trump, adăugând că acest dezechilibru a „decimat” industriile americane. „De aceea, începând de la miezul nopţii vom impune un tarif de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate”, a anunţat Trump.
„Reciprocitate. Asta înseamnă că ce ne fac ei nouă şi noi le facem lor. Foarte simplu. Nu poate fi mai simplu de atât”, a declarat Donald Trump.
„Avem nişte veşti foarte, foarte bune astăzi”, spune el. „Se întâmplă multe lucruri bune pentru ţara noastră”, a adăugat Trump.
Donald Trump a sosit miercuri în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă în uralele şi aplauzele asistenţei.
El s-a îndreptat direct spre pupitru, salutând şi gesticulând către membrii mulţimii înainte de a-şi începe discursul.
UPDATE: Au SUA în prezent într-adevăr taxe vamale mai mici decât partenerii lor comerciali?
Una dintre justificările lui Trump pentru impunerea așa-numitelor taxe vamale reciproce este că unele țări au taxe vamale mai mari la importurile americane decât cele pe care SUA le aplică la importurile de la ele.
El susține că acest lucru reprezintă un comerț „neloial”.
Conform datelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), SUA avea o taxă vamală medie de 3,3% în 2023.
Aceasta era mai mică decât taxa vamală medie de 5% al Uniunii Europene și taxa vamală medie de 7,5% al Chinei.
Și era considerabil mai mică decât taxa vamală mediu de 17% din India și de 13,4% din Coreea de Sud.
Prin urmare, este legitim ca Trump să sublinieze faptul că unele țări au o taxă vamală medie mai mare la importuri decât America.
Cu toate acestea, în conformitate cu normele OMC, acest lucru nu constituie „comerț neloial”, atâta timp cât țările aplică aceeași rată tarifară pentru aceeași categorie de bunuri provenind din orice altă țară, în loc să facă discriminări între diferite țări în stabilirea ratei.
Uniunea Europeană, care a sperat până în ultimul moment ca SUA să renunțe la acest plan nebunesc, se pregătește să riposteze, vizând în special giganții tech americani. România nu va scăpa nici ea neatinsă de acest război comercial, nu atât din perspectiva exporturilor directe către SUA care ar fi afectate, ci prin lovitura încasată de Germania, cel mai mare partener comercial al României, către care merg multe exporturi auto, și cel mai mare exportator european către SUA, în special în sectorul auto.