La fel ca în primele trei seri de proteste, oamenii au început să se adune în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.00, iar la ora 19.00 protestatarii au blocat traficul, ca şi în serile precedente. Oamenii au ieşit în stradă şi în ţară, în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Bucureşti.
UPDATE 22.30 Spre deosebire de primele trei seri de proteste, mulţimea s-a „diluat” mai repede. Mulţi oameni au plecat către clubul Colectiv pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor.
UPDATE 21.30 În Piaţa Universităţii a fost amplasată o scenă, pe care mai multe persoane au urcat şi au încercat să ţină discursuri, ceea ce a generat un val de nemulţumire şi huiduieli din partea celor prezenţi. La un moment dat, multe persoane s-au îmbrâncit pe scenă, iar o persoană care avea un microfon s-a îndreptat spre mulţime pentru a le oferi oamenilor şansa de a-şi spune părerea.
UPDATE 21.00 Numărul protestatarilor de la Universitate a ajuns la aproximativ 8.000, potrivit România TV. În ţară s-au adunat din nou mii de oameni. La Constanţa şi Iaşi au ieşit în stradă aproximativ 5.000 de persoane. Peste cinci sute de persoane au protestat, joi seara, la Alba Iulia, Blaj, Cugir și Sebeș, cei prezenți scandând lozinci împotriva corupției și a partidelor politice. La Slatina au ieşit în stradă în jur de 300 de oameni, la fel ca la Suceava.
UPDATE 20.45 Circa 300 de persoane s-au adunat, vineri seara, în Piața Victoriei din Timișoara. Protestatarii cer pedepsirea celor care se fac vinovați de moartea celor 32 de tineri din clubul Colectiv, dar și stoparea corupției. Și în această seară, tinerii prezenți la miting scandează „Corupția ucide!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Vrem meritocrație!” sau „Schimbarea începe cu noi”. Printre lozinci, cei prezenți mai dau citire listei cu revendicări, printre care se numără formarea unui guvern tehnocrat, parlament unicameral cu maximum 300 de deputați, vot electronic pentru Diaspora. Printre manifestanți s-a aflat și Lorin Fortuna, cel care în decembrie 1989 a intrat primul în sediul Operei din Timișoara, care a cerut să-și expună și el lista cu revendicări. Tinerii i-au permis, dar i-au spus că de această dată nu va decide el care le sunt prioritățile.
UPDATE 20.30 Numărul protestatarilor depăşeşte 5000. Oamenii scandează „Colectiv”, dar şi sloganuri contra politicienilor care ani la rând s-au succedat la putere şi a căror plecare din fruntea ţării o cer de 4 zile. La ora 21.00 se va pleca în marş tăcut spre Clubul Colectiv, unde oamenii vor aprinde lumânări în memoria tinerilor morţi în incendiul din 30 octombrie.
Manifestanții au afişat pancarte cu mesaje precum „România trezește-te”, „Fără comuniști și membri de partide”, „Demisia Parlamentului, alegeri anticipate”, „Vrem acasă Diaspora”.
Într-un manifest distribuit de către manifestanți i s-a solicitat președintelui României, în conformitate cu Constituția, declanșarea unui referendum care să vizeze „desființarea tuturor partidelor politice și scoaterea lor în afara legii”. De asemenea, se solicită simplificarea aparatului de conducere a statului și ocuparea noilor posturi prin concurs.
Pentru a doua seară consecutiv, manifestanții îi cer președintelui Klaus Iohannis să vină în piață. Unii dintre ei au afișat și pancarte pe care este scris „Iohannis vino în piață, să ne faci față!”, „Iohannis demisia!”. În replică, alți protestatari au reacționat verbal, acuzându-i pe aceștia că ar fi plătiți.
UPDATE 20.00 Între unele grupuri de protestatari se iscă discuţii contradictorii referitoare la evenimentele ce au avut loc în ultimele două zile la Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele politice, dar şi pe reprezentanţii societăţii civile şi pe cei ai protestatarilor pentru a discuta cu ei despre dorinţele „străzii”. La manifestaţie sunt prezenţi mulţi tineri, dar şi persoane mai în vârstă. Printre participanţi sunt şi familii cu copii, chiar şi de vârstă foarte mică.
UPDATE 19.45 La Galaţi, oraş îndoliat de moartea unei tinere care s-a aflat acum o săptămână în Colectiv, aproximativ 1.500 de oameni au ieşit în stradă pentru a treia seară consecutiv, pentru a protesta faţă de clasa politică cerând o shimbare, dar şi în semn de solidaritate faţă de victimele incendiului din clubul bucureştean Colectiv. Sute de persoane au ieşit în stradă şi la Sibiu, Reşiţa şi Ploieşti.
UPDATE 19.30 Aproximativ 300 de persoane s-au adunat vineri seara şi în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a continua protestele. Protestatarii au scandat numele clubului Colectiv și au purtat pancarte cu mesaje împotriva clasei politice. „Justiție fără securiști”, „Strada nu are culoare politică”, „O schimbare radicală e necesară”, „Iohannis, te-am votat pentru că erai ‘răul cel mai mic’. Este timpul să arăți că ești un bun român” este inscripționat pe unele dintre pancarte. Unul dintre protestatari a spus, printre altele, că și Biserica trebuie impozitată și că e nevoie de un Parlament cu cel mult 300 de aleși.
„Grupul de la Cotroceni nu a fost mandatat de nimeni să participe la negocieri în numele nostru. Nu au rezolvat nimic în numele nostru. Singurul rezultat a fost că domnul Iohannis a promis că va veni în Piaţa Universităţii. Npi vrem o schimbare a întregii clase politice, nu discuţii cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile”, spune o tânără aflată în Piaţa Universităţii vineri seară.
„Klaus Iohannis a reuşit să ne abată atenţia de la agenda noastră. Considerăm de rea credinţă a pune un grup de zeci de mii de oameni să îşi pună lideri peste noapte. Nu asta este treaba noastră acum”, spune Andreea, o studentă decisă să protesteze cât va fi nevoie şi convinsă că soluţia este la legile privind alegerile şi finanţarea partidelor politice.
„În piaţă s-a strigat clar şi ferm că vrem dreptate, nu anticipate. E nevoie de timp pentru a se forma partide noi, cu oameni integri pe care noi să-i putem vota”, crede tânăra care spune că a fost la proteste toată săptămâna.
„Revoluţia noastră nu e şi a voastră”, se poate citi pe un banner afişat de un grup de manifestanţi.
Dacă marţi, în prima seară în care oamenii au ieşit în stradă, s-au strâns 25.000 de protestatari, miercuri numărul acestora s-a dublat, pentru ca la protestul de joi să participe totuşi mai puţină lume. Chiar şi aşa, au fost aproape de 20.000, iar vineri bucureştenii sunt aşteptaţi din nou la Kilometrul Zero al Bucureştiului.
În Capitală va avea loc, independent de protestul de la Universitate, „Marşul tăcerii #Colectiv”, o acţiune în memoria victimelor incendiului din Bucureşti, care a fost demarată pe Facebook. Utilizatorii reţelei au fost chemaţi să se adune, vineri, la ora 21.00, în parcul din Piaţa Unirii, precizându-se că evenimentul nu are legătură cu protestele din ultimele zile.
Este, însă, de aşteptat ca protestatarii de la Universitate să se alăture şi ei marşului tăcerii spre locul unde a funcţionat Clubul Colectiv şi în care în urmă cu o săptămână, la ora 22.32, s-a declanşat iadul, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity.
La locul tragediei din 30 octombrie s-a organizat vineri după-amiază şi o rugăciune în memoria victimelor şi a tinerilor care se luptă pentru viaţa lor în spitale, rostită de un sobor de preoţi.