UPDATE. Solicitarea Ministerului Afacerilor Interne de prelungire a votării după ora 21,00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de a alege a fost respinsă de Biroul Electoral Central.
Biroul Electoral Central s-a întrunit duminică într-o nouă şedinţă la ora 18,00, pe ordinea de zi aflându-se mai multe solicitări de la partide sau asociaţii legate de procesul electoral.
„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, cere MAI, într-o notă semnată de sectetarul de stat Ghoerghe Sorescu.
Potrivit adresei înaintate BEC, solicitarea vine după ce în mass media au apărut informaţii referitoare „la unele situatii punctuale existente la nivelul sectiilor de votare generate de măsurile necesare în contextul pandemiei Covid-19”.
„Precizez că de la începutul procesului de votare nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în planul ordinii publice. La nivelul structurilor MAI s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări. Cu privire la alte 111 sesizări, se efectuează în continuare verificări. Până la această oră, au fost aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale, fiind aplicate 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei. Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot. În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, a transmis, duminică, Monica Dajbog.
Prezentăm exemplele oferite de MAI:
„Ca urmare a cercetărilor efectuate astăzi de către poliţiştii din Măgurele, judeţul Ilfov s-a dispus măsura reţinerii faţă de un bărbat care a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.
Precizez ca în urma unei altercaţii produse între 2 candidaţi în faţa unei secţii de votare din Moldova Nouă, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.
La o secţie din oraşul Tg. Secuiesc, un candidat a refuzat să poarte mască de protecţie în secţia de votare în timp ce îşi exercita dreptul la vot. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.800 lei.
Poliţiştii constănţeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că dintr-o secţie de votare lipseşte o ştampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat şi-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secţia de votare, având ştampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
Poliţia Municipiului Sebeş s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secţie de votare urna mobilă a fost transportată fără a fi asigurată pază din partea structurilor MAI”. Se fac verificări sub aspectul comiterii infracţiunii de „Nerespectare a regimului urnei de vot”.
În localitatea Năvodari, Constanţa, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare o persoană ar fi primit 5 buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză aplicând ştampila şi pe buletinul în plus. Acesta a fost anulat, restul de 4 buletine fiind introduse în urnele de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.
Un caz similar în Ciocârlia. Poliţiştii au fost sesizaţi după ce membrii comisiei au constatat că un bărbat a introdus în urne 2 buletine de vot şi mai avea asupra sa alte 3. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru fraudă la vot.
În Tuzla o femeie a îndemnat două persoane să voteze un anumit candidat la primărie. Persoana în cauză a fost identificată şi sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.400 de lei.
În Bucureşti, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei.
La o secţie de vot din sectorul 3 a fost sesizat faptul că un delegat al unui partid ar fi dat unui votant un buletin de vot pre-stampilat cu un anumit candidat. În urma verificărilor s-a constatat că această situaţie nu se confirmă.
Într-o localitate din Arad, o femeie, cetăţean moldovean, şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie de vot din Nădlac, fără a avea acest drept, persoana respectivă având doar drept de şedere pe teritoriul României. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot.
La o secţie de vot dintr-o localitate din Vâlcea membrii secţiei au înmânat unui număr neprecizat de persoane 14 buletine de vot în plus pentru alegerea primarului localităţii. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.
Într-o localitate din Mureş a fost primită o sesizare cu privire la faptul că o persoană s-a filmat în cabina de vot în timp ce îşi exprima opţiunea de vot, apoi a postat-o pe o reţea de socializare. Se efectuează verificări în vederea identificării persoanei.
În localitatea Chirileu, din acelaşi judeţ, în fata secţiei de votare s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestau la adresa primarului în funcţie. La faţa locului s-au deplasat echipaje de poliţie şi se efectuează verificări.
Poliţiştii din Hoghiz, judeţul Braşov, au fost sesizaţi cu privire la faptul că administratorul unei societăţi comerciale dintr-o altă localitate, ar fi oprit mai multe cărţi de identitate ca garanţie pentru cumpărăturile făcute de anumiţi clienţi. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Preşedintele unei secţii de votare din Caracal a fost informat cu privire la faptul că la aproximativ 50-60 de metri de secţia de votare, în curtea unui cetăţean, se află un panou pe care sunt încă afişe electorale. Panoul a fost îndepărtat, iar persoana a fost sancţionată contravenţional de către jandarmi pentru încălcarea legislaţiei electorale.
În judeţul Cluj, poliţiştii efectuează verificări cu privire la posibile fapte de mită electorală săvârşite în preajma unor secţii de votare din localităţile Mera şi Suceagu.
MAI a mai anunţat că, în Capitală şi în 18 judeţe, au fost înregistrate şi 25 de cazuri medicale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de lipotimii, stări de ameţeală sau traumatisme suferite în cădere în urma leşinului. Pentru 5 persoane, a fost nevoie de transport la spital, restul primind primul-ajutor la faţa locului de la echipajele SMURD.