CORONAVIRUS. ”A fost înregistrat al 6-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Persoana este un bărbat de 64 de ani, din Arad, care a fost internat din data de 20 martie a.c. în stare gravă la Spitalul Judeţean Arad, intubat în secţia ATI.”, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.
Bărbatul a decedat în cursul zilei de luni şi tot luni a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.
Cazul abia fusesee anunţat de autorităţile locale. „Avem primul caz confirmat în Arad cu coronavirus. Aș vrea să infirmăm zvonurile că ar exista mai multe, că trei, că patru… confirmat este unul singur. Evident că în ultimul timp au fost luate mai multe probe, sunt trimise la laborator și vom vedea ce rezultate mai avem”, a spus primarul Aradului, Călin Bibarț.
„Cred că este încă un moment pentru a reitera ceea ce am spus și ieri și zilele trecute, de a sta pe cât posibil mai mult acasă. Și această persoană nu este o persoană tânără, este o persoană în vârstă. Acum a fost transportată la Timișoara, vom vedea care va fi starea în final, nu e de glumă, trebuie să fim responsabili, să înțelegem că sunt momente grele și nu e momentul să ne plimbăm toată ziua prin oraș”, a adăugat Bibarț. Câteva ore mai târziu era anunţat decesul.
Autorităţile au confirmat alte 143 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, 15 pacienţi fiind la Terapie Intensivă, dintre care 7 în stare gravă. Numărul total al cauzurilor a ajuns la 576, iar 73 de pacienţi s-au vindecat.
De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, două persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Începând din această seară, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere şi actul de identitate, după caz. Declaraţia pe propria răspundere poate fi completată şi olograf.