NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea, care prevede corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie.
Romania TV
17 mai 2016, 14:25
NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

Corecţiile promise de Guvern reprezintă încadrări (și implicit remunerații) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții în cadrul aceleiași unități (ex. spital, şcoală, secţie poliţie, primărie etc.)

Astfel salariile administraţiei publice centrale vor ajunge la nivelul de 70% din SGG.

Propunerea a fost agreată de principiu şi de sindicate la discuţiile cu Ministerul Muncii, aceștia atrăgând atenția asupra faptului că problemele de încadrare și plată inegală sunt printre cele mai importante. Alocarea bugetară va fi făcută până la acoperirea tuturor disfuncționalităților din sistem. Au fost testate mai multe variante, mai multe dintre cele propuse permițând acest lucru, cu respectarea anvelopei financiare. Totuşi, ordonanţa nu rezolvă aspecte privind solda sau salariul de merit în apărare şi ordine publică.

Doar aproximativ un sfert dintre bugetari ar urma sa beneficieze, însă, de creşterile salariale.

De cea mai mare parte din banii alocaţi pentru creşterile salariale va beneficia personalul din sănătate, mai exact de jumătate din sumă prevăzută în lege. În această familie ocupaţională salariile vor creşte şi cu 1000 de lei.

Tinerii medici sunt slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Tot mai mulţi dintre ei preferă emigrarea într-o ţară cu salarii mai mari, investiţia statului în ei fiind pierdută. Această măsură creşte salariile debutanţilor cu circa 10%, încurajându-i să rămână în ţară.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii salarizării vine şi cu o aliniere conform vechilor principii de echivalenţă din legea 284 între subfamiliile „învăţământ universitar” şi „medicină clinică”. Medicii din medicină clinică au creşteri relative, conform cu vechimea şi pregătirea lor.

Introducerea de bonusuri de performanţă este, potrivit Ministerului Muncii, o măsură „firească pentru performanța sectorului bugetar”. În proiec se arată că după introducerea acestora în sănătate şi educaţie, proiectul se va extinde și pentru restul sectoarelor bugetare.

Sistemul de premiere bazat pe performanță se introduce începând cu 1 ianuarie 2017 pentru personalul din sistemul sănătate şi pentru personalul didactic auxiliar. Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii criteriilor de performanță. CCriteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar. Rezerva de performanță de 2% nu poate fi utilizată în absența cadrului de evaluare a performanței menționat mai sus.

Potrivit proiectului privind NOUA LEGE A SALARIZĂRII, personalul din administrația publică centrală cu salarii joase va ajunge la nivelul de 70% din Secretariatul General al Guvernului. Astfel, se elimină diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare, din cadrul familiei ocupaționale Administrație publică centrală – aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Decizia care schimbă totul. Trump a făcut marele anunț
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Programul Rabla 2025. Noua valoare a voucherul pentru maşinile electrice. Ce se întâmplă cu cel pentru diesel
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”