DEZBATERE ELECTORALĂ LIVE Klaus Iohannis: „PSD ne-a aruncat în haos. Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”

Klaus Iohannis a refuzat confruntarea cu Viorica Dăncilă şi organizează o dezbatere electorală la care sunt invitaţi jurnalişti, analişti, politologi şi comentatori politici care vor putea pune între două şi patru întrebări. La eveniment vor participa, în sală, studenţi, dar şi jurnalişti, aceştia neputând interveni, însă, în discuţie. Evenimentul are loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” şi va fi transmis în direct de RomaniaTV.net.
Romania TV
19 nov. 2019, 06:16
DEZBATERE ELECTORALĂ LIVE Klaus Iohannis:

UPDATE – Primului ministru Ludovic Orban i s-a înmânat microfonul de către Radu Tudor (Antena 3) care l-a rugat să-i adreseze preşedintelui o întrebare incomodă. Orban l-a întrebat cât crede că va obţine duminică, iar şeful statului a replicat: „Toate voturile românilor care vor să fiu preşedinte”

UPDATE – La finalul dezbaterii preşedintele Klaus Iohannis a cerut să fie trimis un microfon în sală iar cei din audienţă că îi pună întrebări. Întrebat de ce nu a invitat jurnalişti care să îi pună întrebări incomode, Iohannis I-a spus celui care l-a întrebat: „Puneţi-mi întrebări incomode!”, acesta răspunzându-i că tocmai aceasta a fost întrebarea incomodă.

Întrebat dacă e important pentru un preşedinte să cunoască mai multe limbi străine, şeful statului a răspuns„ pe mine m-a ajutat”. El a recunoscut că n Consiliul European  nu toţi cunosc limbi străine, dar că „se pierde mult din substanţă”. „Cred că este indicat ca preşedintele să cunoască măcar o limbă de largă circulaţie” a spus Iohannis. Şeful statului i-a spus unei studente care l-a întrebat dacă ar trebui tinerii să rămână afară că „merită să rămâneţi în ţară”, dar că e „binevenit şi un stagiu afară”. Iohannis spune că ar fi putut să plece dar a decis să rămână.
”Eu nu sunt întâmplător aici în România, este o decizie conştient şi îmi pare bine că am decis să rămân. Mi se pare că este important ca în România să ajungem în punctul n care tinerii care îşi termină studiile s îşi dorească să vină înapoi”. Întrebat care ar fi soluţia simplă pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie rapid, a spus că „nu există o soluţie simplă pe care să o implementăm de mâine”, adăugând că există chestiuni „punctuale”, care nu vor fi reforme dar vor îmbunătăţi acele aspecte unde lucrurile nu funcţionează
„Soluţia este concepţia sistemului trebuie finalizată. Nu sunt adeptul micilor reforme şi veşnicelor modificări. Abordarea de veşnică umblare la lege nu este una bună”. O tânără doctorand la SNSPA l-a întrebat pe şeful statului ce se poate face pentru sport.
„Se pot face multe, abia aştept împreună cu noul guvern să ne apucăm de treabă şi în această zonă. Două sunt componente care au fost ignorate: sportul de masă, fără sport de masă vom avea o societate bolnavă. Doi, performanţa. Avem campionii noştri, cinste lor, îi admir pe toţi, însă cred că România are un potenţial mult mai mare dar pentru a fructifica acest potenţial trebuie să începem de jos. Întreg sistemul pe care îl avem este anacronic, nefuncţional, croit după reforma administrativă din 1968, este nevoie de un suflu nou, cu cât mai repede cu atât mai bine”. 

Despre pădurarii ucişi: Un regret profund

„Am făcut tot ce poate să facă președintele. Am dezbătut chestiunea în mai multe ședințe CSAT. Am chemat instutuțiile abilitate la raport. Le-am cerut să facă strategii sectoriale coerente.  Unele au funcționat, iar altele nu. Cred că suntem, dacă am descrie parcursul de la 0 la OK cam la 15% din 2016 până acum. Mai este foarte mult de lucru. Nu are rost să pictăm niște lucruri altfel decât se desfășoară ele.  Există norme, controale și s-au făcut pași. Avem de gând cu Guvernul să îmbunătățin considerabil situația: prin măsuri legislative dar și prin intervenție a autorităților în domeniu.

Aceste mecansme au început să funcționeze suboptimal. Vom face în continuare, nu doar presiuni, ci și politici care vor duce spre o mult mai bună gestionare a fenomenului.

În ce privește pădurarii pot să vă spun clar că este un profund regret pe care-l am că autoritățile n-au putut să facă mai mult și să prevină aceste situații. Din aceste autorități mă excld. Președintele nu are atribuții executive în supravegherea anumitor sectoare. Acestea revin autorităților guvernamentale. Dar o să accelerez prezența mea în spațiul public”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis cere desfiinţarea Secţiei Speciale

Președintele a fost întrebat de un ziarist dacă-și menține dorința de a desființa Secția Specială?

”Da! Vă spun și de ce. Personal, nu sunt specialist în acest domeniu, dar opinia mea de președinte a fost de la început că nu trebuie înființată”, a spus Klaus Iohannis

Iohannis: Nu am renegat niciodată apartenenţa mea etnică, sunt etnic german, dar sunt cetăţean român sută la sută/ nu mă supăr dacă cineva mă aseamănă cu foşti dictatori, dar aşa e inadmisibil

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi seară, că nu şi-a negat niciodată apartenenţa etnică, este etnic german dar cetăţean sută la sută român. Iohannis a precizat că nu se supără dacă este comparat cu foşti dictatori, dar consideră că aşa ceva este „inadmisibil”.

„Cred că au fost vizibile intenţia mea şi rezultatele în combaterea discriminării de orice fel, poate chiar a deranjat puţin zona pesedistă, altfel nu pot să îi explic de ce în campanie PSD-ul insistă în zona discriminării de tip xenofob. Acesta este un semn cert pe care nu cred că-l pune nimeni sub îndoială, că PSD-ul chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie să-şi revină un pic şi să revină în zona valorilor europene, să abandoneze acest discurs al urii xenofobe”, a sus Klaus Iohannis, marţi seară, la dezbaterea la care participă.

Iohanis a completat: „Nu am renegat niciodată apartenenţa mea etnică: sunt etnic german, dar sunt cetăţean român sută la sută. Nici măcar nu mă supăr dacă cineva mă aseamănă cu foşti dictatori, dar trag un semnal de alarmă că aşa ceva nu e doar inoportun, imoral, dar e inadmisibil”.

Şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a comentat declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis conform cărora nu este în competiţie electorală, ci într-un război cu PSD, afirmând că acesta deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare.

Organizaţia ActiveWatch a anunţat că sesizează CNCD şi CNA, considerând că trivializarea unor momente din istoria neagră a umanităţii nu se justifică în niciun context social sau politic.

UPDATE: Iohannis, despre situaţia interimatelor de la cele mai importante unităţi de Parchet: E o chestiune care trebuie rezolvată

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi seară, că trebuie rezolvată problema interimatelor de la cele mai importante unităţi de Parchet, dar trebuie găsită soluţia cea bună, având în vedere că în rapoartele MCV ni s-a spus că trebuie să găsim o metodologie transparentă. 

”Sunt zece interimate, plus alte posturi care sunt vacante de tot. E o chestiune care trebuie rezolvată, dar nu fără a găsi soluţia bună. În rapoartele MCV ni s-a spus că trebuie să găsim o metodologie transparentă. Ministrul Cătălin Predoiu lucrează la o metodologie şi imediat după alegeri continuăm discuţia pentru a vedea cât de repede e pregătit Ministerul Justiţiei de a prezenta public această metodologie, ca în câteva săptămâni sau luni, sper în februarie, să fie ocupate prin concurs aceste posturi. Legislaţia momentan e seacă,  nu satisface cerinţele, nici ale MCV, nici ale opiniei publice. Nu am de gând să fac rabat de la integritate: meritocraţie şi în acest domeniu”, a spus Klaus Iohannis, marţi seară, întrebat fiind despre interimatele de la cele mai importate unităţi de Parchet.

Întrebat ce fel de preşedinte se consideră, Iohannis a spus: ”Câteodată de la PSD mi se spune spectator, altă dată că sunt dictator şi vreau să acaparez putere. Sunt un preşedinte care real se implică, care vine cu soluţii şi care vine cu perspective, nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”.

UPDATE. Iohannis, despre ambasada din Israel

Candidatul PNL la prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis, a catalogat marţi demersurile privind mutarea ambasadei din Israel drept ”diletantism” şi a susţinut că memorandumul despre care s-a vorbit a fost de fapt o ”documentaţie de tip studiu”.

„Un centru obscur nu, dar o gândire obscură da. Este gândirea tipic pesedistă. S-au trezit regimul Dragnea-Dăncilă, în speţă Dragnea şi Dăncilă în încercarea de a se profila prin politica externă, dar nu aveau ce căuta. Preşedintele Camerei nu are atribuţii de politică externă, decât de diplomaţie parlamentară, deci nu avea ce căuta în discuţia pe ambasadă, iar prim-ministrul României nu are aceste atribuţii de a dispune mutarea unei ambasade, conform Constituţiei acest lucru se face de către preşedinte. Eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar: suntem împreună cu toţi partenerii de părere că aceste lucruri nu se pot face acum fiindcă nu sunt îndeplinite condiţiile, condiţiile care au fost cerute atunci când ambasadele s-au mutat de la Ierusalim la Tel Aviv, care nu au fost la Tel Aviv. În consecinţă pot să clasific aceste demersuri drept un dilentatism politic de politică externă care ne-a dăunat foarte grav, iar acel memorandum mult discutat, secret, abordări sofisticate au fost folosite în comunicarea publică pentru a da impresia unei anumite legitimităţi. În realitate, la Externe s-a elaborat o documentaţie de tip studiu care ne-a fost trimisă şi la Administraţia Prezidenţială, după mult timp, când de fapt se terminaseră toate discuţiile, inclusiv afirmaţiile nefericite de la New York, care memorandum propunea să se facă conform legii, (…) adică decide preşedintele şi a decis că rămâne cum am stabilit”, a spus Iohannis, la dezbaterea organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

UPDATE. Iohannis: Într-un al doilea mandat, aş comunica mai mult

„Cred că aş comunica mai mult, poate partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul aşteptat sau optim. Şi aici, cu siguranţă, împreună cu echipa mea, vom continua cele mai bune abordări. Eu sunt însă decis să comunic mai mult, mai intens şi atunci şi feedback-ul românilor va fi mai uşor de citit pentru mine”, a spus şeful statului, în cadrul dezbaterii cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile desfăşurată în aula BCU

UPDATE. OUG 114. Iohannis: Poate fi atentat la siguranța națională

„Da, cu siguranţă poate fi interpretat şi ca atentat la siguranţa naţională. Dar, sincer, eu am văzut în această OUG aşa o şmecherie PSD-istă de a face rost de bani. Am atras atenţia de mult că felul în care PSD gestionează finanţele publice nu este nici sustenabil, nici în avantajul românilor. De fiecare dată, am primit replici dintre cele mai ciudate din partea activiştilor PSD, însă s-a văzut că eu am avut dreptate şi lor li s-au terminat banii. Atunci s-au uitat în jur cum au făcut alţii, au improvizat o şmecherie unii cu alţii şi au crezut că vor face rost de bani şi îi vor păcăli pe români încă un an ca să pară că ei gestionează banii publici bine. OUG a intrat în vigoare, a produs mult deranj şi soluţia cea mai simplă de anulare nu este fezabilă. Sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse. Efectele OUG nu sunt simplu reversibile. Este nevoie de o analiză profundă. Noul guvern s-a apucat deja. Şi noi, la Administraţie, ne-am făcut gânduri despre ce s-ar putea face pentru a reveni în normalitate. Îi pot asigura pe români că se lucrează la această chestiune şi va fi organizată”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE: Despre recursul compensatoriu

Clarice Dinu: Vorbeați despre instrumentele constituționale cu care v-ați opus PSD. Aș discuta situația unei legi care nu a fost trimisă la CCR, nu a fost retrimisă în Parlament, dar care a avut efecte grave. De ce ați promulgat direct legea recursului compensatoriu?

Klaus Iohannis: E o situație mai specială cu această lege: a ajuns la CCR, a fost verificată și găsită constituțională. CCR s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. Este o abordare neuzuală, care practic făcea caducă retrimitere în Paralament, pentru că s-a exprimat și pe constituționalitate și pe oporturinitate, iar Parlamentul nu mai avea marjă de manevră. Am ajuns la conculzia că, chiar dacă nu ne convine, nu avem altă soluție. Și această lege trebuie corectată.

Clarice Dinu: Regretați că nu ați lansat avertismente?

Klaus Iohannis: Am lansat câte și câte avertismente pe legile legate de justiție. Cred că au fost înțelese de români, pentru că referendumul pe justiție a fost un succes imens. În acest fel, practic, după referendum s-au întors lucrurile în evoluția statului de drept și sunt optimist că împreună cu noul guvern vom reuși să corectăm lucruri.


UPDATE: Klaus Iohannis a fost pus într-o situaţia delicată la dezbaterea de marţi seară de la BCU. Preşedintele a fost întrebat de reprezentantul Pro TV de ce a acceptat în 2009 să fie premierul propus de PSD, aliat cu Liviu Dragnea.

„Atunci aşa am văzut lucrurile şi aşa am acţionat atunci. Acum am acţionat în felul în care m-aţi văzut acţionând. PSD este partidul care trebuie înlăturat de la butoanele puterii”, a declarat Iohannis.

UPDATE: Despre un eventual boicot în turul al doilea

Klaus Iohannis: Vorbim despre un tur doi între candidatul Klaus Iohannis care a fost președinte, românii știu ce am făcut și o candidată care reprezintă PSD care a guvernat împotriva românilor și atunci cred că mulți dintre cei care nu și-au format o opinie o vor forma în perioada următoare. Eu sper că prin aparițiile mele și prin luările de cuvânt eu sper să fie convinși că vor merge la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul este alegătorul cu ștampila de vot în mână.

Despre legile justiției și referendum 

Moise Guran: Rolul de mediator al președintelui – în 2014 ați primit un mandat puternic, de 6,2 milioane de voturi pentru apărarea justiției și statului de drept. Ultimii 3 ani ai primului mandat au stat sub acest semn. În 2017 ați avut câteva acțiuni, e cert că s-a căscat o prăpastie între o parte a populației și guvernul PSD și majoritatea parlamentară. Ați dat a treia șansă PSD odată cu guvernul Dăncilă. Ați amânat 2 ani referendumul pe justiției. Legile justiției au trecut. Ați sacrificat justiția pentru interesul electoral?

Klaus Iohannis: Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs. Am alungat elefanții din ședința de guvern, am coborât printre demonstranți, am retrimis legile justiției l Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat punct de vedere de la Comisia de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că mi s-au terminat prerogativele constituționale. Voi avea grijă ca guvernul să reia aceste chestiuni, vom repara ce a mai rămas de reparat.

Am început campania din 2014 cu promisiune că voi întări statul de drept și voi încuraja lupta anticorupție și m-am ținut de aceste lucruri. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt.

Klaus Iohannis: Studiile succesive sociologice mi-au arătat că s-a apropiat momentul cel mai potrivit pentru referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă reamintesc că un referendum poate fi validat doar dacă rata de participare poate fi suficient de mare. Ce am analizat anterior mi-a arătat că nu ar fi fost validat.

Moise Guran: De ce ați luat decizia să faceți anunțul demiteri doamnei Kovesi prin purtătorul de cuvânt?

Klaus Iohannis: Așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv

Despre reforme și modificarea Constituției 

Cristian Pârvâlescu, politolog: Cum veți reuși să grăbiți acest ritm al reformelor și care ar fi reformele la care vă gândiți?

Klaus Iohannis: O adevărată reformă instituțională se poate face modernizând constituția. Momentan e imposibil pe actuala configurație din Parlament. Sper după parlamentare să avem altă configurație. Până atunci pot fi lucruri făcute. În Parlamentu am văzut că s-au găsit majorități pentru a repara lucruri care au fost făcute greșit. De asta am spus, legile justiției, procedurile de numire a procurorilor șefi. În Parlament se poate discuta dacă ne alegem primarii într-un singur tur sau în două tururi. Aceste lucruri pot fi începute. Mă aștept de la noul guvern să fie proactiv. După alegerile parlamentare sper să avem o nouă majoritate să putem vorbi pe refacerea marilor sisteme.

Despre alegerile anticipate

Klaus Iohannis: Eu cred că se pot realiza alegeri anticipate, dar asta nu doar eu îmi doresc. Vom vedea după prezidențiale și după ce se termină discuțiile pe bugetul de anul viitor dacă putem să concretizăm această discuție. Multe lucruri pot fi rezolvate până atunci și multe discuții pot fi începute.

UPDATE ora 19:00: Klaus Iohannis anunță că este un dialog de campanie electorală: „Avem un format neobișnuit dar care în accepțiunea mea va genera teme foarte interesante. Teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu punctul pe care îl consideră corect, adecvat, interesant.„


UPDATE: Întrebat de Cristina Şincai, România TV, dacă va garanta că românii o vor duce mai bine în cu Klaus Iohannis, președintele susține că pentru al doilea mandat își propune să facă o țară normală. El susține că suntem într-o situație economică dificilă, dar a precizat că împreună cu cei de la PNL va asigura o creștere economică predictibilă: „Dacă voi fi ales pentru un al doilea mandat de președinte mă voi fi implica total pentru o Românie normală. Acesta nu este doar un slogan, pentru că fiecare român își dorește să trăiască într-o țară normală.

O țară normală înseamnă că statul deservește cetățeanul, că cetățeanul este în centrul sistemului, o țară normală este cea în care cetățeanul este în centrul unui sistem de sănătate.

Pot să le garantez românilor că mă voi implica cu tot ce știu, cu toată priceperea, cu toată funcția pentru o țară normală.

Acum suntem într-o situație economică în care trebuie să avem grijă, trebuie să fim foarte atenți. Politica economică a Guvernului eșuat a fost o politică bazată pe consum, dar aceste lucruri pot fi corectate și împreună cu Guvernul PNL vom genera o creștere economică predictibilă și sustenabilă.”, a spus Klaus Iohannis.

UPDATE: „Am avut realizări care vor influența parcursul României ani și ani. Acea înțelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Apărare ne-a pus în situația unui partener apreciat în NATO și ne permite să oferim românilor o siguranță. Am avut spre sfârșitul mandatului acel Summit European la care au participat toți liderii europeni în care am creionat parcursul european pentru urmtorul mandat de 5 ani. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, dar pe parcurs am ajuns de multe ori să am un mandat care de fapt trebuia să mențină România îîn marile coordonate dorite de români opunându-mă PSD-ului.

Am reușit să mă opun PSD-ului suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană. Am reuști să salvez imaginea României prin politica externă pe care am făcut-o. Am reușit să contracarez efectele toxice în exterior ale guvernării PSD-iste. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental.

PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic: prin vot. Și votul pentru prezidențiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toți putem să schimbăm lucrurile în România. Putem să avem un președinte care lucrează cu guvernul și împreună poate reseta România. Să ducă la prosperitate pentru români, să ducă la siguranță pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.

Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția, proiectul nostru comun nu e finalizat. Mă adresez în această seară și electoratului USR și PLUS. Încă din 2018 am luptat împreună. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație. Suntem de aceeași parte. Mă adresez și electoratului maghiar care își dorește o țară faină. Putem face acest lucru.

Mă adresez și electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. Și de asta trebuie trimis în opoziție să se reformeze. Dar noi care rămânem nu tăiem pensii, nu tăaiem salarii. Voma vea grijă ca ele să crească. În final mă adresez în mod special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și au votat. Mulți au votat în primul tur alt candidat, le mulțumesc și lor. Și celor care nu au votat mă adresez în această țară, votul este vital. Mergeți pe 24 noiembrie la vot”

UPDATE: „Declaraţia este a mea, dar teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu input-ul pe care-l consideră corect, adecvat”

Am venit în această poziţie acum cinci ani şi am spus că vreau să fiu preşdintele care face altfel de politică, adică să generez soluţii, să generEz abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionnali, pentru a atinge câteva obiective foarte importante petru a satisface nevoia de securitate, pentru a avea o reprezetare externă, pentru a întâri poziţia în plan internaţional, pentru a consolida statul de drept, dar am întîlnit un PSD puterniC ostil care, după dc 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos. A aruncat România în haos pentru a salva câţiva penali. PSD a  dorit să acapareze şi să distrugă, nu doar statul de drept, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel foarte perfid. M-am opus acestor demersuri, m-am opus încercărilor PSD-iste de a acapara întreg statul român, folosind intrumentele Constituţiei. ŞI de multe ori am avut succes.

UPDATE: „Am venit în această poziţie acum cinci ani şi am spus atunci că vreau să fiu preşedintele României care face altfel de politică. Asta înseamnă să generez soluţii, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionali, evident pentru a atinge câteva obiective naţionale foarte importante, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja o dezvoltare economică pe măsură, pentru a avea o reprezentare externă foarte bună, pentru a întări poziţia României pe plan internaţional.

Dar am întâlnit un PSD puternic, ostil. Un PSD care, mai ales după decembrie 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos. Pentru ce? Pentru a salva câţiva penali. PSD-ul a dorit să acapareze şi să sdistrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupţie, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel foarte perfid, şi-a înşurubat neamurile, găştile de partid în toate sistemele publice. M-am opus acestor demersuri, încercărilor pesediste de a acapara întreg statul român”.

UPDATE: „Avem un format neobișnuit dar care în accepțiunea mea va genera teme foarte interesante. Teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu punctul pe care îl consideră corect, adecvat, interesant”.

UPDATE: Un student la SNSPA s-a prezentat marți la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis, însă nu a fost lăsat să intre, deoarece „nu apare pe listă”. Totodată, un bărbat protestează în fața Bibliotecii Centrale, susținând că ar fi dorit să existe o dezbatere între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. „Au zis că nu am voie să intru dacă nu sunt pe listă și cam atât. Mă duc acasă, ce să fac”, a spus Cosmin Zica, student la SNSPA.


UPDATE: La dezbatere vor fi prezenți jurnaliști de la mai multe posturi tv și radio sau din presa scrisă, precum și analiști și politologi. Fiecare va putea să pună 2-3 întrebări, a declarat luni prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

„Partidul Național Liberal organizează astăzi, 19 noiembrie a.c., începând cu orele 19.00, dezbaterea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu analiști, politologi și jurnaliști. La evenimentul care se va desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, vor participa: Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor. Dezbaterea reprezintă o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidențiale, participanții care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme și orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Național Liberal.

Dezbaterea electorală organizată pentru Klaus Iohannis, înaintea turului 2, va avea loc de la ora 19, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, şi va dura între două şi trei ore.

La dezbaterea cu preşedintele Klaus Iohannis vor participa Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai şi Radu Tudor.

„Dezbaterea reprezintă o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale, participanţii care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme şi orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică”, transmite PNL.

UPDATE: SRI și SPP au descins la Biblioteca Centrală Universitară, acolo unde are loc dezbaterea organizată de Klaus Iohannis cu diverși jurnaliști. Trupele speciale au verificat nu doar Aula, ci toată clădirea și au dat afară orice vizitator neinvitat care se afla cu treabă sau nu în incintă.

Discuția dintre Klaus Iohannis și invitați va dura în jur de două ore și este organizată de PNL. Jurnaliștii acreditați pe instituția prezidențiale pot participa la eveniment, dar nu vor fi lăsați să pună întrebări.

UPDATE: Cristian Tudor Popescu l-a corectat pe deputatul PNL Pavel Popescu, aflat în studioul Digi24, în legătură cu eventuale negocieri ce ar avea loc între jurnaliști și staff-urile de campanie ale candidaților cu privire la întrebările care să fie puse candidaților, în speță cea organizată astăzi la ora 19:00 de către Klaus Iohannis. Gazetarul a catalogat-o în acest context ca fiind „o întâlnire mono a domnului Iohannis cu sine”.

„Eu nici nu mă gândeam să mai intervin în legătură cu cum e ea numită cu nume de cod ‘dezbatere’, am spus ce-am avut de spus însă, îmi pare rău, domnul Pavel Popescu comite un fault logic strigător la cer. Eu la logică fac urticarie. Cum să compari precedentele întâlniri între cei doi candidați, pentru că asta a făcut dânsul, cu această întâlnire mono a domnului Iohannis cu sine? E un fault logic strigător la cer! N-au nicio legătură. Dânsul spune că e un exemplu de libertate acum că pot să pună gazetarii ce întrebări vor, spre deosebire de precedentele întâlniri între cei doi candidați. E grotesc să vii cu un astfel de argument”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Apoi, eu am fost moderator, în 2004, la întâlnirea Băsescu – Năstase. Domnul Pavel Popescu insinuează, dă impresia prin ce a spus că se negociază întrebările, că negociază jurnaliștii cu staff-urile de campanie. Acest lucru nu s-a întâmplat, eu mai știu și altele cum s-au desfășurat, dar vorbesc de cea în care am fost implicat direct. Nici vorbă de așa ceva. Nu staff-ul PSD sau staff-ul PDL, sau al PD – nu mai știu ce era atunci – negocia întrebările. Pentru că erau doi moderatori, domnul Voicu de la TVR și eu, au fost negocieri între mine și TVR asupra întrebărilor și asta numai pe un număr de întrebări. Au fost întrebări pe care nu le-a știut nimeni, cel puțin trei întrebări pe care le-am pus, pe alea nu le știam decât eu. Ce staff-uri de campanie? Nicio legătură”, a completat gazetarul.

”Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-a manifestat deschiderea de a asigura un spaţiu neutru de desfăşurare a unei dezbateri, în contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, pentru buna informare a opiniei publice şi pentru cultura democratică a societăţii româneşti. Având în vedere anunţul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanţi ai mass-media şi politologi şi în urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus IOHANNIS, propunerea SNSPA a fost agreată. Evenimentul va avea loc marţi, 19 noiembrie 2019, într-un spaţiu neutru politic dar, în acelaşi timp, reprezentativ pentru societatea românească, respectiv în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I”, a anunţat sâmbătă SNSPA.

Instituţia subliniază  importanţa comunicării publice oneste, deschise, echilibrate, care să atingă teme esenţiale privind modul în care funcţionează instituţiile politice din România, modul în care s-a derulat mandatul actual al Preşedintelui României, precum şi direcţiile şi priorităţile care pot contribui la viitorul ţării.

Citeşte şi: Cine sunt jurnaliştili şi analiştii invitaţi la dezbaterea de marţi cu preşedintele Klaus Iohannis. Câte întrebări vor fi puse

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, la RFI, că dezbaterea va fi organizată după model american, iar între şase şi nouă invitaţi vor putea pune întrebări, „probabil între două şi patru întrebări” de persoană. El a explicat că „dezbaterea va avea loc la BCU, la Aula Carol I (…)”.

„Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune şi două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină şi presă din România (…). Întrebări vor pune între 6, 7, 8, 9 jurnalişti, analişti, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituţii media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susţinerii societăţii civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD şi aşa mai departe, deci vor fi şi din zona celor care au susţinut guvernele PSD sau instituţii media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu preşedintele României”, a spus europarlamentarul.

Potrivit acestuia, „în sală, în afara a patru consilieri ai domnului preşedinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenţi”.

 El a afirmat că dezbaterea va fi transmis de mai multe posturi.

„Plus, ne aşteptăm ca de data asta, totuşi, televiziunea naţională să se comporte ca atare şi să preia această dezbatere. Plus foarte multe site-uri de ştiri, conturi de Facebook. Dezbaterea pe care eu am moderat-o în urmă cu cinci ani la Realitatea TV a avut per total o audienţă de 5,5 milioane de telespectatori. Acum ne aşteptăm ca audienţa cu tot cu Facebook să fie undeva la peste şapte milioane de cetăţeni. Fiecare jurnalist, analist, politolog va putea să pună întrebări, probabil între două şi patru întrebări, încă nu ştim exact, pentru că dacă vor fi nouă, trei întrebări de un invitat, plus răspunsurile aferente, care să fie cât mai complete şi complexe şi să dea satisfacţie celui care a pus întrebarea, ne poate duce în două ore, două ore şi jumătate. E greu de crezut că va fi o perioadă mai lungă de atât, pentru că e greu şi pentru cel care trebuie să răspundă la întrebări şi pentru cei care ne urmăresc (…). Nu vom prestabili teme”, a precizat el.

Citeşte şi: Răspunsul lui CTP la invitaţia de a participa la dezbaterea cu preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat, luni seară, referitor la dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis de marţi, că ia în calcul ambele variante. ”Nu o să mă vedeţi pe mine îmbrâncindu-mă”, a spus Dăncilă.

Tot luni seară, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă s-ar prezenta la sala unde are loc dezbaterea, Viorica Dăncilă arputea, cel mult, să stea în public. Orban crede că ar fi ”penibil” ca Dăncilă să meargă la dezbaterea preşedintelui şi crede că nu o va face.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că va organiza o dezbatere alături de politologi, formatori de opinie şi jurnalişti.

„Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor”, spune el.

Iohannis a spus că înţelege nevoia şi dorinţa de a avea dezbateri în al doilea tur de scrutin.

Anterior, el a explicat de ce nu acceptă o dezbatere cu Viorica Dăncilă.

Citeşte şi: ALGERI PREZIDENŢILAE 2019. Viorica Dăncilă: „Iau în calcul să mă duc la DEZBATEREA cu Klaus Iohannis. Nu îl voi graţia pe Dragnea”

„De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD-ului? Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru dat jos prin moţiune de cenzură, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiţiei, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împreună cu guvernul  în jurul unor persoane cu probleme penale. A fost o persoană foarte activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor, doamna Dăncilă este reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor”, a spus Iohannis.

El a afirmat că Dăncilă se aşteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea, „ca şi cum până acum ar fi apărat democraţia românească şi pe români”.

„Nu accept o dezbatere cu astfel de persoane care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD-ului din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidatul acestui PSD. Eu îmi doresc România fără PSD în structurile de conducere. Nu are decât PSD-ul să stea în poziţie, dacă vrea să se reformeze dacă nu, treaba lor, în conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD şi nu este loc pentru dezbatere cu un astfel de candidat”, a spus el.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?