UPDATE: Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, fiind al patrulea într-o singură zi. Este vorba despre un bărbat de 72 ani, din Galaţi care a venit din Lombardia in data de 29 februarie”, anunţă Gupul de Comunicare Strategică.
În data de 6 martie bărbatul a dezvoltat simptomatologie conformă cu definiţia de caz COVID 19.
În acest context, in data de 6 martie a fost transportat cu izoleta, din locul în care se afla în autoizolare, la Spitalul judeţean Galaţi, Secţia de boli infecţioase, unde se află în prezent internat.
Acesta este cel de al patrulea caz înregistrat sâmbătă, zi în care a fost confirmat şi primul caz din Capitală.
UPDATE: Un al treilea caz a fost confirmat sâmbătă seară în Bucuresti. Este vorba de un bărbat de 49 de ani întors din Italia, dintr-o zonă neafectată de epidemia de coronavirus.
Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19.
Este primul caz depistat în București. Conform primelor sale declarații, bărbatul a stat în toată această perioadă la domiciliu, de la revenirea în țară.
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a solicitat izoleta pentru transportul la Institutul național de boli infecțioase și a demarat ancheta epidemiologică. S-a început stabilirea contacților bărbatului confirmat pozitiv la noul COVID-19, după care va începe recoltarea probelor pentru testare.
Ştirea iniţială: Un caz privește o tânără de 15 ani din Timișoara, care studiază în aceeași unitate de învățământ cu ceilalți doi tineri de 16 ani din Timișoara, dar într-o altă clasă. La acest moment cursurile instituției de învățământ sunt suspendate până pe 11 martie a.c., urmând ca în cursul zilei de luni, 9 martie a.c., comitetul județean pentru situații de urgență să decidă suspendarea cursurilor până la 14 zile.
Tânăra de 15 ani s-a prezentat în cursul zilei de ieri la Spitalul de copii din Timișoara, prezentând simptome de febră și tuse și luându-se decizia internării și prelevării de probe la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara. În prezent, starea sa de sănătate este ameliorată, fără febră.
Al doilea caz este al unei fete de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara, confirmat în cursul zilei de ieri cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19). Tânăra de 16 ani este asimptomatică și va fi internată la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.
„Pacienţii internaţi la Timişoara şi Craiova nu prezintă simptome şi au o stare generală bună. Pacienţii internaţi la Cluj-Napoca şi Iaşi prezintă stare de sănătate ameliorată faţă de momentul internării, fără febră”, arată sursa citată.
Vineri, au fost înregistrate 86 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, cele mai multe fiind efectuate din Timişoara – 14. De asemenea, în cursul zilei au fost efectuate 1.079 de apeluri la linia TELVERDE (0800 800 358) deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii la numărul de telefon +4021.320.20.20.
Grupul de Comunicare Strategică mai arată că, la nivel naţional, se află în carantină 16 persoane, pentru alte 12.927 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.
Până în 6 martie, au fost raportate 5.544 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.
Liceul Alimentar din Timișoara va fi închis în perioada 9-11 martie, pentru igienizare, după diagnosticarea cu Covid-19 a celor doi elevi de 16 ani, colegi de clasa, care acum sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.
Decizia a fost luată în unanimitate, vineri, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul Liliana Oneț, întrunit că urmare a diagnosticului cu COVID-19 pentru cei doi elevi din respectivă unitate școlară.
„Au fost puse în discuție măsurile care trebuie luate la nivelul acestei unități de învățământ, iar la propunerea Direcției de Sănătatea Publică și a Inspectoratului Școlar General, s-a luat, în unanimitate, hotărârea de suspendare a cursurilor la unitatea școlară pentru moment, în perioada 9-11 martie. Decizia a fost luată pentru igienizarea generală a întregii unități de învățământ”, precizează un comunicat al Prefecturii Timiș, potrivit ziare.com.
În plus,în clasa celor doi elevi infectați, cursurile rămân suspendate pe o perioada de 14 zile.
Şapte deţinuţi sunt izolaţi şi monitorizaţi medical într-o secţie special amenajată la spitalul-penitenciar Jilava pentru gestionarea unor potenţiale cazuri de infecţie cu coronavirus. Pentru cinci dintre ei, testele sunt negative, iar pentru ceilalţi doi sunt aşteptate rezultatele. Totodată, ANP a luat mai multe măsuri de prevenire a apariţiei unor cazuri de infectare, între care limitarea activităţilor cu deţinuţii în afara penitenciarelor şi a acordării permisiunilor de ieşire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, că din 24 februarie a elaborat şi a transmis în unităţile subordonate un Plan de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii şi răspândirii infecţiei cu COVID-19 în rândul personalului şi al persoanelor private de libertate.
„Planul vizează 3 paliere de intervenţie, atât din perspectivă epidemiologică, cât şi raportat la gradul de siguranţă asociat sistemului penitenciar, respectiv: măsuri de prevenţie generală, măsuri de intervenţie specifice deţinuţilor extrădaţi din zone cu risc epidemiologic crescut pentru COVID-19 şi măsuri de intervenţie în situaţii de criză. Au fost asigurate, de asemenea, fondurile necesare în vederea dotării personalului şi a altor persoane care intră în contact cu deţinuţii, cu materiale de protecţie (măşti, dezinfectanţi, mănuşi, halate, costume de protecţie, termometre, scanner temperatură etc.). Măsurile prevăzute sunt revizuite constant, prin raportare la evoluţia situaţiei la nivel naţional”, arată ANP.
Totodată, la Penitenciarului-Spital Bucureşti-Jilava, a fost înfiinţată o secţie de izolare, amplasată într-un corp de clădire separat de celelalte secţii medicale, pentru „aplicarea unei conduite preventive în eventualitatea incidenţei unor cazuri de suspiciune sau risc epidemiologic”.
„În prezent, în cadrul acestei secţii sunt izolaţi şi monitorizaţi medical şapte deţinuţi, cinci dintre aceştia fiind declaraţi negativ în urma testării pentru COVID-19. Pentru ceilalţi doi deţinuţi, au fost recoltate probele, conform procedurilor, rezultatele fiind în aşteptare. Totodată, toţi contacţii celor şapte deţinuţi sunt, în momentul de faţă, monitorizaţi din punct de vedere medical, coroborat cu aplicarea unor măsuri specifice de siguranţă internă”, precizează ANP.
Conform sursei citate, o serie de măsuri prevăzute în Plan au fost aplicate la Penitenciarul Târgu Jiu, ca urmare a primului caz de infectare confirmat în judeţul Gorj.
„Măsurile au vizat atât populaţia carcerală, cât şi personalul angajat, fiind prevenită orice situaţie de risc şi menţinut, în condiţii optime şi de siguranţă, climatul custodial şi de lucru”, spun reprezentanţii ANP.
De asemenea, au fost limitate activităţile cu deţinuţii în afara locurilor de deţinere şi acordarea recompenselor cu permisiunea de ieşire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior. Totodată, acordarea dreptului la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare. Deţinuţilor li se permite accesul la telefoanele publice instalate in interiorul locurilor de deţinere, pe tot parcursul zilei, aceştia putând beneficia inclusiv de dreptul la comunicări on-line.
ANP arată că, în ceea ce priveşte prezentarea la instanţele de judecată în vederea îndeplinirii unor proceduri judiciare, administraţiile locurilor de deţinere au posibilitatea să solicite audierea prin sistem video-conferinţă.
Totodată, în mod constant, se fac dezinfectări atât în spaţiile şi locurile unde au acces persoane din afara locului de deţinere, cât şi în autospecialele de transport deţinuţi.
„Măsuri cu caracter preventiv, de tipul monitorizării medicale/izolării, se aplică la nivelul tuturor unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în spaţii special destinate, şi au scopul de elimina orice risc pentru persoanele custodiate, personalul angajat şi vizitatori. Reiterăm faptul că deţinutul implicat în incidentul de la Tribunalul Bucureşti nu este infectat cu virsul COVID-19, măsura izolării acestuia şi a posibililor contacţi având un caracter strict preventiv. Subliniem, totodată, importanţa informării publicului din surse oficiale vizavi de problematica ridicată de noul Coronavirus, alături de precizarea expresă a faptului că în sistemul penitenciar nu sunt înregistrate, la acest moment, cazuri îmbolnăviri cu COVID-19”, arată ANP.