Klaus Iohannis, după ce noul Guvern a depus jurământul: Aţi băgat ţara în criză pentru că nu aţi ştiut să guvernaţi!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după ce noul Guvern a depus jurământul la Palatul Cotroceni că speră ca această a doua încercare de guvernare aă aibă mai mult succes decât prima. Iohannis a scos în evidenţă faptul că odată cu schimbarea guvernului a fost schimbat şi programul de guvernare, ceea ce va duce la noi taxe şi impozite pentru români. 
Filip Stan
29 iun. 2017, 05:12
Klaus Iohannis, după ce noul Guvern a depus jurământul: Aţi băgat ţara în criză pentru că nu aţi ştiut să guvernaţi!

„Au trecut abia şase luni de cand ne-am intalnit aici pentru a investi un guvern PSD-ALDE dupa ce au fost castigate alegerile parlamentare . O formula scurta care ar caracteriza aceste prime 6 luni ar putea suna asa: Ati bagat tara in criza pentru ca nu ati stiut sa guvernati! Ca a fost vina fostului prim ministru care nu s-a pus singur acolo sau a altcuiva nu este o analiza pe care trebuie sa o fac eu. Dar faptele raman si dovada ca aceasta formula scurta este adevarata este chiar motiunea de centura prin care ati demis propriul guvern, o noutate in spatiul european. Fostul guvern nu va ramnae in istorie pentru scurtimea mandatului, ci dupa parerea mea fostul guvern va ramane in istorie pentru nefericita ordonanta 13 si coalitia PSD-ALDE pentru faptul ca si-a demis prin motiune de cenzura propriul guvern. Acum, dupa ce unii s-au straduit sa termine repede aceasta criza, gasim coalitia cu un nou guvern si un nou program de guvernare. Noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite…programul de guvernare a fost schimbat in puncte sensibile, nu veti mai putea merge in fata romanilor cu argumentul ca acest program de guvernare a fost votat. In 6 luni schimbam de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la cresteri de salarii la taxa de solidaritate, un astfel de comportament nu se incadreaza in ceea ce se numeste predictibilitate fiscal bugetara, un astfel de comportament induce dubii in mediul de afaceri. Stimati psd-isti, alde-isti, udmr-isti, in numele romanilior va rog sa terminati cu aceasta topaiala fiscal bugetara. Fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil. Va solicit sa guvernati in asa fel incat sa ne incadram in marja de deficit de 3%, in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca guvernul apara statul de drept, va rog sa faceti tot ce este necesar pentru a arata parteneilor din NATO, din UE, ca suntem oameni seriosi, o tara serioasa si ca stim sa ne respectam angajamentele, cum ar fi cel de aparare de 2%. Dovediti ca suntem capabil sa tinem deficitul bugetar sub control, sa avem in continuare crestere economica. Fie ca aceasta a 2-a incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima”, a declarat Klaus Iohannis dupa ce noii ministri au depus juramantul. 

UPATE Guvernul Mihai Tudose depune jurământul la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. 

UPDATE „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 29 iunie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

Mihai Tudose – Prim-ministru;

Sevil Shhaideh – Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;

Grațiela Leocadia Gavrilescu – Viceprim-ministru, Ministrul Mediului;

Ion-Marcel Ciolacu – Viceprim-ministru;

Carmen Daniela Dan – Ministrul Afacerilor Interne;

Teodor-Viorel Meleșcanu – Ministrul Afacerilor Externe;

Adrian Țuțuianu – Ministrul Apărării Naționale;

Ionuț Mișa – Ministrul Finanțelor Publice;

Tudorel Toader – Ministrul Justiției;

 Petre Daea – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

 Liviu-Marian Pop – Ministrul Educației Naționale;

 Lia-Olguța Vasilescu – Ministrul Muncii și Justiției Sociale;

 Mihai-Viorel Fifor – Ministrul Economiei;

 Toma-Florin Petcu – Ministrul Energiei;

 Alexandru-Răzvan Cuc – Ministrul Transporturilor;

 Ilan Laufer – Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat;

 Florian-Dorel Bodog – Ministrul Sănătății;

 Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii și Identității Naționale;

 Adriana-Doina Pană – Ministrul Apelor și Pădurilor;

 Lucian Puiu Georgescu – Ministrul Cercetării și Inovării;

 Lucian Șova – Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale;

 Marius-Alexandru Dunca – Ministrul Tineretului și Sportului;

 Mircea-Titus Dobre – Ministrul Turismului;

 Andreea Păstîrnac – Ministrul pentru Românii de Pretutindeni;

 Gabriel Petrea – Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social;

 Viorel Ilie – Ministrul pentru Relația cu Parlamentul;

 Rovana Plumb – Ministrul delegat pentru Fonduri Europene;

 Victor Negrescu – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene”, se arată pe siteul Administraţiei Prezidenţiale. 


UPDATE „Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!”, a declarat Mihai Tudose după anunţarea în plen a rezultatului.

UPDATE Noul Guvern va merge joi seară, la ora 19:00, la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 împotrivă.

UPDATE. Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care guvernul condus de Mihai Tudose cere votul de încredere al Parlamentului a început. Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă.

„Cred că România are nevoie de un guvern nerelaxat, aflat în stare de alertă, de efort permanent, preocupat de termene şi realizări (…) Cine vrea normalitate, să-şi ia un loc de muncă cu program fix”, a spus Tudose.

El i-a asigurat pe parlamentari că se va angaja „cu toată energia” în atingerea programului de guvernare, care a fost modificat pentru corecta întârzierile din ultimele două luni.

„Am fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi acceptat de preşedintele Iohannis pentru a da un curs cerinţei de creştere a fondurilor la buget şi nu vreau să înşel încrederea acordată”, a mai spus Mihai Tudose.

La şedinţă sunt prezenţi 329 din 465 de senatori şi deputaţi.

Invitaţi la şedinţă sunt Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Toţi miniştrii propuşi de către Mihai Tudose au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat în cursul acestei dimineţi.

Guvernul Tudose va fi învestit dacă va primi voturile favorabile a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. În acest caz, membrii cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui, cel mai probabil în cursul serii de joi.

UPDATE. Proteste în Parlament la validarea miniştrilor. USR a dat cartonaşe roşii

Ministrul propus pentru Sănătate, Florian Bodog, a fost validat joi de către Comisiile parlamentare de specialitate, după o audiere de 30 de minute în care parlamentarii USR au protestat permanent. Aceştia i-au arătat ministrului cartonaşe roşii pentru activitatea din mandatul trecut.

Deputaţii USR Emanuel Ungureanu şi Tudor Pop au protestat pe toată perioada audierilor, cei doi afişând pancarte pe care scria „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent” sau „România e pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă”. La final, la momentul votului, cei doi au ridicat în mână câte un cartonaş roşu.

„Este absolut incredibil, aveţi imagini de acum câteva zile în care domnul Bodog punea bilele prin care recunoştea incompetenţa sa. Nu numai el recunoştea la moţiune că e incompetent, ci şi partidul care l-a pus în funcţia de ministru. Trăim într-un film horor. La 6 luni după ce un ministru declarat incompetent de propriul partid cu cifre, cu evaluarea lui Vâlcov, îl vedem repus ministru astăzi. Între timp nu s-a început niciun spatal în România”, a spus, după audiere, Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte din partea USR al Comisiei de sănătate.

După 30 de minute de audieri, Bodog a fost avizat favorabil în funcţia de ministru al Sănătăţii, cu majoritate de voturi, fiind contabilizate 7 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

UPDATE. Lia Olguța Vasilescu, propusă pentru funcția de Ministru al Muncii și Justiției Sociale, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 32 de voturi pentru, 8 împotrivă și nicio abținere.

Lia Olguța Vasilescu a declarat la ieșirea din comisia de specialitate că a avut de finalizat pentru acest semestru legea privind protecția persoanelor cu handicap, aceasta punctând că speră ca vineri să se aprobe ordonanța de urgență.

„Noi am avut de finalizat Legea salarizării, care a și trecut prin Parlament, am avut de finalizat pentru acest semestru legea privind protecția persoanelor cu handicap, 448, care este finalizată. Sper mâine, din toată inima, să se aprobe OUG, dar nu pot să fiu foarte sigură până nu văd la minister dacă a sosit și ultimul aviz, dacă nu, probabil că săptămâna viitoare vom intra cu această lege, după care ne vom apuca imediat de legea pensiilor, pentru că s-a ajuns în situația nefericită că cei care primesc o indemnizație socială minimă, sau așa-numita pensie minimă, de 520 de lei, să îi ajungă din urmă pe cei care au cotizat 15 ani, ceea ce ce nu este în ordine și va trebui să clarificăm foarte bine și sistemul de pensii, din acest punct de vedere. Este o lege pe care o vom discuta cu Ministerul de Finanțe”, a spus ministrul desemnat al Muncii și Justiției Sociale.

UPDATE. Tudorel Toader, propus pentru funcția de ministru al Justiției, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor juridice reunite din Senat și Camera Deputaților.

Citeşte şI: Toader: Am ca priorităţi modificarea legilor Justiţiei, a Codurilor şi stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu

Nominalizarea lui Tudorel Toader a întrunit 53 de voturi pentru, 28 împotrivă și două abțineri.

UPDATE.  Petre Daea, propus pentru funcția de ministru al Agriculturii în noul Guvern, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 19 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 3 abțineri.

În cadrul audierilor, Daea a spus că în privința irigațiilor tot programul început este la zi, iar în câmpurile din România există 1.239,9 Km de canal plin cu apă, din care 872 km de canal cu apă alimentată din Dunăre, 120 de km din Siret, din Prut 60 de km, din Olt 17 km, din alte râuri 109, iar din lacuri și acumulări 67 de km. Ministrul desemnat a afirmat că în momentul acesta există 100.168 de hectare acoperite cu sisteme de apă, din care în udarea întâi sunt 63.467 de ha.

Petre Daea a afirmat că, în ceea ce privește programul de sprijin pentru carnea de porc, ministerul a făcut toate demersurile la timpul potrivit, a primit observații de la Uniunea Europeană și că a trimis documentația la Uniunea Europeană.

„Să știți că nu intru în categoria celor care critică oaia seara și dimineața mănâncă brânza. Intru în categoria acelora care abordează cu seriozitate acest domeniu și pe care îl gestionez cu echilibru în așa fel încât această specie care a avut o creștere importantă în ultima perioadă să își păstreze ascensiunea efectivului în așa fel încât să putem valorifica cele 4,8 de hectare de pajiști din România care înseamnă deopotrivă Olanda, Belgia și Elveția la un loc”, a declarat Petre Daea, ca răspuns la gluma unui parlamentar că, în cazul în care alegem oaia ca brand de țară, să țină cont de rezultatul cercetărilor de la Popăuți unde există oaia cu blană roz.

În ceea ce privește produsele cu „dublu standard”, acesta a declarat că în prezent Ministerul încearcă să colaboreze cu autoritățile din alte state pentru a vedea dacă sunt diferențe.

„Am făcut verificări în țară, le-am prezentat mass-media. Am dat comunicate de presă și materiale cu rezultatele respective în care am constatat conformitatea produsului respectiv, dar pentru a face comparații nu poți să te duci cu plasa să iei de undeva un produs și…Iată de ce am transmis la cinci țări, omologilor miniștri din acele țări, solicitare ca să ne permită să ajungem acolo să recoltăm în prezenta lor, cu specialiștii dumnealor, pe legislația națională respectivă probe și apoi să le comparăm. Suntem în această situația. Belgia am fost, au venit ieri, cu probele, astăzi recoltează probe în România și analizează să vadă dacă sunt diferențe care pot fi interpretate în mod corect și exact”, a spus Petre Daea.

Acesta a menționat faptul că a văzut europarlamentari care îl îndeamnă să facă „ce trebuie în țară”, dar că este nevoie de o singură condiție, respectiv existența reglementărilor la nivel de piață unică. Până atunci trebui așteptat ca Uniunea Europeană să găsească instrumentul juridic pentru a interveni într-o asemenea situație.

UPDATE. Sevil Shhaideh, propusă pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de administrație din Camera Deputaților și Senat și a Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare din Senat.

Decizia a fost luată cu 29 de voturi ‘pentru’ și 9 ‘împotrivă’.

Citeşte şi: Lucian Şova, avizat pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Nu am mai vorbit cu Boris Golovin de zece ani

UPDATE. Florian Bodog, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, a fost avizat favorabil, joi, de comisiile parlamentare pentru sănătate și familie.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 7 voturi contra și o abținere.

UPDATE. Marius Alexandru Dunca, propus pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului.

Citeşte şi: Dunca: Construirea unor săli polivalente nu mai este o prioritate pentru guvern. Organizarea Euro-2020 este prioritară

S-au înregistrat 21 de voturi ”pentru” și 11 ”împotrivă”.

UPDATE. Viorel Ilie, propus pentru funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor juridice ale Parlamentului, cu majoritate de voturi.

UPDATE. Lucian Puiu Georgescu, propus pentru funcția de ministru al Cercetării și Inovării, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților.

Decizia a fost luată cu 21 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.

UPDATE. Comisiile reunite pentru Mediu din Parlament i-au dat joi aviz favorabil Doinei Pană pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor. Aceasta a fost avizată cu 17 voturi pentru și 6 împotrivă.

Doina Pană: Am gândit un sistem de scanere pe drumurile naţionale care să pozeze volumul de masă lemnoasă transportat

UPDATE. Lucian Romașcanu, propus pentru funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului.

Citeşte şi: Romaşcanu, avizat la Cultură şi Identitate Naţională: Putem relua demersul de cumpărare a „Cuminţeniei Pământului” la preţul evaluat

Decizia a fost luată cu 17 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și trei abțineri.

UPDATE. Comisiile reunite pentru Mediu din Parlament i-au dat joi aviz favorabil pentru funcția de viceprim-ministru și ministru al Mediului Leocadiei Grațiela Gavrilescu.

Citeşte şi: Graţiela Gavrilescu: Suntem la ora actuală la o reciclare de 2-3%, aproape pe ultimul loc în UE

UPDATE. Senatorul Liviu Pop, propus pentru funcția de ministru al Educației, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților.

Citeşte şi:  Liviu Pop, avizat favorabil pentru Ministerul Educaţiei: Avem de continuat lucrurile bune pe care domnul Năstase le-a făcut

S-au înregistrat 19 voturi ”pentru” și 11 ”împotrivă”.

UPDATE. Răzvan Cuc a fost avizat joi pentru funcţia de ministru al Transporturilor de comisiile reunite ale Senatului cu 32 de voturi pentru şi 12 împotrivă. El a subliniat că îşi menţine estimarea iniţială, că vor fi finalizaţi 90 de kilometri de autostradă în acest an, şi a spus că vor fi lansate proiecte pentru circa 600 de kilometri de autostradă şi drumuri naţionale până la finalul anului.

Citeşte şi: Răzvan Cuc: Vom avea 90 de kilometri noi de autostradă la finele anului. Vara aceasta mă mut pe şantier

UPDATE. Adrian Țuțuianu, propus pentru funcția de ministru al Apărării Naționale, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Citeşte şi: Adrian Ţuţuianu, avizat pozitiv pentru Ministerul Apărării: Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec

S-au înregistrat 22 de voturi ”pentru” și 10 ”împotrivă”.

UPDATE. Mircea Dobre, propus pentru funcția de Ministru al Turismului, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 36 de voturi pentru, 10 împotrivă și nicio abținere.

Citeşte şi: Mircea Titus Dobre: Bugetarii vor primi în acest an vouchere de vacanţă

Mircea Dobre a declarat la ieșirea din comisia de specialitate că va discuta săptămâna viitoare cu ministrul Finanțelor Publice pentru a accelera introducerea voucherelor de vacanță, reiterând că aceste vor intra în vigoare de la 1 iulie.

„La ora actuală este în avizare externă (voucher-ul n.r), a trecut de avizarea de la Ministerul Muncii, se află la Ministerul de Finanțe. Săptămâna viitoare vom discuta cu ministrul de Finanțe ca să accelerăm și introducerea acestora. Ideea este în felul următor, ele intră în vigoare de la 1 iulie, fără doar și poate, pentru că prorogarea termenului, pe ordonanța 8/2009, modificată în 2014, se termină pe 30 iunie 2017. De la 1 iulie, dacă cineva și-a prevăzut în buget, la începutul anului, fila bugetară vouchere de vacanță, le poate acorda, are temeiul legal. Ceea ce ne dorim noi să facem este să instituim o anumită obligativitate, în așa fel încât anul acesta să se dea vouchere de vacanță. Deci, la rectificarea bugetară, cine poate să își introducă voucherele de vacanță, atunci poate să dea aceste vouchere de vacanță. Vor fi vouchere de vacanță, tipărite”, a declarat ministrul desemnat al Turismului, Mircea Dobre.

UPDATE. Parlamentarii PMP se retrag de la audierile din comisii ale miniștrilor și nu vor participa nici la ședința Parlamentului de învestire a Cabinetului Tudose, un guvern „care produce șoc și groază”, a anunțat președintele PMP Traian Băsescu.

Citeşte şi:  Traian Băsescu: PMP se retrage de la audieri şi nu participă la şedinţa de învestitură. Guvernul Tudose produce şoc şi groază

UPDATE. Carmen Daniela Dan, propusă pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Nominalizarea a întrunit 23 de voturi pentru și 10 împotrivă.

Citeşte şi: Carmen Dan: MAI are deficit de personal de 20.000 de angajaţi, aproape jumătate la Poliţie. Avem o strategie pe 4-5 ani

UPDATE.  Ilan Laufer, propus pentru funcția de ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate din Parlament, cu 35 de voturi pentru și 11 împotrivă.

În cadrul audierilor, acesta a afirmat că prioritățile Ministerului pentru Mediul de Afaceri sunt programul Start-up Nation, Legea Prevenirii, cea a Parteneriatului public Privat și Legea Lobby-ului. De asemenea, printre priorități acesta a menționat și transformarea oficiilor teritoriale în agenții și programul de internaționalizare a firmelor românești.

„Vă garantez că eu voi avea și audieri săptămânale. Vreau să aloc două ore din programul meu, în care poate să vină oricine, și neanunțat și neînscris, pur și simplu vreau ca oamenii să vină și din partea mea există o deschidere totală”, a declarat Ilan Laufer.

Acesta a spus că își dorește ca la orice evaluare pe care o va face partidul sau coaliția, ministerul pe care îl va conduce să se afle în top trei.

Ilan Laufer a afirmat că, în cazul în care i se va cere să plece din funcție, indiferent care ar fi motivul, chiar și că „nu are șapcă”, nu va ezita să o facă.

„Pentru mine în cadrul ministerului meu urmează o restructurare totală a modului de acțiune. S-a terminat cu blocarea proiectelor în ministere, din punctul meu de vedere. Cine poate să vină cu argumente și să susțină legal ce să facem pentru România, rămâne. Cine vine și îmi explică cu argumente și cu Curtea de Conturi și cu consiliul nu știu care că nu se poate, va pleca”, a declarat Ilan Laufer.

De asemenea, acesta a spus că nu regretă apariția sa în Men’s Health, deoarece, în această, au pozat inclusiv congresmeni americani.

„Eram în timpul meu liber. Era acum cinci ani de zile. Nu făceam parte și nu aveam nicio funcție publică. Nu mi s-a părut ceva… Am primit o ofertă din partea Men’s Health să pozez atunci pe copertă și mi s-a părut ceva chiar foarte mișto ca să vă spun așa și am acceptat”, a explicat Ilan Laufer apariția în revista respectivă, precizând că, de când a ocupat funcția de secretar de stat, nu a mai pozat.

UPDATE. Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților, întrunind 24 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

UPDATE. Toma Petcu, propus pentru funcția de ministru al Energiei în noul Guvern, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 36 de voturi pentru și 16 împotrivă.

În cadrul discursului din fața comisiilor reunite, Petcu a afirmat că ministerul pe care l-a condus și până acum în ultimele șase luni este în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să cuprindă mandatul din partea Guvernului pentru negocierile cu chinezii care vor să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

„Am deblocat discuțiile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4. Suntem în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să fie supus dezbaterii și aprobării în Guvern, pentru că avem nevoie să știm cât ne permitem și cât ne putem asuma în negocierea cu partea chineză, din cele 6 miliarde (de euro, cât este estimată investiția totală — n.r.), care 3 (miliarde de euro — n.r.) ne-ar reveni ca aport din partea statului român. Un miliard ar fi asigurat de infrastructura existentă, plus rezerva de apă grea și octoxidul de la Rezervele Statului. Pentru restul de două miliarde și celelalte condiții în negocierea cu partea chineză trebuie să luăm un mandat foarte clar din partea Guvernului, să știm foarte clar cât putem negocia și unde putem ajunge cu partea chineză”, a arătat Petcu.

El a reiterat importanța energiei produse din cărbune, arătând că, în primele șase luni, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro.

„Pentru prima dată în primele șase luni ale anului, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro. Nu spun neapărat că este un lucru pozitiv, dar în mod sigur acest lucru ne-a arătat că putem fi dependenți de producția pe cărbune nu doar iarna, ci și vara”, a susținut ministrul propus pentru portofoliul Energiei.

UPDATE. Teodor Meleșcanu, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă și pentru românii de pretutindeni din Senat și Camera Deputaților, întrunind 21 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” și o abținere.

Citeşte şi:  Meleşcanu, despre dezvoltarea relaţiilor cu Rusia: Când iniţiem anumite măsuri, e o atitudine ostilă în media şi societate

 „Am fost întrebat ce mă califică. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu”, le-a spus Meleşcanu parlamentarilor care l-au întrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar două obiective îndeplinite.

El a spus că există o „specificitate” a politicii externe, unde este greu de făcut evaluări pe măsuri obiective.

„Ca politică externă e un capitol care implică direcţii de acţiuni strategice. Nu e vorba de măsuri specifice, într-un fel sau altul, ci direcţii strategice pe care va trebui să le urmăm şi pe care le-am urmat”, a explicat Meleşcanu.

UPDATE. Victor Negrescu, propunerea PSD pentru funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit, joi dimineața, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților.

Nominalizarea lui Negrescu a întrunit 16 voturi pentru și șapte abțineri.

UPDATE. Mihai Fifor, propus la Ministerul Economiei, a fost validat de comisiile de specialitate din Parlament. Senatorul PSD Mihai Fifor a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”, pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, social-democratul ţinând să precizeze că nu este filosof de meserie, el fiind familiarizat cu problemele din minister. În cadrul audierii, Fifor a susţinut că acele companii aflate în insolvenţă, cu datorii „istorice”, nu se vor închide, ele urmând să intre într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica.

„Considerăm că se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul căreia statul să acţioneze ca manager performant, producător şi furnizor de servicii şi ca investitor prudent în economie, respectând regulile şi principiile economiei de piaţă. Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, aflate în situaţii financiare precare, companii aflate în insolvenţă, cu datorii istorice mari, nu se vor închide. Ele vor intra într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, având ca scop final readucerea acestora în parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privaţi, acolo unde acest fapt este posibil”, a susţinut Mihai Fifor.

La finalul audierii din comisiile de specialitate, social-democratul a spus că a avut emoţii şi a dat asigurări că va răspunde în scris la întrebările primite de membrii comisiilor.

„Nu eşti om dacă nu ai emoţii, categoric că da. Până la urmă este o audiere extrem de importantă şi extrem de seriosă în faţa comisiilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (…) Am preluat aceste întrebări şi vom formula un răspuns în scris la fiecare dintre ele, pentru că dorim ca în activitatea viitoare să arătăm maximă deschidere şi maxim suport pentru toţi cei care au chestiuni legate de Ministerul Economiei”, a spus senatorul PSD.

UPDATE. Rovana Plumb, ministrul propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, a primit vot pozitiv în comisiile de specialitate. Aceasta a obținut 15 voturi pentru, 8 împotrivă și nicio abținere.

„Principalul nostru obiectiv în ceea ce privește absorbția fondurilor europene este acreditarea autorităților de management pentru fondurile structurale și de investiții. Pe data de 28 aprilie au fost transmise către Autoritatea de Audit toate procedurile necesare pe fiecare autoritate de management care gestionează cele 10 programe operaționale. Așteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă primele trei autorități de management, respectiv pentru Programul Operațional Asistență Tehnică, PO Capacitate Administrativă și PO Inițiativa pentru IMM-uri să fie acreditate și să putem să transmitem către Comisia Europeană declarațiile de cheltuieli, la fel și pentru celelalte programe: Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate și POR”, a spus Plumb.

Fondurile europene ar fi fost de preferat să aibă un cadru instituțional separat, dar pentru că sunt procedurile de acreditare vom merge în această structură, a declarat ministrul propus pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat.

Ea a a fost întrebată de Victor Ponta, președintele Comisiei din Camera Deputaților, care structură este mai bună: cu ministru delegat sau cu minister separat.

„Din punctul meu de vedere ar fi fost de preferat un cadru instituțional separat dar, dată fiind actuala situație în ceea ce privește procedurile pentru creditare, pentru a evita orice risc de întârziere, vom merge în această structură”, a spus Plumb.

Ea a precizat că se pregătește o Ordonanță de Urgență pentru a deveni ordonator principal de credite.

„În ceea ce privește activitatea mea în funcția de ministru al Guvernului Tudose, sper că, prin OUG, se vor stabili clar atribuțiile pe care le are ministrul delegat pentru desfășurarea activității fondurilor europene, astfel încât ministrul delegat pentru fonduri europene va deveni ordonator principal de credite pe toată activitatea pe care o desfășoară, inclusiv cheltuielile de finanțare care sunt legate de activitatea fondurilor europene. Sper ca acest pas înainte să fie de bun augur în ceea ce privește eficiența activității”, a mai arătat ministrul propus.

UPDATE 8:00 – Audierea miniştrilor în comisii a început

Primii care sunt audiaţi, de la ora 8.00, în comisiile de specialitate ale Parlamentului sunt Rovana Plumb, propusă la Ministerul Fondurilor Europene şi Mihai Fifor, propus la Ministerul Economiei.

Ultimii audiaţi în comisii, de la 13.30, vor fi Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei).

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmând să fie supusă în bloc votului Parlamentului.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Citeşte şi: Victor Ponta: A fost Guvernul Dragnea 1, acum este Guvernul Dragnea 2

Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. ”Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR, transmite News.ro.

De asemenea, este probabil ca şi parlamentarii minorităţilor naţionale să susţină noul cabinet, în condiţiile în care aceştia susţin în mod tradiţional majoritatea deja constituită.

După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.

Lista miniştrilor nominalizaţi pentru a face parte Cabinetul condus de Mihai Tudose a fost prezentată miercuri de către liderul PSD Liviu Dragnea.

Prin urmare, alături de Mihai Tudose, joi, se vor prezenta în faţa Parlamentului Sevil Shhaideh-vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale; Graţiela Gavrilescu-vicepremier, ministrul Mediului; Rovana Plumb-ministru delegat pentru Fondurile Europene; Mihai Fifor-ministrul Economiei; Teodor Meleşcanu-ministrul Afacerilor Externe; Carmen Dan-ministrul Afacerilor Interne; Petre Daea-ministrul Agriculturii; Adrian Ţuţuianu-ministrul Apărării Naţionale; Lucian Romaşcanu-ministrul Culturii; Liviu Pop-ministrul Educaţiei; Lucian Georgescu-ministrul Cercetării; Toma Petcu-ministrul Energiei; Ionuţ Mişa-ministrul de Finanţe; Tudorel Toader-ministrul Justiţiei; Doina Pană-ministrul Apelor şi Pădurilor; Lia Olguţa Vasilescu-ministrul Muncii; Lucian Şova-ministrul Comunicaţiilor; Florian Bodog-ministrul Sănătăţii; Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor; Marius Dunca-ministrul Tineretului şi Sportului; Gabriel Petrea-ministrul delegat pentru Dialog Social; Viorel Ilie-ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul; Ilan Laufer-ministrul pentru Mediul de Afaceri; ministrul Turismului-Marius Dobre; Andreea Păstârnac-ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni; Victor Negrescu – ministrul Afacerilor Europene; Marcel Ciolacu-vicepremier fără portofoliu.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Banca Transilvania, veste bună pentru toți clienții. Oferă 3 beneficii pe care milioane de români le-au așteptat vreme îndelungată
Capital.ro
Se schimbă actele de identitate. Avertisment pentru cei cu buletin. Cine NU trebuie să ceară unul nou
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Zodia care scapă de singurătate anul acesta. Influența lui Jupiter îi va da fiori, indiferent de vârstă
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Despărțire pentru Andra, la începutul lui 2025: 'Nu ne-am certat, doar că el are un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit vocea de aur a României. Marea cântăreață s-a prăpădit chiar azi: Veșnic în inimile noastre!
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Fluxurile de gaz din Azerbaidjan către Serbia, suspendate fără termen de reluare
MediaFlux
CINE IESE la PENSIE în 2025! TABELUL VÂRSTEI de PENSIONARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului