UPDATE: „România îşi merită locul său natural în UE şi în Schengen. Criteriile de aderare la Schengen au fost clare (…) şi trebuie ca România să poată deveni membru al Spaţiului Schengen cât mai curând posibil, deoarece este un loc meritat”, a spus şeful Executivului UE.
El a insistat ca trebuie construite „punţi” în Uniunea Europeană, aşa cum s-a întâmplat şi în relaţiile cu Ottawa. „Niciodată nu m-am gândit că poate fi încheiat un acord cu Canada fara ridicarea vizelor” pentru români şi bulgari. „M-am luptat pentru acest lucru”, a adăugat el.
UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat joi, în cadrul plenului reunit la care participă şi preşedintele CE, Jean Claude Juncker, că scopul Uniunii Europene este de a reduce decalajele şi de a diminua diferenţele, astfel încât, în viitor, Uniunea să meargă cu acelaşi ritm sau intensitate, fiind esenţial ca nimeni să nu fie lăsat în urmă. „S-a vorbit dspre necesitatea de a crea o forţă economică mai puternică, pregătită să facă faţă provocărilor pe plan mondial. S-a vorbit de o unificare a statelor membre pe cale democratică, despre reducerea decalajelor dintre state pentru a genera prosperitate pentru toţi cetăţenii europeni. Acestea au fost obiectivele stabilite atunci de părinţii Uniunii. Aceste motive sunt la fel de actuale şi azi, se regăsesc şi în Declaraţia de la Roma din 25 martie 2017, semnată şi asumată de toate statele membre”, a afirmat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că „în primul paragraf al Declaraţiei se vorbeşte despre o Uniune unică, o comunitate a păcii, a democraţiei, a libertăţii, a drepturilor omului şi a statului de drept, o forţă economică majoră”.
UPDATE: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, în plenul Parlamentului reunit pentru alocuţiunea lui Jean-Claude Juncker, că proiectul Uniunii Europene a reuşit să infirme dictonul lui Tucidide, potrivit căruia ”pentru oamenii politici, speranţa este un prost sfătuitor”.
UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a spus, joi, îm discursul rostit în plenul Camerelor reunite, că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.
La începutul discursului, el a remarcat că bogăţia României constă în cultura română, intelectualii români, cei care au participat la tragediile din secolul 20 prin curajul lor.
Juncker a explicat că a ales să se adreseze parlamentarilor români în limba franceză pentru că „aparţinem francofoniei, această familie mare de 247 milioane de cetăţeni care apartin aceleiaşi limbi”.
„Eu mereu am fost surprins că pentru cineva care e membru al francofoniei exista moda de a mi se adresa in engleză”, a remarcat el.
UPDATE:Năstase, Ciorbea, Băsescu, Ponta, la discursul lui Juncker în Parlament. Preşedintele CE l-a pupat pe frunte pe Traian Băsescu. Şedinţa plenului reunit este prezidată de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.
UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sosit, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, la Parlament, urmând să susţină un discurs în plenul reunit. Jean Claude Juncker a venit împreună cu comisarul european Corina Creţu, ei fiind întâmpinata pe scările Palatului Parlamentului de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu.
Deputaţii şi senatorii se reunesc în şedinţă de plen comună, joi dimineaţă, de la ora 10.30, pentru a asculta alocuţiunea preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulată „Viitorul Europei”.
Aceeaşi temă va fi abordată într-o întâlnire cu cetăţenii, organizată de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti la Muzeul Naţional de Artă al României, întâlnire programată la ora 16.30, la care Juncker va veni însoţit de comisarul Corina Creţu. Cei doi oficiali europeni vor răspunde la întrebările celor prezenţi, precum şi la cele puse prin intermediul reţelelor de socializare întrucât evenimentul va fi transmis online.
Întâlnirile de acest tip au fost demarate de către Comisia Europeană după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers în ţările membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european şi perspectivele sale.
La Bucureşti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria în favoarea unui viitor comun al Europei. „Am lucrat în această ţară acum 20 de ani. Dacă aş călători înapoi în timp, în 1995-1996, când am fost foarte activ în această ţară, nu aş fi crezut că veţi realiza atât de multe, dat fiind faptul că această ţară a fost maltratată atât de mult în timpul regimului comunist (…) Există o ambiţie în vasta majoritate a populaţiei României să fie parte a unei comunităţi de valori. Istoric, România este o ţară europeană. Din cauza situaţiei nefericite că a fost de partea greşită a Cortinei de Fier, România a fost ţinută pe loc decenii, să-şi împlinească destinul european. Uniunea Europeană îi dă ocazia României să-şi îndeplinească destinul. Nu pentru că o vor politicienii, ci pentru că poporul român este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricolă comună”, spunea atunci Timmermans.
În programul vizitei lui Juncker figurează şi întâlniri cu înalţi oficiali român.
Astfel, la 11.45 preşedintele Comisiei Europene va fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tête-à-tête, urmate de discuţii cu membrii celor două delegaţii. După încheierea acestor convorbiri, Juncker va participa la recepţia oferită de Ziua Europei de către şeful statului român.
De la ora 15.00, Juncker va merge la Palatul Victoria, unde va fi aşteptat de către premierul Sorin Grindeanu.