Iohannis: „România a cunoscut cea mai mare creştere a numărului de cazuri. În acest context, măsurile de restricţie sunt inevitabile”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri, o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni. Şeful statului  anunţă ce măsuri vor lua autorităţile în contextul în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut în ultimele zile.
Romania TV
07 oct. 2020, 09:17
Iohannis:

„Romania a cunoscut in ultima saptamana cea mai mare crestere a cazurilor de la debutul epidemiei. Cifre extrem de ingrijoratoare avem si la numarul de decese si internati la ATI. Aceste cifre corelate trag un puternic semnal de alarma, de care avem datoria sa tinem toti cont. In acest context, masurile de restrictie sunt inevitabile.

Cu cât mai repede sunt introduse, cu atât mai rapid își vor produce efectele. Transmit un mesaj special de recunoștință și mulțumire medicilor și personalul medical pentru profesionalism și dedicare.

Acești oameni extraordinari merită respectul și admirația noastră. Avem încredere în medicii noștri. Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare. Îi asigur pe medici, pe asistenți, pe managerii de spitale că sunt alături de ei și că împreună vom face față acestei crize. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.

Repet, situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie. Cu cât crește numărul de bolnavi, cu atât ne îndepărtăm de acest moment atât de așteptat. Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru.

Vrem să merge pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință. Sau alegem să avem și viață socială, și locuri de muncă.

Purtatul măștii, distanța socială, igiena mîinilor, evitarea aglomerațiilor, munca la domiciliu, stau în puterea noastră. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, ele își pierd din eficiență dacă unii din semenii noștri refuză să participe la acest efort colectiv.”

De ce nu creste capacitatea de testare?

Planul este de a creste numarul de teste si, daca ne uitam pe date, numarul creste de la o saptamana la alta, azi am avut peste 27.000. Dar nu doar aparatele cu care se testeaza sunt insuficiente, dar personalul calificat nu poate fi achizitionat, specializarea lui dureaza ani si ani. Avem in continuare medici care vor sa se specializeze, dar nu trebuie sa ne asteptam la minuni.

Cum veti proceda daca in doua saptamani aceste masuri nu vor avea efectul scontat?

Strategia este destul de clara si am prezentat-o. Autoritatile vor reactiona local si regional. Nu este nevoie sa inchidem toata tara, se va actiona unde avem focare. De aceea s-a introdus acea scala, care ne spune daca este nevoie de interventie. Aceste restrictii se bazeaza pe o evaluare a specialistilor, care determina daca este nevoie de restrictii. Sunt orase si comune unde numarul de bolnavi este mare, dar si unele unde aproape nu exista, de aceea este bine sa se actioneze tintit.

Ați făcut suficient pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri față de atenția acordată temelor electorale?

Politica românească e amenințată de PSD, sănătatea de Covid, trebuie să ne adresăm și într-o parte, și în cealaltă. Această creștere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. Lucrurile probabil se vor complica odată cu venirea vremii mai reci. Abordarea politică e necesară, societatea merge mai departe, nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii. Autoritățile au reacționat corect, dar nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să oprească epidemia, e o răspundere partajată. Cetățeanul are răspunderea probabil mai mare, boala nu se răspândește din instituție în instituție, ci de la om la om. Nu e bine să amestecăm aceste lucruri, dar câteodată politicienii se bagă și unde nu trebuie.

Unul dintre domeniile afectate a fost cel cultural. Ei reclamă că nu a existat un argument pentru închiderea teatrelor și cinematografelor, ce mesaj le transmiteți?

Cultura e unul din domeniile extrem de afectate. E însă clar că vorbim de măsuri luate de autorități la sfatul experților, care recomandă politicienilor ce măsuri trebuie să ia pentru a îngrădi răspândirea virusului. Din păcate, cultura s-a manifestat prin spectacole, iar experții consideră că aceste întâlniri trebuie îngrădite.

E oportună campania electorală pentru alegerile parlamentare?

O democrație nu funcționează fără alegeri. Alegerile trebuie să aibă loc, nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline. Chiar dacă ar rămâne acest parlament după 20 decembrie, nu va mai avea puteri depline. Cu cât am putea amana alegerile? Maxim 3 luni si ajungem la finalul iernii. Chiar dacă admitem că sunt condiții speciale, cu foarte multe persoane bolnave, treubie să găsim o formă de campanie online, tv și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine. La alegeri organizarea a fost bună.  Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu.

În ultimul raport al Comisiei Europene se vorbește despre eficiența CNA. Cum apreciați prestația CNA, se impun schimbări? Ce proiecte aveți?

În CNA sunt unele persoane foarte calificate, independente, dar instituția e construită pe vot politic din parlament, deci mai mulți PSD-iști decât altceva, și este un pic problematic. Pentru CNA trebuie găsită o altă formulă, pentru a avea cu adevărat membri independenți. CNA în ansamblu putea să facă o treabă mai bună.

Pe 15 mai, când a fost ridicată starea de urgență, aveam circa 160 de infectări, azi aproape 3.000 zilnic. Se poate vorbi despre starea de urgență?

Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică și nu este un ghinion, este o catastrofă cu care trebuie să trăim până găsim soluțiile. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, ea a venit neținând cont cine e la guvernare. Încet încet am învățat câte ceva, cum se răspândește, și putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, putem avea o economie cât de cât funcțională și da, foarte regretabil, avem foarte mulți care au murit de această boală. Autoritățile au partea lor de rezolvat, noi fiecare avem răspunderea noastră să respectăm restricțiile, și boala se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate va face față și când vom găsi un vaccin vom putea scăpa de acest virus. Până atunci trebuie să fim responsabili și să facem acele mici sacrificii. Va mai dura, nu e iminentă finalizarea pandemiei. Doar împreună putem îngrădi răspândirea bolii.

Intenționați să găsiți soluții pentru a se putea ca informațiile serviciilor secrete drept probe în procesele penale?

Nu intenționez să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau procese. Urmărirea penală se face de procurori. Serviciile secrete nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor iar dacă în cursul activității sesizează posibile fapte penale, sesizează parchetul competent, fără să furnizeze probe. Nu intenționez să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară.

Dacă legea de amânare a alegerilor ajunge la dvs, o blocați sau luați totuși în calcul amânarea?

Alegerile vor avea loc pe 6 decembrie, ele sunt programate. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură, aceste lucruri nu sunt posibile, prin Constituție. Constituția prevede în anumite situații că alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului dar nu mai târziu de 3 luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură aceste lucruri prin constituție nu sunt posibile. Parlamentul poate stabili prin lege anumite lucruri și dacă CCR a constatat că Parlamentul poate stabili data alegerilor, sigur, doar că nu acum când suntem în plină pregătire pentru alegeri.

Considerați că numărul ridicat de cazuri are vreo legătură cu alegerile locale?

Nu cred. E posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile ilegale care au avut loc după alegerile locale. Dar nu alegerile și procesul electoral au dus la aceste creșteri.

Prognoza Băncii Mondiale arată deficit bugetar de 9% din PIB pentru acest an. Ce măsuri de redresare economică se impun?

Multe măsuri au fost luate deja de guvern, altele urmează. E foarte clar că economia își va reveni mai repede dacă vor exista stimulente și programe de intervenție, de sprijinire a economiei. Toți suntem de acord că măsurile trebuie puse în practică în cel mai scurt timp.

Se va lucra la legea de funcționare a jandarmeriei pentru ca abuzuri ca 10 august să nu mai existe? Se va moderniza structura SRI?

Noi în CSAT am hotărât o nouă paradigmă de apărare a țării, vechea paradigmă pornea de la ideea că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa, ori această paradigmă nu mai este de actualitate. Inamicul acum probabil nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea, nu cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, iar în cazul unui conflict armat local sau regional forțele trebuie să fie pregătite să intervină. Întreaga legislație trebuie modernizată, dar acest lucru nu este o noutate.

Mulți medici se plâng de epuizare. Are România suficienți medici de terapie intensivă? Sau va trebui să cerem ajutor de la alte state?

În momentul de față situați nu e încă critică, dar e îngrijorătoare. Iată câteva date: există peste 1000 de locuri ATI pentru pacienți Covid, acum 600 sunt ocupate. În spital, în general, există și alte locuri ATI decât pentru Covid. În total, locuri ATI sunt în jur de 2.300. Dar distribuția nu e uniformă. Dar nu trebuie să ne complacem în această situație. L-am rugat azi pe premier să iaa măsuri urgente pentru a crește numărul de paturi ATI pentru Covid, probabil vom vedea o mișcare în această zonă.

Conferinţa de presă a început la ora 18.

BILANŢ CORONAVIRUS 7 OCTOMBRIE. RECORD de cazuri COVID în România

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente pentru aplicarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării.

Iohannis anunţă modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete şi a celorlalte instituţii din domeniul securităţii naţionale

Cel mai mare număr de cazuri noi de COVID 19 înregistrate în 24 de ore a fost anunţat miercuri, acesta ridicându-se la 2.958, totalul fiind de 142.570. De asemenea, a fost înregistrat cel mai mare număr de decese – 82, şi cel mai mare număr de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă – 612. Printre cei decedaţi se află şi un adolescent de 18 ani care avea şi alte boli grave asociate. Cele mai multe cazuri noi diagnosticate sunt în Bucureşti – 514, urmat de Iaşi – 157, Alba – 117, Timiş – 104, Prahova – 101. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a adresat, miercuri, un mesaj medicilor, dar şi populaţiei, în contextul în care s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări cu coronavirus în 24 de ore. Tătaru susţine că sistemul medical are capacitatea de a rezista, însă cel mai bine ar fi ca limitele acestuia să nu fie testate, mai ales că personalul medical este acelaşi de şapte luni. Tătaru a cerut populaţiei, ”în acest moment de cumpănă”, să reevalueze abordarea a ceea ce înseamnă respectarea restricţiilor, întrucât pandemia nu se tranşează în spital.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vedetă mare din Las Fierbinți, în fața instanței din cauza drogurilor. Decizia judecătorilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Nadia Comăneci transmite felicitări sportivilor români după Jocurile Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?