UPDATE: Premierul Sorin Grindeanu a declarat că prin nominalizarea Rovanei Plumb ca ministru delegat al Fondurilor Europene s-a dorit întărirea echipei guvernamentale într-un domeniu esențial. „Am vrut să întărim echipa prin cooptarea unui membru de partid cu greutate politică, cu experiență în gestionarea unui minister, astfel încât obiectivele îndrăznețe pe care le avem — spre exemplu, în anul 2017, 5,2 miliarde de euro — să le atingem. (…) Am considerat necesar pentru a da mai multă forță acestui domeniu esențial pentru noi să atragem în echipa guvernamentală (…) un om care are experiență, un om care știe să deblocheze anumite lucruri și care are, așa cum vă spuneam, acea greutate politică necesară pentru a face aceste lucruri mai repede. Suntem în contratimp”, a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
Grindeanu a precizat că în echipa care gestionează Fondurile Europene va rămâne în continuare și Mihaela Toader, actualul ministru delegat pentru Fonduri Europene.
UPDATE. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD că partidul a strâns peste 1,4 milioane de semnături pentru susţinerea Cabinetului Grindeanu şi a programului de guvernare. „Nu am dorit să organizăm un miting, ci am dorit o campanie de susţinere prin semnături”.
Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că Mihaela Toader va rămâne în echipa ministerului Fondurilor Europene, iar în ceea ce priveşte numirea Rovanei Plumb la cârma fondurilor europene premierul a punctat că a dorit să întărească echipa cu un membru de partid cu greutate politică. „Vrem să atingem obiectivul de a atrage cele 5,2 miliarde de euro”
În privinţa propunerii de la Justiţie premierul a motivat că Tudorel Toader a începlinit criteriile, având o experienţp de aproape 10 ani la CCR, fiind membru în Comisia de la Veneţia. Toate propunerile au fost votate în unanimitate.
Liviu Dragnea a anunţat că noul purtător de cuvânt al PSD este Adrian Dobre. Adrian Dobre a fost secretar de stat în Ministerul Muncii în 2016.
Dragnea: Am refuzat să supun la vot excluderea lui Mihai Chirica din PSD
„Cred că în jur de 90% dintre colegi mi-au cerut să supun la vot excluderea din partid a domnului Chirica. Fiecare argumentând aşa cum a crezut de cuviinţă, dar expunând în cadrul CEx ceea ce s-a discutat în organizaţiile judeţene. O pate dintre colegi i-au cerut domnului Chirica să îşi dea demisia singur din calitatea de membru de partid. Asta ar fi atras şi pierderea mandatului de primar. Încă trei colegi au propus să fie doar sancţiune cu privire la pierderea funcţiilor de conducere din partid”, a afirmat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a susţinut că nu a propus excluderea din partid a lui Mihai Chirica deoarece propunerea ar fi fost votată „într-o majoritate zdrobitoare”.
„Eu am refuzat să supun la vot propunerea de excludere care ar fi ieşit votată într-o majoritate zdrobitoare explicându-i domnului Chirica şi colegilor mei, aşteptându-mă şi eu şi colegii mei ca în perioada următoare domnul Chirica să înţeleagă totuşi de ce a fost atât de nervos PSD în urma acelor ieşiri publice ale dumnealui. Toată lumea i-a spus că aceste lucruri se pot spune la aceste întâlniri, la CEx şi BPN, la care sigur trebuia să şi vină. Din păcate, nu a venit”, a conchis Liviu Dragnea.
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, miercuri, după şedinţa CExN al PSD, că rămâne membru al partidului, dar nu va mai avea funcţii politice, urmare a unui vot dat de Comitetul Executiv în acest sens.
”E o decizie care s-a luat după o dezbatere lungă, nu vreau să pun la îndoială calitatea niciunui coleg în ceea ce priveşte dezbaterea de acolo. Suntem o premieră mondială când un preşedinte de organizaţie care a spus adevărul este pedepsit pentru asta şi arată faptul că mai este mult de lucru. Sunt membru PSD, sunt primarul municipiului Iaşi, am o comunitate de reprezentat în Iaşi în continuare, o voi face cu cinste şi mergem mai departe”, a afirmat Chirica.
UPDATE Tudorel Toader este propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei, a decis Comitetul Executiv al PSD, informează România TV. Totodată, Rovana Plumb ar urma să fie noul ministru al Fondurilor Europene, în locul Mihaelei Virginia Toader.
Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, preia portofoliul de la Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, iar Mihai Tudose va fi ministrul Economiei.
Tudorel Toader a fost judecător la Curtea Constituţională, numit la propunerea PNL. Este profesor de drept constituţional.
UPDATE Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, liderii social-democraţi urmând să valideze propunerile la Ministerul Justiţiei şi cel al Mediului de Afaceri, la reuniune participând şi premierul Sorin Grindeanu.
Social-democraţii vor valida propunerile la Ministerul Justiţiei şi cel al Mediului de afaceri, Comitetul Executiv Naţional fiind precedat de o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care s-au stabilit cele două propuneri.
De asemenea, liderii PSD vor stabili şi ce decizie vor lua în cazul primarului din Iaşi, Mihai Chirica, care în ultima vreme a lansat o serie de atacuri dure la adresa deciziilor pe care şi le-a asumat Liviu Dragnea.
UPDATE Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că propunerile PSD pentru Ministerul Justiţiei şi cel al Mediului de afaceri sunt foarte bune având în vedere ” tensiunile care au dominat spaţiul public”, chiar dacă el rămâne la convingerea că un guvern politic trebuie să aibă „în exclusivitate” miniştri politici.
„Am avut o şedinţă a coaliţiei de guvernare. Am discutat cu colegii noştri despre numirile care vor fi făcute, însă, având în vedere că PSD urmează să aibă Comitetul Executiv în care vor aproba aceste numiri, trebuie să aşteptaţi decizia politică a lor şi a primului-ministru pentru a afla numele. Ceea ce vă pot spune este că propunerile care ne-au fost prezentate ni s-au părut nişte propuneri foarte bune”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro.
El a susţinut că rămâne la convingerea sa că un guvern politic trebuie să aibă „în exclusivitate” miniştri politici.
„Eu rămân la convingerea mea că un guvern politic trebuie să aibă în exclusivitate miniştri politici. Dar soluţia pe care a propus-o PSD-ul mi se pare în acest moment bună pentru rezolvarea problemei având în vedere şi tensiunile care au dominat spaţiul public, criza politică pe care am traversat-o. Cred că este o alegere bine făcută”, a completat copreşedintele ALDE.
Întrebat dacă a discutat cu Tudorel Toader, vehiculat că va prelua conducerea Ministerului Justiţiei, Călin Popescu Tăriceanu a evitat să dea un răspuns precis, spunând doar că „nu îi place să comenteze ştirile care apar pe surse”.
UPDATE Şedinţa Coaliţiei s-a terminat. Urmează să se anunţe noii miniştri.
Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat miercuri că alegerea pe care conducerea PSD o va face pentru portofoliul Justiției va fi una „foarte bună”.
„Să așteptăm ce decide conducerea partidului și să știți că o să fie o alegere foarte bună. Eu sunt mândră că, pe perioada asta, am asigurat un interimat foarte bun și am asigurat exact ceea ce mi-am propus de la început — o bună activitate administrativă a problemelor curente ale ministerului”, a afirmat Birchall, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD, întrebată de presă dacă Tudorel Toader este o propunere bună pentru preluarea portofoliului de la Justiție.
UPDATE Liderii PSD şi ALDE se reunesc miercuri, începând cu ora 11.00, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare pentru a stabili propunerile pentru Ministerul Justiţiei şi pentrucel al Mediului de Afaceri, la reuniune participând şi premierul Sorin Grindeanu, au declarat, pentru News.ro, surse din conducerea celor două formaţiuni.
Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD va avea loc la ora 12.00, la Palatul Parlamentului, existând posibilitatea ca ea să fie precedată de o şedinţă a coaliţiei de guvernare PSD – ALDE, în care se vor face propunerile la Justiţie şi Mediul de afaceri.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la România TV, că viitorul ministru al Justiţiei trebuie numit săptămâna viitoare şi că miercuri va fi discutat numele succesorului lui Florin Iordache în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
„Săptămâna viitoare trebuie să stabilim aceste două nominalizări (ministrul Justiţiei şi ministrul IMM-urilor – n. red.). Să fie aprobate în structurile politice ale coaliţiei şi trimise la Cotroceni pentru a fi aprobate de preşedintele Iohannis. Am vorbit cu Sorin Grindeanu în seara asta, după emisiune îi voi suna pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Daniel Constantin. Miercuri avem şedinţa coaliţiei, o să discutăm despre aceste propuneri, poate tot miercuri în structurile politice ale celor două partide le şi aprobăm. Prim-ministrul s-a gândit la unele variante, noi ne-am gândit la unele variante”, a declarat Dragnea.
El nu a dorit să afirme dacă la Ministerul Justiţiei este mai bine să fie numit un om politic sau nu.
Liderul social-democraţilor a mai spus că, în cadrul şedinţei de miercuri, se va discuta dacă va fi reorganizat Guvernul: „Până la ora asta nu (va fi reorganizat – n.r.), există o oarecare rezervă din partea premierului”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituţională, este luat în calcul pentru a prelua postul de ministru al Justiţiei, rămas vacant după demisia lui Florin Iordache.
Surse din cadrul universităţii ieşene au declarat, marţi seară, pentru News.ro, că rectorul Universităţii „Alexandru Cuza din Iaşi”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ar urma să fie propus de către premierul Sorin Grindeanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
Tudorel Toader are susţinerea premierului Sorin Grindeanu, iar numele rectorului ieşean va fi înaintat preşedintelui Klaus Iohannis pentru portofoliul de la Justiţie, au precizat aceleaşi surse.
În ceea ce priveşte situaţia lui Mihai Chirica, liderul PSD a spus că partidul va lua miercuri o decizie înţeleaptă, dar „fermă”.
„Nu am discutat. Din moment ce a înţeles să comunice prin presă, n-am vrut să-I fac concurenţă (…) Cu toate că e preşedinte interimar la Iaşi şi vicepreşedinte al PSD a fost prezent doar la patru şedinţe în CExN şi BPN. E foarte greu de comunicat la Iaşi. Organizaţia Iaşi s-a delimitat de el prin semnătura tuturor primarilor, toate organizaţiile s-au delimitat”, a afirmat Liviu Dragnea.
Întrebat ce sancţiuni riscă Mihai Chirica, şeful PSD a spus că plaja este foarte mare şi că el nu este adeptul unor măsuri foarte dure.