Procesul lui Liviu Dragnea, amânat pe 20 mai

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru 20 mai, judecarea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.
Filip Stan
15 apr. 2019, 02:59
Procesul lui Liviu Dragnea, amânat pe 20 mai

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru 20 mai, judecarea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

La acest termen, Liviu Dragnea a dat o declaraţie în sala de judecată, după care, în mod normal, ar fi trebuit să fie dezbateri pe fond.

Avocaţii lui Dragnea şi ai celorlalţi inculpaţi au solicitat însă amânarea dezbaterilor până pe 19 aprilie, când Curtea Constituţională urmează să ia o decizie cu privire la conflictul de natură constituţională dintre Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate pe cazurile de corupţie.

Procurorul de şedinţă de la DNA nu a fost de acord cu amânarea procesului, acuzându-i pe avocaţi că urmăresc tergiversarea judecării dosarului.

„Ne opunem cererilor de amânare pentru că avem rezerve că se va pronunţa pe 19 aprilie o decizie a Curţii Constituţionale. Parlamentul se află în conflict cu el însuşi şi acel conflict de natură constituţională nu are efect asupra dosarului în cauză. Se încearcă tergiversarea cauzei, pentru că un membru al completului urmează să se pensioneze”, a spus procurorul.

Tot acum, procurorul de şedinţă a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu prevederile art. 29 din Legea 78/2000 şi art.174 din Codul penal, fără a cere însă amânarea procesului.

Judecătorii au admis solicitarea avocaţilor, iar procesul a fost amânat cu o lună.

„Considerăm că sunt întemeiate cererile de amânare pentru a garanta drepturile de apărare ale inculpaţilor, inclusiv aspecte privind sesizarea Curţii Constituţionale”, a anunţat preşedintele completului, Alexandra Iuliana Rus.

Articolele atacate de DNA la Curtea Constituţională

Art. 29 din Legea 78/2000: Pentru judecarea în primă instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.

Această prevedere are un caracter general și ambiguu, neindicând, în mod clar și de o manieră concretă, în ce constă specializarea completurilor care trebuie să judece faptele de corupție prevăzute în această lege, contestă procurorii DNA, potrivit G4Media.ro.

Având în vedere acest aspect, textul criticat este neclar, lipsit de previzibilitate și accesibilitate, întrucât legiuitorul nu a definit noțiunea de ”completuri specializate” și nu a stabilit care sunt criteriile conform cărora un complet de judecată devine specializat.

Art. 174 Cod penal: Prin săvârșirea unei infracțiuni sau comiterea unei infracțiuni se înțelege săvârșirea oricăreia dintre faptele pe care legea le pedepsește ca infracțiune consumată sau ca tentativă, precum și participarea la comiterea acestora în calitate de coautor, instigator sau complice.

Art. 154 alin. 2 teza I: Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii.

_______

UPDATE Liviu Dragnea a ieşit de la Înalta Curte la 15.20.

El a fost asaltat cu întrebări de jurnalişti, dar spus că „nu vorbesc nimic aici”.

Preşedintele PSD şi-a făcut loc cu greu până la maşină, în huiduielile protestatarilor şi aplauzele susţinătorilor („Dragnea Preşedinte!”), şi a plecat.

_______

UPDATE Completul de cinci judecători de la ÎCCJ a decis amânarea și a stabilit un nou termen pe 20 mai, ora 11.00, pentru ca avocații să-şi pregăteasca apărarea cu privire la cererile procurorului DNA de sesizare a CCR.

_______

UPDATE Avocatii lui Liviu Dragnea cer un nou termen, în vreme ce procurorii DNA se opun şi acuză tergiversarea procesului.

Completul Înaltei Curţi a rămas în pronunţare, dacă se amână sau judecă astăzi.

_______

UPDATE Audierea Lui Liviu Dragnea s-a încheiat.

Liderul PSD şi-a susţinut nevinovăţia până la sfârşit şi a spus că este un proces politic.

„Sunt total nevinovat şi vreau să vă asigur, indiferent de ce veţi decide, că nu am ştiut despre cele două că nu merg la serviciu şi părerea mea este în continuare că acest dosar e unul politic şi că timpul va confirma acest aspect”, a spus Dragnea.

El a precizat că nu cunoştea dacă Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica erau membre de partid.

„În timpul campaniilor electorale, eu mergeam în judeţ. Nu se câştigă din birou. Normal că în perioada campaniilor era treabă multă, dar erau zeci de voluntari. Stoica şi Botorogeanu nu ştiu dacă erau membre de partid. Citind dosarul, eu nu ştiam rostul lor de acolo sau ce făceau ele acolo. Ca şi acum, avem Birou Permanent Naţional. Sunt cei din birou, iar pe margine sunt zece-douăzeci de tineri. Că ele stăteau şi în restul timpului la partid, eu nu ştiu ce să spun. Practic, participarea la aceste şedinţe poate fi pusă pe seama celor aleşi. Ei sunt parte din structura partidului. Nu ştiu de ce cele două femei participau. Speram că erau membri de partid”, a declarat Liviu Dragnea în faţa judecătorilor.

_______

UPDATE A început audierea lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD îşi susţine în continuare nevinovăţia şi spune că nu avea cunoştinţă de faptul că cele două angajate lucrau la partid, şi nu la Protecţia Copilului Teleorman, de unde îşi primeau salariul. 

Sunt total nevinovat, nu am avut cunoştinţă că Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus că cele două salariate nu veneau la serviciu. Nu am cerut nimănui, nu am facut presiuni asupra nimănui pentru a le menţine pe cele două în funcţii, a declarat Liviu Dragnea în faţa instanţei.

„Nu am coordonat DGASPC Teleorman, care nu se afla în subordinea mea. Atribuţiile de coordonare le avea Colegiul director şi secretarul judeţului. Niciun preşedinte de consiliu judeţean nu mergea personal să controleze instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean. Sub nicio formă nu aveam obligaţia, posibilitatea şi atribuţia de a sancţiona angajaţi din direcţiile respective”, a mai spus Dragnea.

_______

UPDATE Cei trei protestatari ridicaţi de jandarmi şi duşi la poliţie au fost amendaţi cu câte 200 de lei fiecare.

Aceştia s-au întors la Înalta Curte, unde are locprocesul lui Liviu Dragnea, informează România TV.

_______

UPDATE Recuzarea judecătorului Simona Encean a fost respinsă. 

Poate începe audierea părţilor. Liviu Dragnea este aşteptat să dea declaraţii în faţa instanţei.

_______

UPDATE Procesul a început cu sala plină. Avocaţii inculpaţilor au cerut amânare, informează România TV.

Unul dintre judecători, Simona Encean, a făcut cerere de abţinere, care i-a fost respinsă.

Avocatul lui Liviu Dragnea a cerut apoi recuzarea judecătorului Simona Encean din completul de cinci. Şedinţa a fost suspendată pentru 30 de minute.

Motivul recuzării: soţul judecătoarei Simona Encean ar fi susţinător PSD, potrivit unui articol de presă.

O amânare ar putea fi în avantajul lui Liviu Dragnea, care aşteaptă pe 19 aprilie pronunţarea Curţii Constituţionale în privinţa legalităţii completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Citeşte şi: Scandal cu îmbrânceli înaintea procesului lui Liviu Dragnea, la ICCJ. Trei persoane au fost conduse de jandarmi la Poliţie

UPDATE Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte la 10.50, moment în care s-a stârnit o busculadă. Liderul PSD şi-a făcut loc cu greu printre protestatari, deşi erau şi jandarmii în dispozitiv.

Câţiva manifestanţi au fost ridicaţi de jandarmi.

Trei persoane implicate în incidentele de la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au fost conduse la secţia de poliţie în vederea identificării şi luării măsurilor legale pentru nerespectarea măsurilor de ordine dispuse, a transmis, luni, Jandarmeria Bucureşti. În faţa instanţei sunt în continuare zeci de persoane, unele susţinându-l pe liderul PSD, altele contestându-l.

_______

UPDATE Avocatul Toni Neacșu a ajuns luni la ÎCCJ, unde se judecă dosarul DGASPC Teleorman. El a spus în fața jurnaliștilor că judecătorii ÎCCJ ar trebui să aștepte decizia CCR privind completurile de 3 judecători.

Motivul de apel pe care noi l-am invocat este în strânsă legătură cu ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituţională pe conflictul juridic de natură constituţională. (…) Eu cred că este normal să se aştepte o soluţie de la Curtea Constituţională pentru a avea toate datele problemei”, a spus Toni Neacşu.

În situaţia în care ÎCCJ se va pronunţa definitiv înainte ca CCR să se pronunţe în respectiva speţă, soluţia CCR nu va putea influenţa decizia dată de instanţa de judecată, el spunând, însă, că e puţin probabil ca instana să se pronunţe înaintea CCR.

„E foarte puţin probabil, din punct de vedere tehnic, să intervină o soluţie definitivă înainte de soluţionare. Altfel spus, ar însemana ca în această săptămână, astăzi, instanţa după ce rămîne în pronunţare să şi dea soluţia, ceea ce-i puţin probabil. Dacă însă se va întâmpla acest lucru, decizia Curţii Constituţionale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitivă”, a spus Necşu.

Aproximativ 200 de persoane – protestatari, dar şi susţinători – îl aşteaptă, luni, pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în faţa Instanţei supreme, unde urmează să aibă loc un nou termen în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

La faţa locului se află un impresionant dispozitiv de jandarmi, care încearcă să ţină cele două grupuri separate. Oamenii ocupă toate trotuarele din zona Instanţei supreme, fiind opriţi cu greu de jandarmi să nu blocheze străzile. În zonă au fost montate garduri de protecţie.

Dinspre cele două grupuri pot fi auzite mai multe schimburi de replici. Unii poartă steaguri şi pancarte, inclusiv cu mesaje de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, sau fotografii cu Dragnea în spatele unor gratii.

UPDATE La Înalta Curte se află atât protestatari #rezist, cât şi susţinători ai liderului PSD. Mai mulți protestatari s-au adunat la ICCJ, însă jandarmii i-au scos din curtea instituției și le-au cerut să stea peste drum de sediul ICCJ. 

Protestatarii #Rezist susțineau că au notificat autoritățile că doresc să protesteze în fața ICCJ, dar jandarmii le-au explicat că notificarea nu este legală.

Între timp, jandarmii au adus garduri de protecție pentru a preîntâmpina incindente la sosirea lui Liviu Dragnea.

Un nou termen în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman are loc luni, când Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, ar urma să fie audiat din nou. El trebuia să se prezinte la termenul din 18 martie, însă era internat în spital.

Completul de cinci judecători de la ICCJ a decis, la termenul din 18 martie, să amâne cauza. Astfel, a fost stabilit un nou termen în 15 aprilie, de la ora 11.00, când, alături de Dragnea, ar urma să fie audiată şi Olguţa Şefu, inculpată şi ea în acest dosar.

Liviu Dragnea a primit deja, în primă instanţă, o condamnare la 3 ani şi jumătate de închisoare. Luni, judecătorii ar putea să anunţe chiar sentinţa. 

Între timp, Curtea Constituțională a amânat pentru data de 19 aprilie pronunțarea deciziei privind  sesizarea făcută de Florin Iordache privind constituirea completurilor de trei judecători de la Instanţa Supremă. 

Liviu Dragnea: „Credeți că mă lasă ăştia liber ca să candidez?

Decizia  este capitală pentru Liviu Dragnea, deoarece procesul angajărilor fictive, în care a fost condamnat în primă instanță la trei ani și șase luni cu executare, poate fi reluat de la zero. 

CCR trebuia să pronunțe miercuri decizia referitoare la sesizarea lui Florin Iordache privind existenţa unui conflict juridic pe tema completurilor specializate în corupţie. Decizia așteptată miercuri a fost amânată pentru joi, la ora 10. Potrivit presei, amânarea a fost stabilită pentru că judecătorul raportor, Petre Lăzăroiu ar avea probleme de sănătate.

Lăsat timp de o săptămână la conducerea Camerei Deputaților, Florin Iordache a trimis, la finalul lunii martie, sesizarea la CCR, prin care a cerut constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi instanţa supremă pe tema completurilor specializate.

Speța l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, primită anul trecut, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Femeie din Franța câștigă proces la CEDO în cazul unui divorț controversat
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă