UPDATE Violeta Alexandru, la România TV: „O provocare a sistemului actual este legat de contribuții, de numărul de angajați. Sistemic, avem o problemă serioadă legată de contribuțiile din sistem. Văd și în Europa de integrare a sporurilor în cuantumul salarial lunar„.
UPDATE: Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a fost întrebată dacă se va respecta actuala lege a pensiilor şi se vor majora pensiile cu 40%. „Sunt ministrul Muncii, iar rolul meu este să aplic legea. Legea este în vigoare, nu am alt mesaj decât că sunt omul care trebuie să aplice legea. Nu am alt element care să mă determine în acest moment să afirm altceva. Aşa cum este legea în vigoare, eu sunt chemată să o pun în aplicare.
Nu am, de la premier, de la Ministrul Finanţelor, până în acest moment, niciun element care să mă determine să dau un semnal de rezervă faţă de prevederile legii în vigoare„, a declarat Violeta Alexandru la România TV.
UPDATE Violeta Alexandru, în studioul România TV: „Personal, consider că sistemul de pensii are nevoie de un audit. O nouă lege a pensiilor va bulversa sistemul, de aceea e bine să vedem ce conţine sistemul înainte de a face o nouă lege” (…)
ŞTIREA INIŢIALĂ. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru a anunţat recent că nu va fi schimbată Legea Pensiilor, dar că face o evaluare a problemelor din acest domeniu în baza sesizărilor pe care le primeşte de la pensionari, în primul rând. Alexandru a mai spus că are deja un inventar, grupat pe 40 de probleme mari, pe care îl va prezenta în scurtă vreme.
Pe de altă parte, majorarea programata a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar avea loc in contextul unui derapaj bugetar de proportii deja existent, este de parere Consiliul Fiscal al Romaniei.
Chiar fara aceasta masura estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent este de 3,8 – 4,1% din PIB, se arata intr-un comunicat al Consiliului, transmis presei.
„Impactul majorarii cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum si al celorlalte masuri cuprinse in noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul urmator fiind de peste 6% din PIB (in lipsa unor masuri compensatorii). Deteriorarea ar continua si in anul 2022, la peste 7% din PIB.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că a existat un contract al Casei de Pensii cu Institutul pentru studii în probleme de muncă pentru scanarea cărţilor de muncă, însă contractul s-a finalizat fără a fi scanate toate cărţile de muncă, iar cele scanate sunt greşite. Astfel, oamenii vor fi puşi în situaţia de a-şi aduce singuri documentele în vederea pensionării.
Despre toate aceste probleme, dar şi despr emajorarea salariilor şi indemnizaţiilor bugetarilor, de la ora 20.00, la România TV.