Update: Ludovic Orban: Măsurile prezentate de dl președinte trebuie transpuse în HG ăprivind starea de alertă. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern. Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. Solicit tuturor conducătorilor de instituții fermitate și mobilizare maximă în aplicarea acestora.
Update: „Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi și mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști.
Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile de până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară„, a anunţat Iohannis la începutul şedinţei de Guvern.
„Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și vrem ca românii să continue viața în condiții cât mai aproape de normal”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis nu renunţă la ideea alegerilor şi a spus, joi seara, în şedinţa de Guvern, pe care a prezidat-o, că democraţia nu poate fi pusă între paranteze, ci garantată şi dă exemplul alegerilor de acum din SUA, dar şi din 1944, când era război.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, în şedinţa de Guvern, că începe campania electorală, care va fi una în condiţii foarte stricte, apoi urmează votul.
Iohannis le-a spus membrilor guvernului să se implice „total” pentru ca alegerile să fie organizate în condiţii de siguranţă sanitară.
„Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puţin timp. Există multe discuţii în spaţiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Democraţia trebuie garantată. Şi democraţia se garantează prin alegeri, prin alegeri libere şi naţiunile puternice ţin la alegeri democratice chiar şi în condiţii de criză”, a spus Iohannis.
Preşedintele a dat exemplul alegerilor din SUA, care s-au organizat deşi acolo sunt 100.000 de cazuri zilnice de COVID-19.
„Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum puţine ori aproape în Statele Unite ale Americii. Acolo să ne uităm, la democraţiile consolidate, cu tradiţii vechi când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În Statele Unite alegerile avut loc în condiţiile în care acolo au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi şi totuşi alegerile s-au organizat şi au avut o prezenţă record şi dacă v-aţi uitat la televizor aţi văzut lume multă la alegeri, disciplinaţi, la distanţă, toţi cu mască şi a fost şi a ales sau să ne amintim cum în Statele Unite s-au organizat alegeri în noiembrie 1944 în plin război. Dar au ţinut să facă alegeri fiindcă aşa trebuie în democraţie. Aşa fac naţiunile puternice şi naţiunea română este o naţiune puternică dragii mei şi vom trece împreună prin această criză”, a mai spus Iohannis.
Update: Klaus Iohannis a ajuns, joi seara, la Palatul Cotroceni, unde participă la ședința de Guvern în ziua în care România a raportat cel mai mare număr de infectări cu coronavirus, aproape 10.000 de persoane.
Iohannis a fost întâmpinat de premierul Ludovic Orban.
”Bună seara, domnule prim-ministru!”, i-a spus, primul, Iohannis.
”Bine ați venit!”, a spus Orban.
”Bine v-am găsit”, a venit replica președintelui. Cei doi au discutat pe drumul spre sala de ședințe, iar toată conversația a fost filmată.
Update: Conform România TV, Klaus Iohannis participă la şedinţa de Guvern. Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 5 noiembrie a.c., ora 19:00, la ședința de Guvern. Este pentru a doua oară când Iohannis se duce în ședința executivului condus de Ludovic Orban, după cea de la învestitură. În ședința de Guvern, se vor face o serie de „anunțuri legate de gestionarea pandemiei”, a declarat joi, unul din consilierii premierului, Tănase Stamule.
Miercuri seară, premierul Ludovic Orban a avut o ședință operativă cu reprezentanții instituțiilor implicate în gestionarea pandemiei de coronavirus. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și ai MApN.
Autoritățile au prezentat o analiză a evoluției pandemiei și au fost discutate mai multe scenarii privind noile măsuri, care urmează să fie propuse astăzi în ședința CNSU.
La ultima ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a avut loc luni, autoritățile au decis ca mască de protecție să fie obligatorie în tot județul, dacă rata de incidență este mai mare de 1,5 la mia de locuitori (față de 3/mie, varianta inițială).
Propunerea ar putea fi însă modificată, susțin surse guvernamentale, fiind luată în calcul obligativitatea purtării măști în toată țara, indiferent de rata de incidență.
De asemenea, aceleași surse susțin că autoritățile iau în calcul interzicerea deplasărilor pe timpul nopții, cel mai probabil în intervalul 22:00-6:00. Măsura ar putea fi aplicată doar în localitățile cu o rata mare a infecțiilor, însă se discută și posibilitatea de a fi introdusă la nivel național.
Măsurile care vor fi propuse în ședința CNSU vor fi mai apoi aprobate în ședința de guvern de la ora 19:00.
„(1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.”
Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.
Alexandru Rafila a afirmat că multă lume crede că dacă merge noaptea pe stradă riscă să se îmbolnăvească, însă sensul restricţionării circulaţiei pe timp de noapte este acela de a limita petrecerile şi contactele în contexte care aduc împreună mai multe persoane. Medicul a vorbit despre modelul suedez care are ca scop reducerea interacţiunilor interumane pentru a preveni riscul îmbolnăvirii de COVID-19.
„Limitarea deplasării în timpul nopţii – lumea are impresia că «domnule, dacă mergi noaptea pe stradă, rişti să te îmbolnăveşti». Nu e adevărat. Nu acesta sensul acestei măsuri. Sensul acestei măsuri este limitarea petrecerilor, contactelor de altă natură care aduc multe persoane împreună. Discutăm despre diverse modele, modelul suedez, că mie mi s-au pus în gură vorbe pe care nu le-am spus în mod deliberat. Orice demers îl faci cu bună credinţă imediat găseşti pe cineva care să încerce să ţi-l compromită. Modelul suedez spune acum aşa: să limităm foarte drastic interacţiunile umane, să mergem mai puţin în vizită unii la alţii, să nu facem petreceri cu 20 de persoane, să facem cu familia şi cu încă 2-3 persoane cel mult şi să luăm măsuri de distanţare. Nu sunt lucruri complicate, dar lucrurile acestea nu se spun”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat despre această măsuri într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PSD.
Acesta mai spus că nu există din partea autorităţilor decât o comunicare „rudimentară”. „Nu există o comunicare, din punctul meu de vedere, decât rudimentară. Acest buletin informativ pe care dumneavoastră îl primiţi zilnic nu este o comunicare în criză majoră de sănătate publică. E doar o informare seacă care nu are niciun fel de empatie, niciun fel de soluţie, nu are niciun fel de viitor. De asta cred că ce spunea domnul preşedinte – există în momentul de faţă o situaţie de criză, iar criza aceasta trebuie traversată prin mai puţine declaraţii politicianiste, polemice, trebuie lumea să înţeleagă că nu mai este timp de aşa ceva”, a adăugat Rafila.
Premierul Ludovic Orban are o întrunire miercuri seara la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Departamentului pentru SItuaţii de Urgenţă, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, a anunţat Raluca Turcan. Aceasta a explicat că discuţiile de la Guvern vizează posibile măsuri în localităţile unde incidenţa de infectare este de peste 3 la mia de locuitori. Chestionată dacă va fi pusă în discuţie şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte şi dacă este una dintre variante, vicepremierul a declarat că „nu vom ajunge la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în toată ţara şi în toate localităţile”. Ea a adăugat că doar unde există o creştere a numărului de infectări sunt luate în considerare astfel de acţiuni.