UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a primit cererea de remaniere de la premierul Viorica Dăncilă, dar o respinge.
„Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.
Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!
Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.
După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.
Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.
Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva”, a declarat Klaus Iohannis la Cotroceni.
Mai mult, şeful statului afirmă că cererea premierului este neconstituţională, pentru că în situaţia actuală s-a schimbat componenţa guvernuluişi este nevoie de un vot în Parlament.
„Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!
Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.
Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”, a încheiat preşedintele Iohannis.
_______
Klaus Iohannis, declaraţii:
Am primit o corespondenţă de la dna prim-ministru ieri.
Dna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală.
Această remaniere este una neavenită, nepotrivit şi o refuz clar.
Constituţia cere un vot în Parlament.
În noua configuraţie politică, conform Constituţiei, am refuzat acea solicitare.
Dna prim ministru, vă spun direct: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a guvernului dvs.
Solicitarea asta vine cu o noutate: este cras neconstituţională.
S-a anunţat şi scris că ALDE a părăsit guvernarea.
Se vede că dna PM se teme de un vot în Parlament şi trage de timp.
PSD tergiversează o procedură clară.
Niciun ministru nou nu va fi numit în Guvern decât după validarea în Parlament.
______
Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri la Cotroceni propuneri de miniştri de la ALDE pentru posturile rămase vacante în urma ieşirii partidului lui Călin Popescu Tăriceanu de la guvernare. Componenţa politică a guvernului nu se modifică, deci Viorica Dăncilă propune o remaniere care are nevoie de aprobarea preşedintelui, nu o restructurare, care trebuie aprobată în Parlament, a motivat premierul. Călin Popescu Tăriceanu a avertizat însă că dacă cineva din ALDE acceptă să intre în guvern, o va face în calitate de „persoană individuală”, nu de membru ALDE.
De asemenea, Viorica Dăncilă a trimis propuneri şi pentru miniştrii interimari, ale căror mandate se termină în această lună: Dan Chirilă – Ministerul de Interne, Camelia Gavrilă – Educație, Dan Matei – vicepremier.