Declaraţii LIVE:
Ionel Dancă:
-Vom avea măsuri ferme, necesare, care să ne protejeze viaţa şi pe cei dragi. Au fost stabilite noi reglementări.
-Ne aflăm într-o situaţie dificilă, e nevoie de implicarea tuturor. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii. Putem ajuta cu toţii. Vrem să limităm impactul virusului. Ieri au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă.
-Prima măsură, una dintre cele mai eficiente, dacă se respectă: portul măştii în spaţiile deschise, indiferent de incidenţă. Oriunde suntem în spaţiul deschis trebuie să fim cu mască. E măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului. Şi sunt sigur că va fi respectată dacă respectăm.
-A doua măsură e închiderea magazinelor la ora 21. Menirea e limitarea contactului, reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii cine asigură livrarea la domiciliu poate rămâne deschis. De asemenea, farmacii.
-Limitarea deplasării între 23-5. De ce în acest interval? Pentru că tinerii au tendinţa să se deplaseze, să petreacă. Restricţionarea va fi cu anumite excepţii. Fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de la serviciu, fie declaraţie pe propria răspundere. Excepţiile includ cumpărarea de medicamente, însoţirea persoanelor bolnave sau în cazul unui deces.
-Un avion care aterizează la 4 dimineaţa şi trebuie să ajungi acasă. Acest lucru trebuie justificat. Acesta e un exemplu.
-Interzicerea reuniunilor cu ocazia aniversărilor. Petreceri, sărbători, onomastici. Toate se interzic.
-A mai fost introdusă o clarificare a ce înţelegem prin terasă. Aţi observat că unele terase au devenit închise, chiar dacă se aflau afară. S-a pus sticlă, s-au pus pereţi pentru că e frig. Dar ele acum se încadrează în spaţiile închise. Un spaţiu închis e cel care are un acoperiş şi două laturi. Se aplică regula spaţiilor închise din restaurante.
-Interzicerea funcţionării pieţelor, cu excepţia celor agro-alimentare.
-Acum devine obligatoriu ca acolo unde angajaţii sub peste 50 la număr să lucreze de acasă sau să decaleze programul. a fost emisă o ordonanţă de urgenţă privind telemuncii unde e posibil acest lucru. E obligatoriu ca orice instituţie publică sau privată să facă o analiză şi orice activitate care poate fi realizată de acasă, să se procedeze în acest fel.
-Se dispune continuarea cursurilor şcolare în online. Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile.
-A fost emisă OUG pentru achiziționarea unor echipamente pentru ATI – 3.000 de concentratoare de oxigen individuale, 50 de mare capacitate
-Aparatură pentru analize importante în terapia intensivă, aspiratoare de secreție
-Teste rapide antigen, care vor fi folosite în special pentru cei simptomatici – 3 milioane de bucăți
-Măști chirurgicale – 50 milioane, seringi – 10 milioane, pentru campania de vaccinare împotriva COVID, atunci când va începe.
-Suma estimată 67 de milioane de euro
-Insist că nu putem lua măsurile singuri. Avem nevoie de dvs să fiți alături de noi
-Știu că vor fi nemulțumiri, trebuia deja să implementăm astfel de măsuri pentru a nu fi prea târziu
Dancă:
-Doamnelor şi domnilor, am intrat în această luptă împreună. Doar împreună vom învinge această epidemie. Noi, autorităţile publice, Guvernul, Orban, Iohannis, am făcut tot ce e posibil în acest an pentru a proteja sănătatea românilor. Marea majoritate a populaţiei respectă regulile care le protejează viaţa. Propaganda toxică, meschină care a produs neîncredere ne-a adus în situaţia de azi. Trebuie să luăm măsuri mai ferme pentru protejarea populaţiei.
Câte persoane trebuie să fie într-o locuinţă?
-Arafat: Nu putem spune asta. Important e să se respecte regulile. Dacă vine cineva la tine în vizită, trebuie să poarte mască. Nu s-a pus o limita aici, nu putem spune un număr. Noi nu putem interzice ce se întâmplă în interiorul locuinţei. Putem doar recomanda.
Ce fel de declaraţie vom avea dacă ieşim după 23?
-O declaraţie scrisă de mână. Poate va fi şi un formular. Merg ambele variante.
Declaraţia poate fi prezentată şi pe telefon?
-Da.
Animalele de companie pot fi plimbate noaptea?
-Până în 23. Poate le convingem să nu ceară afară după 23. În glumă vă spun, desigur.
Telemunca şi programul decalat. Ministerul Muncii se va ocupa să fie respectată această măsură? Ce se va întâmpla în cazul companiilor care nu respectă acest lucru?
-E vorba şi de companii şi de instituţiile publice. Va fi obligatoriu. Ministerul Muncii va verifica. Poate impune măsuri. Companiile au responsabilitatea proprie să înţeleagă de ce facem acest lucru. Eu sper să nu existe situaţii în care o companie să zică că nu vrea să decaleze programul. Impementarea e OBLIGATORIE.
Ce se întâmplă cu mall-urile?
-Mall-urile sunt magazine. Se închid la 21.
Cum vă aşteptaţi să arate România peste o săptămână?
-La acest moment ne aşteptăm să continue creşterea. Măsurile luate sperăm să ducă la scădere. Efortul nostru, al tuturor, sper să ducă la scăderea incidenţei. Cum spuneam, efortul TUTUROR.
Pieţele vor fi închise. Mall-urile nu. Care e logica?
-Dacă intrăm în această discuţie nu terminăm astăzi. La pieţe e altfel, te duci, vrei să cumperi, nu se foloseşte cardul. Sunt riscuri mai mari, e mai aglomerat.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea 52 prin care vor intra în vigoare noile restricții pe teritoriul României, anunțate de Klaus Iohannis în debutul ședinței de Guvern de joi, 5 noiembrie.
Potrivit documentului CNSU, masca de protecție devine obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, inclusiv, în toată țara, indiferent de rata de infectare, în toate spațiile publice, atât închise, cât și deschise.
Toate instituțiile publice și toți operatoii economici publici sau privați vor fi nevoiţi să reorganizeze activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. În cazul în care acest lucru nu se poate, angajatorii trebuie să împartă personalul în cel puțin două grupe și să decaleze programul astfel încât aceștia să-și înceapă și să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore.
Circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, este interzisă în toate localităţile din România, începând de luni, a anunţat, printr-un document oficial, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.