Sevil Shhaideh a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în 2015, după ce, din 2012, ocupase funcţia secretar de stat în aceastăinstituţie. După demisia Guvernului Ponta în noiembrie 2015, Sevil Shhaideh a rămas consilier în cadrul ministerului.
„Aşa cum ştiţi PSD a câştigat alegerile, eu aveam dreptul legitim să solicit funcţia de premier, dar în acelaşi timp am ţinut cont de afirmaţiile preşedintelui şi de o lege în vigoare şi nu vreau un mandat care să fie prin forţarea unei legi. Aceste două lucruri nu mi-au dat posibilitatea să solicit această funcţie. Am venit cu o soluţie care sper să fie acceptată, să fie desemnată de preşedintele Iohannis. Propunerea noastră este Sevil Shhaideh”, a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii cu Klaus Iohannis.
„Am vrut un om în care să am încredere totală, iar eu să-mi asum răspunderea pentru acţiunile guvernamentale, nu un om care să-şi facă un proiect personal. Nu va fi un guvern de vedete. Doamna Shhaideh va fi premierul, iar eu voi fi responsabilul politic. Pe doamna Shhaideh o recomandă capacitatea de muncă şi o bună cunoaştere pe absorbţia fondurilor europene.Sevil are o autoritatea foarte mare, câteodată prea mare. Dacă această propunere va fi refuzată, atunci vom înţelege că nu s-ar dori ca cei care au câştigat alegerile să nu facă Guvernul”, a spus Dragnea.
„Arată obsesia de control a domnului Liviu Dragnea. Este o propunere care ne duce cu gândul la practici din timpul mandatului lui Adrian Năstase sau din momente politice când Guvernul era condus prin interpuşi. Este un semnal nefavorabil pentru mediul economic, pentru întreprinzători”, a afirmat Raluca Turcan.
Ea a mai spus că nu crede că românii, când au votat PSD, „au votat ca premier să fie fina domnului Dragnea”. Turcan a adăugat că PNL va rămâne în opoziţie şi va veghea asupra respectării legii de către actuala coaliţie PSD-ALDE.
UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit, miercuri dimineaţă, din partea Comitetului Executiv Naţional al partidului, un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni şi pentru susţinerea propunerii de premier. Întrebat dacă membrii CExN al PSD ştiu numele celui care va fi propus premier, Dragnea a răspuns negativ.
„Am avut o şedinţă scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD susţinut şi de ALDE, întreaga coaliţie de guvernare. Propunere pe care o voi face direct preşedintelui României şi pe care o voi anunţa la conferinţa de presă de după consultări”, a spus Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CExN.
Chestionat dacă viitorul premier va fi membru PSD, acesta a spus: „Categoric”.
Întrebat în continuare dacă le-a spus membrilor CExN numele premierului, preşedintele PSD a răspuns negativ.
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, consultări cu PSD şi ALDE, PNL, USR şi UDMR pentru formarea noului Guvern, primele două formaţiuni urmând să se prezinte împreună după ce, iniţial, şeful statului le-a chemat pe parcursul a două zile diferite, dar Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au opus şi i-au scris lui Iohannis. Liviu Dragnea a declarat marţi că cel propus este membru cu vechime al PSD, el precizând că menţine „categoric” această condiţie, iar carnetul de membru al viitorului premier nu va fi obţinut „de o zi-două”.
„Eu am văzut foarte multe guverne făcute – sigur, diferă, în funcţie de televiziune – dar candidatul pentru prim-ministru va fi propus de PSD, susţinut de ALDE şi, dacă preşedintele va accepta propunerea noastră, guvernul va fi făcut de către PSD plus ALDE, nu de presă”, a spus Liviu Dragnea.
Totodată, el a mai completat că numele propunerii PSD va fi făcut public imediat ce iese de la convorbirile cu preşedintele Klaus Iohannis, programate pentru miercuri, ora 11.00.
Programul întâlnirilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, miercuri, 21 decembrie, a fost anunţat pe site-zul Preşedinţiei:
11.00: Consultări cu partidele și formațiunile politice – Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
12.30: Consultări cu partidele și formațiunile politice – Partidul Naţional Liberal (PNL)
14.00: Consultări cu partidele și formațiunile politice – Uniunea Salvaţi România (USR)
15.00: Consultări cu partidele și formațiunile politice – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).
A doua rundă de consultări este programată pentru joi, 22 decembrie, când preşedintele se va întâlni cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară şi cu cea a minorităţilor naţionale.
După consultările de joi, este aşteptat ca preşedintele să facă propunerea de premier, care va trebui să-şi construiască o echipă de miniştri cu care să prezinte în parlament, pentru a primi votul de încredere.
PSD şi ALDE deţin majoritatea în parlament, 250 de mandate din totalul de 465, aşa că formaţiunile sunt creditate cu prima şansă de a numi viitorul premier.
De altfel, cu două zile înainte de consultările de la Cotroceni, PSD şi ALDE au constituit Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie.
Protocolul PSD-ALDE cuprinde trei obiective principale: asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
„PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale”, se precizează în document.