Livia Stanciu, care candidează pentru un nou mandat la şefia ÎCCJ, audiată luni de CSM

Actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, care candidează pentru un nou mandat la şefia ÎCCJ, va fi audiată luni de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Filip Stan
08 sept. 2013, 09:59
Livia Stanciu, care candidează pentru un nou mandat la şefia ÎCCJ, audiată luni de CSM

Potrivit calendarului stabilit de CSM, marţi vor fi intervievaţi judecătorii Nela Petrişor, Rodica Aida Popa şi Iulia Cristian Tarcea, care şi-au depus candidaturile pentru cele două funcţii de vicepreşedinte la ÎCCJ. Tot la această dată va fi audiată şi Lavinia Curelea, candidat la şefia Secţiei I Civile a ÎCCJ.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, îşi propune, în proiectul de management pentru un nou mandat la conducerea ÎCCJ, continuarea măsurilor organizatorice în scopul accelerării soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt.

În acest sens, iniţiativa Liviei Stanciu vizează atât Secţia penală, cât şi Completele de cinci judecători ale Instanţei Supreme, precum şi luarea de noi măsuri organizatorice în contextul punerii în aplicare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.

CITEŞTE ŞI: Concurs pentru şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Vezi ce li se cere candidaţilor

În debutul proiectului, Livia Stanciu arată că mandatul său, exercitat în perioada septembrie 2010 – august 2013, are ca principale caracteristici: trecerea la evaluări pozitive ale ÎCCJ în Rapoartele Comisiei Europene şi menţinerea acestora, consolidarea instituţională, soluţionarea cauzelor de corupţie la nivel înalt, asigurarea funcţionării recursului în interesul legii ca principal mecanism de unificare a jurisprudenţei, punerea în aplicare a noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă.

Ea susţine că obiectivele mandatului început în 2010, alături de cele înscrise în proiect, trebuie continuate în următorii trei ani pentru consolidarea tuturor rezultatelor ÎCCJ.

Şeful ÎCCJ arată că, în mandatul său, la nivelul Secţiei penale a fost acordată o prioritate specială dosarelor de corupţie la nivel înalt în care termenul de prescripţie era cel mai apropiat şi dosarelor înregistrate în perioada 2007-2008, termenul de prescripţie fiind calculat în fiecare cauză în scopul de a se evita împlinirea acestuia.

Tot ca rezultat al măsurilor organizatorice privind dosarele de corupţie la nivel înalt în care Direcţia Naţională Anticorupţie a emis rechizitoriul, Livia Stanciu precizează că, în perioada septembrie 2011 – iunie 2012, au fost stabilite 355 de termene în cauze judecate în primă instanţă de Secţia penală, iar în perioada septembrie 2012 – iulie 2013 – 121 de termene în cauze judecate în primă instanţă de Secţia penală şi 84 termene judecate în recurs de Completele de 5 judecători.

De asemenea, în proiect este prezentată şi o statistică a cauzelor de corupţie la nivel înalt soluţionate: Secţia penală în primă instanţă – 2010 ( 2 cauze), 2011 (15 cauze), 2012 (20 cauze), 2013 – până la 1 august (6 cauze); Completul de 9 judecători definitiv – 2011 (4 cauze); Completul de 5 judecători definitiv – 2011 (5 cauze), 2012 (12 cauze ), 2013 până la 1 august – (11 cauze).

Potrivit documentului, preşedintele ÎCCJ a asigurat, pe întreaga a mandatului, organizarea activităţii Completelor de 5 judecători şi a prezidat, în conformitate cu dispoziţiile legale, un complet de 5 judecători în materie penală, care a soluţionat, în perioada 2011- 2013 (până la 1 august), 14 cauze de corupţie la nivel înalt.

Livia Stanciu subliniază că, în calitate de reprezentant al puterii judecătoreşti şi ca membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, va susţine şi pe viitor toate demersurile care au ca scop apărarea independenţei justiţiei, eficienţa sistemului judiciar şi asigurarea funcţionării corespunzătoare a acestuia, în special, în contextul punerii în aplicare a noilor coduri.

Un alt obiectiv al magistratului este reorganizarea ÎCCJ şi transformarea instanţei supreme într-o veritabilă instanţă de casaţie, precum şi implicarea activă în dezbaterile privitoare la revizuirea Constituţiei şi promovarea proiectului legii proprii a instanţei supreme.

În domeniul unificării jurisprudenţei, judecătoarea îşi propune continuarea implementării măsurilor organizatorice, prin buna organizare a completelor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, prin soluţionarea, motivarea şi publicarea în termen a deciziilor şi continuarea soluţionării recursurilor în interesul legii în termen, precum şi elaborarea de Ghiduri privind individualizarea pedepselor referitoare la alte categorii de infracţiuni.

Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Livia Stanciu are ca obiective elaborarea rapoartelor de progres ale ÎCCJ şi pregătirea şi organizarea la înalte standarde de profesionalism a vizitelor experţilor Comisiei Europene.
În ceea ce priveşte asigurarea spaţiului necesar desfăşurării activităţii instanţei supreme şi a finanţării, sunt menţionate ca priorităţi: transpunerea în fapt a demersurilor preşedintelui ÎCCJ, comune cu reprezentanţii puterii executive, pentru asigurarea unui nou sediu şi mutarea instanţei supreme în acesta în 2014, în scopul asigurării condiţiilor necesare pentru punerea în aplicare a noilor coduri; asigurarea finanţării corespunzătoare a ÎCCJ; derularea calendarului de preluare a bugetului instanţelor judecătoreşti, a tuturor etapelor pe care le presupune acest proces.

‘Toate obiectivele noului mandat de preşedinte al ÎCCJ, prezentate anterior, vor constitui un imperativ al viitoarei mele activităţi, fiind pe deplin conştientă că de îndeplinirea acestora depinde modernizarea şi consolidarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României’, susţine Livia Stanciu, în proiectul de management.

 

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'