Fostul premier Emil Boc candidează pentru al patrulea mandat la primăria oraşului Cluj Napoca, iar cel mai cunoscut contracandidat al său, Liviu Alexa, spune că după 12 ani de administraţie marca Boc, care a avut la dispoziţie peste 2,5 miliarde de euro, Clujul nu se poate lăuda cu prea multe realizări. Liviu Alexa promite să muncească la firul ierbii şi să adopte reţeta primarului Ilie Bolojan, care a reuşit să transforme oraşul Oradea.
România TV.net: În octombrie 2015 aţi anunţat că intraţi în lupta electorală pentru Primăria Cluj. Ce v-a determinat?
Liviu Alexa: În primul rând am vrut să-mi fac treaba temeinic în faţa cetăţenilor şi să vin cu un an înainte să le prezint proiectele mele, tocmai pentru ca dumnealor să aibă răgaz să analizeze viabilitatea lor, să propună şi alte argumente sau să le conteste. Nu am vrut să fac ca politicienii de rând, să mă duc în ultima lună în faţa lor, să mă apuce dintr-o dată mersul la biserică sau la pieţele agroalimentare sau să mă apuce dintr-odată pioşenia cu care ei se prezintă în campanie la uşile alegătorilor. Cred că asta a contat foarte mult pentru că, mergând pe stradă, făcând campanie pe teren, lucrul acesta mi-a crescut foarte mult notorietatea şi m-a validat drept principalul contracandidat al lui Emil Boc, lucru care se şi vede în sondaje.
Liviu Alexa: Sondajul IRES este o mizerie pentru că în respectiva prezentare care s-a făcut în cadrul unei emisiuni difuzate la nivel naţional nu au fost prezentate din partea acestui mare şi serios post de televiziune elementele mandatorii ale unui sondaj de opinie, mă refer la marja de eroare, felul în care au fost colectate datele şi eşantionul. De altfel, un membru al CNA, Valentin Jucan, s-a autosesizat faţă de această carenţă extraordinară şi a cerut CNA să prezinte un raport şi să stabilească cine sunt vinovaţii pentru lipsa de informare corectă a cetăţenilor. Din punctul meu de vedere, sondajele pe care noi le-am făcut aici la Cluj Napoca arată că sunt un loc doi, iar totul se poate schimba chiar şi în aceste zile pentru că sunt foarte mulţi nehotătâţi, peste 42%.
Citeşte şi: EXIT POLL ALEGERI LOCALE 2016. România TV, singura televiziune de top care va prezenta exit poll
RomaniaTV.net: Aveţi şanse să-i convingeţi pentru a-l depăşi pe Emil Boc?
Liviu Alexa: Eu nu vreau să vorbesc despre şanse şi nu obişnuiesc să mă înfumurez. Mi-am făcut datoria şi mi-o fac până la capăt pentru a le spune cetăţenilor că este nevoie de o schimbare. După 12 ani la Cluj cu Gheorghe Funar şi 12 ani cu Emil Boc cred că trebuie să ieşim din acest clişeu politic sau clişeu electoral şi să înţelegem că schimbarea înseamnă evoluţie. Am 37 de ani, sunt un om de afaceri şi un jurnalist, care am demonstrat prin proiectele mele sociale din ultimii 10 ani că ştiu să duc lucrurile până la capăt şi pot să constitui o alternativă corectă. Eu nu vreau să mă cred primar de poimâine. Niciodată nu am rostit lucrul acesta. Eu vreau să muncesc pentru Cluj şi cred că cetăţenii trebuie să decidă ce merit eu duminica aceasta.
RomaniaTV.net: Cum veţi lupta pentru Cluj în cazul în care nu veţi ieşi primar?
Liviu Alexa: Eu am aplicat pentru Consiliul Local în eventualitatea în care să spunem că nu câştig Primăria Cluj să am şansa să muncesc de la firul ierbii pentru oraşul meu. Nu e nicio ruşine să fii consilier local şi nu e nicio ruşine să-ţi faci datoria. Consiliul local este adevăratul primar al oraşului şi el decide ce trebuie să facă edilul. Dacă nu câştig primăria Cluj pot aduce în Consiliul Local un echilibru faţă de această dominaţie pedelistă, care are loc de peste 10 ani. O dominaţie care face ca deciziile să se ia unilateral fără consultarea cetăţenilor sau a partidelor de opoziţie. Eu o să fiu un cui în coasta lor pentru că, cu siguranţă, nu o să le convină faptul că o să-i iau la întrebări despre certificatele de urbanism date în ultimii doi-trei ani, despre blocurile dintre case, despre asfaltările intensive făcute doar cu anumite firme de casă ale Primăriei.
„Am o intenţie de vot de 18%-19%. Ne propunem minim doi consilieri locali”
Liviu Alexa: Noi nu am măsurat niciodată partidul. Se pare că eu sunt o persoană cu notorietate ridicată şi cu intenţie de vot de 18%-19%. Este de văzut dacă am muncit corect şi dacă am reuşit să transfer din notorietatea mea înspre partid. De altfel, noi ne-am hotărât ca în această săptămână să scoatem în evidenţă cifra 11 de pe buletinul de vot de la Consiliul Local şi Judeţean pentru că am avut norocul să avem aceeaşi cifră în urma tragerii la sorţi şi cifra 9 pentru primar. Oamenii sunt sătui de partide, cred că mai degrabă o să ţină minte, în ceea ce mă priveşte, o cifră la care eu sunt ataşat. Targetul meu este de minim doi consilieri locali.
RomaniaTV.net: Care sunt punctele tari ale candidatului Alexa pentru care clujenii ar trebui să-l voteze?
Liviu Alexa: Eu sunt foarte determinat să duc lucrurile până la capăt. În istoricul meu public există o grămadă de lucruri pe care eu le-am făcut până la capăt. Am salvat Policlinica fără plată de la faliment aducând sponsori şi dând o şansă celor lipsiţi de venituri să fie trataţi gratuit. Am salvat de la faliment echipa de basket feminin a Universităţii Cluj, care este un simbol la nivel naţional. Ca jurnalist de investigaţie cu 20 de ani de experienţă cred că m-am bătut în fiecare zi şi în fiecare lună a activităţii mele pentru oameni şi pentru adevăr. Eu nu mă duc în Consiliul Local sau Judeţean sau ca primar să fac scandal sau să fiu războinic, ci mă duc să muncesc şi să pun întrebări despre felul în care se cheltuie un buget multianual, adică de un miliard de euro la patru ani. Practic, administraţia Boc a avut în ultimii 12 ani pe mână aproape 2,5 miliarde de euro, o sumă imensă cu care nu s-a făcut mai nimic. După 12 ani de conducere a lui Emil Boc noi nu avem intrările în oraş puse la punct, nu avem asfaltate toate cartierele, nu avem rampă de gunoi ecologică terminată, nu avem centuri, nu avem un Aqua Park, nu avem grădină zoologică, nu avem o grămadă de facilităţi pe care statul de capitală a Transilvaniei le-ar impune. Ce se întâmplă cu banii aceştia? Eu îmi propun să găsesc răspunsul la această întrebare.
RomaniaTV.net: Aveţi vreun model după care vreţi să transformaţi Clujul ?
Liviu Alexa: Nu ştiu dacă este bine să ai modele, dar e bine să înveţi de la cei care fac treabă. Mă pot uita în jurul Clujului şi văd că la Oradea un primar precum Ilie Bolojan a reuşit săptămâna trecută să inaugureze un Aqua Park, a reuşit în acest mandat să inaugureze două centuri. Mă uit la Sălaj şi în special la municipiu şi văd că este un municipiu care şi-a renovat din bani europeni spitalul. Mă uit la Bistriţa care şi-a terminat rampa ecologică şi centrul integrat de management al deşeurilor. Mă uit la Cluj şi văd că niciun parc nu a fost inaugurat în ultimii patru ani, nicio grădiniţă nu a fost ridicată de la zero, iar liceele din centrul Clujului sunt nerenovate. Mă uit la foarte multe minciuni şi promisiuni ale lui Emil Boc, care de 12 ani promite clujenilor metrou, Someş navigabil, spital regional, filarmonică renovată, lucruri care nu s-au întâmplat în realitate.
„Sper ca cetăţenii Clujului să-mi acorde şansa de a intra în Consiliul local şi Judeţean pentru că eu am demonstrat în ultimii ani că sunt singura voce care face opoziţie activă a actualei administraţii„, conchide Liviu Alexa.