Liviu Dragnea a solicitat anularea hotărârii Colegiului de conducere de la Instanţa supremă, prin care s-a decis tragerea la sorţi a completurilor de cinci.
Reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au declarat pentru Agerpres că solicitarea a fost depusă vineri dimineaţa. Sursele au precizat că Dragnea solicita ca tragerea la sorţi să fie realizată în conformitate cu decizia CCR de miercuri.
Curtea Constituţională a decis miercuri că completele de cinci judecători trebuie trase la sorţi, în conformitate cu legea organizării judiciare.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018″, a precizat CCR într-un comunicat după şedinţa de miercuri.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat prin tragere la sorţi, vineri, în şedinţă publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2018, după decizia Curţii Constituţionale.
Cristina Tarcea, preşedintele Înalte Curţi, a dpus că speră ca „epopeea” completelor de cinci judecători să se sfârşească, deşi şi-a exprimat îndoieli în acest sens.
„Sper să se sfărşească epopeea completelor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii cu privire la acest aspect”, a declarat vineri Cristina Tarcea,după tragerea la sorţi.
În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie.
Acest complet are pe rol, printre altele, dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în prima instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
„Sper să se sfârşească epopeea completurilor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii în legătură cu acest aspect”, a declarat Cristian Tarcea, după tragerea la sorţi.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri.
Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.