După informarea făcută de prefectul Radu Volcinschi, vicepremierul a solicitat o informare amănunţită din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în legătură cu situaţia caselor inundate.
‘Vreau să ştiu dacă oamenii mai pot dormi în casele afectate de inundaţii, dacă au hrană şi autorităţile să intervină imediat pentru a le pune la dispoziţie celor afectaţi ajutoarele necesare’, a spus Liviu Dragnea.
Reprezentanţii ISU au dat asigurări că în casele afectate de inundaţii se poate locui în continuare şi că nu este cazul relocării temporare a niciunei persoane.
La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral (ABADL), George Papari, a declarat că au fost distribuiţi către primării peste 2.000 de saci cu nisip pentru intervenţie la inundaţii şi că se intervine pe toate plajele pentru combaterea ravenelor şi eroziunii provocată de furtună şi de şuvoaiele provenite de la ploaia torenţială din ultimele 24 de ore.
Potrivit directorului ABADL, un caz excepţional îl reprezintă plaja din zona de cordon litoral dintre Eforie Nord şi Eforie Sud, care în urma furtunii este complet sub apă.
Liviu Dragnea a afirmat că va urmări cu atenţie ce se întâmplă pe plajă şi i-a solicit reprezentantului Apelor Române să adauge un act adiţional la contractele pentru închirierea plajelor pentru a-i responsabiliza mai mult pe contractori.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râurile mici din judeţul Constanţa, valabilă vineri între orele 12,00 – 20,00, timp în care se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale, precum şi puternice eroziuni ale plajelor din zona costieră.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Urluia, Valea Mare, Valea Baciului, Valea Albeşti şi pe alte râuri mici din jumătatea de sud a judeţului Constanţa.