UPDATE Înalta Curte de Casatie si Justiţie (ICCJ) a stabilit ca termen data de 29 noiembrie în dosarul in care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, contestă măsura sechestrului asigurător luată de Directia Naţională Anticorupţie în dosarul Tel Drum.
Dosarul in care liderul social-democrat contesta măsura sechestrului asupra averii sale a fost înregistrat la instanţa supremă vineri.
Soluţia pe care o vor pronunţa judecătorii Curţii Supreme poate fi contestată la completul superior din cadrul aceleiaşi instanţe.
Procurorii anticorupție au instituit, marţi, măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea și de ceilalți suspecți din dosarul „Tel Drum”.
Potrivit DNA, măsurile au fost dispuse pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.
În cazul lui Liviu Dragnea, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, a fost instituit sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 de lei „asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”, preciza DNA.
Procurorii anticorupție au pus sechestru asigurător pe un teren — situat în municipiul Turnu Măgurele (județul Teleorman), cu suprafață de 2.913 mp și construcție aferentă acestuia; un apartament — situat în Turnu Măgurele cu suprafața de 80 mp, două autoturisme — Skoda Superb și BMW X5 și conturi deținute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA.
Conform aceleiași surse, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 și 2016, asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în patru conturi bancare deținute de Liviu Dragnea, precum și asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terțe persoane. În ultima categorie intră, potrivit DNA, inclusiv sumele de 80.710 euro și 460.110 lei datorate de o societate comercială din Turnu Măgurele, precum și suma de 10.500 de lei datorată de „organizația județeană Teleorman a unui partid”.
De asemenea, s-a instituit sechestru și asupra acțiunilor și părților sociale deținute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.
Vizați de aceleași măsuri asigurătorii sunt și Florea Neda — reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marin Predescu — funcționari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.
„Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei”, potrivit procurorilor anticorupție.
Conform DNA, prejudiciul total este compus din suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506, suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701, suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506 și suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
Pe 13 noiembrie, DNA anunța că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul „Tel Drum” în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.