Liviu Dragnea: Am discutat cu directorul SRI despre modificări la legile securităţii naţionale, dânşii sunt de acord

Liviu Dragnea a declarat miercuri că legile securităţii naţionale trebuie modificate în primul rând pentru că sunt vechi şi că a discutat pe acest subiect cu directorul SRI Eduard Hllvig, care a spus că este de acord ca aceste legi să fie modificate.
Romania TV
18 apr. 2018, 18:36
Liviu Dragnea: Am discutat cu directorul SRI despre modificări la legile securităţii naţionale, dânşii sunt de acord

 ”În ceea ce priveşte legile securităţii naţionale, dacă cineva crede că nu ar trebui să le modificăm pentru a păstra protocoale sau măcar spiritul protocoalelor, pentru a permite în continuare implicarea unor instituţii care nu au bază legală sau consituţională în actul de justiţie, pentru a permite ca anumite instituţii din acest domeniu să intreprindă acţiuni care nu au nicio legătură cu competenţele şi atribuţiile lor, să fie sănătos. Noi am spus că vrem să le modificăm în primul rând pentru că-s vechi”, a afirmat Liviu Dragmea miercuri, la Piteşti, potrivit News.ro.

Preşedintele PSD susţine că a avut o discuţie „mai demult” cu directorul SRI, Eduard Hellvig, pe subiectul modificării legilor siguranţei naţionale şi că SRI doreşte ca aceste legi să fie modificate.

„Eu am avut o discuţie mai demult cu directorul SRI, Eduard Hellvig pe acest subiect şi dumnealor doresc ca aceste legă să se modifice”, a spus Dragnea.

 Acesta a adăugat că, în acest context, reprezentanţi ai PSD au solicitat SRI şi SIE propuneri  privind modificarea legilor. 

„În primul rând se discută cu ei, pentru că este firesc. Noi ne gândim în primul rând la securitatea naţională. Dacă cineva vrea, şi nu mă refer neapărat numai a preşedinte, dacă cineva vrea să înceapă să arunce fumigene pentru a abate atenţia de la motivul principal pentru care vrem să modificăm aceste legi, le spun că nu au nicio şansă, nu ne abatem,  se va discuta cu toate instituţiile care acţionează în domeniu pentru a avea o legislaţie modernă şi clară. Asta doreşte toată lumea iar  în ceea ce priveşte dorinţa Cotroceniului de a se implica în această dezbatere şi elaborare, toată deschiderea”, a declarat liderul PSD.

Întrebat ce instituţii ar trebui să fie implicate în numirile de la serviciile de informaţii, Dragnea a spus că preşedintele nu ar trebui eliminat din această procedură.

„Cred că ar trebui să existe o abordare unitară, un studiu atent al Constituţiei. Adică poate la toate structurile care au activitate de culegere de informaţii, poate ar trebui să fie aceeaşi procedură preşedintele propune, iar parlamentul aprobă, cum e la SRI şi la SIE. E o variantă, dar abia încep discuţiile” a mai spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete. În acest context, el a spus că există două scenarii – unul „prost”, în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi „pentru”, 92 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri, înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională.

Comisia are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

Hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale mai spune că şedinţele sunt, de regulă, publice, iar comisia va funcţiona pe o perioadă de 6 luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să cerea prelungirea termenului, la cererea motivată a preşedintelui de comisie.

PSD va avea opt membri în comisie, PNL va avea trei membri, în timp ce ALDE, USR, PMP şi UDMR vor avea câte un reprezentant.

Preşedintele comisiei este deputatul PSD Gabriel Vlase Gabriel, iar PSD va fi reprezentat şi de senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Viorel Sălan şi de deputatul Gheorghe Căprar. PNL va fi reprezentat de senatorul Ioan Chirteş şi de deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă. USR va fi reprezentat de deputatul Claudiu Prisnel, UDMR de deputatul Csoma Bodond, în timp ce ALDE îl are reprezentant pe deputatul Gheorghe Cucşa. PMP îl are pe deputatul Mircea Sămărtinean, iar grupul minorităţilor pe Ibram Iusein.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care locuiesc la bloc. Amendă de până la 3.000 de lei. NU puteți refuza accesul
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ți se confiscă maşina. Atenție, prevederea nu e în Codul Rutier, dar e legal
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”