Liviu Dragnea a susţinut, joi, prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte interimar al PSD şi a vorbit şi despre ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor, lăsând să se înţeleagă că nu va mai fi modificată, aşa cum se anunţase iniţial, pentru a intra în vigoare odată cu implementarea noii legi a salarizării.
„Este o ordonanţă, e comunicată. Nu cred că se mai revine. Această lege este un lucru bun dacă este un prim pas şi este urmată de modificarea întregii legi a salarizării. Este o motivaţie corectă ca preşedintele, premierul, şefii camerelor, miniştrii să aibă salarii bune pentru că totuşi au răspunderi uriaşe. Dar nu este suficient. Nu putem ridica salariile înalţilor demnitari şi marea masă a bugetarilor să rămână cu salarii foarte mici. Am înţeles de la ministrul Rovana Plumb că proiectul mare al legii salarizării este aproape gata. Dacă (ordonanţa, n.r.) este un pas dintr-un proiect mare, este corect, dar dacă rămâne un pas singular, atunci nu e bine”, a declarat Liviu Dragnea.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a explicat, ulterior, după o întâlnire cu Liviu Dragnea, că, având în vedere că impactul bugetar generat de ordonanța privind indemnizațiile înalților demnitari este unul mic, 600 de mii de lei, este posibil ca aplicarea actului normativ să înceapă de la 1 august.
„Având în vedere că impactul e foarte mic, sub 600.000 lei, e posibil să înceapă aplicarea ordonanţei, mai ales că primul pas de creşteri salariale e legat de continuarea implementării după adoptarea legii salarizării. Legea salarizării va fi finalizată pânp la finalul lunii august, ca în septembrie să poată intra în dezbatere în Parlament. E gata, s-a discutat deja cu federaţiile sindicale, aşteptăm amendamentele lor, observaţiile lor, după care o vom finaliza. Încercăm să o bugetăm aşa cum am discutat, de la 1 decembrie 2015„, a declarat Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta anunţase, la scurt timp după votarea ordonanţei în ultima şedinţă de Guvern desfăşurată în interimatul lui Gabriel Oprea, că va amâna aplicarea ordonanţei de urgenţă prin care salariile demnitarilor urmau să se majoreze de la 1 august, opinând că este corect ca salariile demnitarilor să crească atunci când vor creşte toate salariile bugetarilor.
Ulterior, Rovana Plumb a anunţat că ordonanţa nu va fi anulată sau amânată, ci modificată, iar discuţia pe marginea actului normativ urma să aibă loc în şedinţa de guvern din 22 iulie, când nu a mai fost luată, însă, nicio decizie.