Avocata menționează că, pe lângă legislația națională, trebuie ținut cont și de tratatele UE, respectiv recomandarea privind liberarea condiționată. Teodosiu a prezentat argumentele din recomandare: ținând cont de costurile financiare privind închisoarea, povara pentru societate, detenția are uneori are efecte inverse; este dorit de a reduce pedeapsa cât mai mult; legea trebuie să facă acccedibilă eliberarea condiționată pentru toți deținuții, inclusiv cei pe viață; autoritățile să facă proceduri astfel încât eliberarea să fie aplicată când deținutul a executat perioada minimală.
„Toate aspectele citate din recomandarea UE sunt esențiale. Instanța de fond nu a făcut decât să facă interpretări subiective. (…) În sistemul național se permite o asemenea situație să se aprecieze subiectiv fără dovada că Liviu Dragnea nu și-ar fi însușit efectele și elementele sancționatoare ale sentinței de condamnare. Este aberant, nu rezultă de nicăieri acest aspect”, a susținut avocata.
Magistrații Tribunalului București judecă miercuri contestația formulată de Liviu Dragnea, după ce Judecătoria Sectorului 5 a respins, la finalul lunii aprilie, cererea de eliberare condiționată a fostului lider PSD, ca fiind neîntemeiată.
Liviu Dragnea avea de partea sa, la data judecării pe fond, la Judecătoria Sectorului 5, avizul favorabil privind reabilitarea, acordat de Penitenciarul Rahova, unde ispășește pedeapsa, precum și decizia definitivă a magistraților, care i-au dat dreptate fostului președinte al PSD în dosarul în care a cerut recunoașterea a 49 de zile de muncă în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 şi 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, cât timp dreptul la muncă i-ar fi fost încălcat.
Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.
Petrecere de ziua lui Orban la Parlament. Invitații, surprinși încălcând măsurile impuse în pandemie. Cîțu: „Nu am văzut, nu pot să comentez, nu știu ce imagini aveți”
Liviu Dragnea a cerut magistraţilor strămutarea procesului de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă de același rang.
Marți, Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pentru 14 iunie, dezbaterea cererii depuse de Liviu Dragnea în care fostul lider PSD solicita strămutarea, de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară, a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare, conform Agerpres.
Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Un judecător s-a recuzat
La primul termen al dosarului în care fostul lider al PSD a solicitat magistraţilor să mute procesul vizând eliberarea sa, de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă, Curtea a amânat cauza, întrucât apărătorul lui Liviu Dragnea nu s-a putut prezenta.
Cererea iniţială privind eliberarea condiţionată a fost depusă la Judecătoria Sectorului 5, însă a fost respinsă ca neîntemeiată, iar Tribunalul Bucureşti urmează să judece miercuri apelul, după ce la termenul anterior a amânat cauza pentru lipsă de apărare şi pentru a se emite adresă la Penitenciarul Rahova pentru a se comunica situaţia actualizată privind zilele câştigate obţinute de Dragnea ca urmare a muncii prestate pe durata încarcerării.
Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei speciale din cadrul Penitenciarului Rahova.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistraţii ÎCCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.