UPDATE. Fostul lider al PSD mai are o șansă, recursul în casație, o altă cale extraordinară de atac la care a apelat. Conform art. 438 din Codul de Procedură Penală, printre cazurile în care se poate depune recurs în casație se numără: „instanța nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate”. Astfel, se poate miza pe compunerea completului de 3 judecători care nu a fost compus constituțional, conform unei decizii ulterioare a CCR. Același articol din CPP mai precizează că „în cazul în care cererea de recurs în casație a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casație nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiași hotărâri, indiferent de motivul invocat.”. Recursul în casaţie va fi jduecat pe 14 ianuarie 2020.
UPDATE: Judecătorii de la ÎCCJ au decis, cu privire la contestația în anulare, să fie respinsă ca inadmisibilă. Ei au constatat că motivele invocate de Liviu Dragnea în formularea cererii nu se regăsesc printre cele enumerate de legea penală. Sentinţa este definitivă. recursul în casaţie se judecî pe 14 ianuarie.
UPDATE: Liviu Dragnea a ieşit de la Înalta Curte. „Nu pot vorbi, îmi pare rău”, au fost singurele cuvinte ale fostului lider al PSD. „S-a pus în discuţie admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare. Am susţinut toate aspectele şi elementele pe care noi le considerăm legale. Sperăm să se admită această contestaţie în anulare în principiu. Am cerut şi suspendarea pedepsei, să vedem ce se va întâmpla.
Textul de lege spune doar că un complet de judecată poate dispune şi suspendarea hotărârii atacată cu contestaţie în anulare. astfel că judecătorii vor decide. Să sperăm că vom avea un prim pas astăzi. Nu ştiu dacă astăzi va putea părăsi penitenciarul, dar sper cât mai curând”, a spus Flavia Teodosiu la finalul şedinţei de judecată.
UPDATE: Fostul lider al PSD a fost adus cu cătuşe la Înalta Curte. Este pentru a doua oară când Liviu Dragnea apare în public după încarcerea sa. Dragnea este asistat de avocata Flavia Teodosiu, prodecan al Baroului Bucureşti, cea care l-a asistat şi la DNA, în timpul urmăririi penale.
Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a cerut secretizarea ședinței, iar judecătorii ICCJ au acceptat, asta pentru că în conformitate pentru că în Codul de Procedură Penală contestațiile în anulare sunt judecate în camera preliminară. În sală au rămas doar Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, procurorii și judecătorii.
UPDATE: ICCJ discută marţi contestaţia în anulare depusă de fostul lider PSD Liviu Dragnea şi de Olguţa Şegu şi Floarea Alesu în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. În legătură cu condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare în acest dosar, Liviu Dragnea a depus şi recurs în casaţie în acest caz, care este judecat tot marţi.
Liviu Dragnea a fost adus încătuşat pe 12 noiembrie, la primul termen al procesului, când a cerut termen pentru pregătirea apararii.
Fostul lider PSD a depus pe 18 octombrie contestaţie în anulare pentru a scăpa de condamnare. Este folosit practic același tip de argumente juridice invocate de judecătoarea Camelia Bogdan la Curtea de Apel București, unde aceasta a obținut anularea hotărârii din 2018 a Secţiei pentru judecători a CSM privind componenţa completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a hotărârilor colegiului de conducere al instanței supreme privind numărul şi tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pentru anul 2019. Decizia Curții de Apel București nu este însă definitivă.
De asemenea, Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în acest dosar, a depus şi ea contestaţie în anulare, ca și Floarea Alesu, fost director execituv al DGASPC Teleorman.
Liviu Dragnea, mesaj din puşcărie de Ziua Naţională: Ţara mea dragă, pentru tine am sacrificat tot!
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în primăvară de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.