UPDATE Premierul Dacian Cioloş a reacţionat la discursul lui Liviu Dragnea, afirmând că nu vrea să înveţe ”limba română a demagogiei, a populismului” şi că actuala creştere economică nu s-a văzut încă în buzunarele românilor, însă PSD este deranjat pentru că nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice.
”Dl. Dragnea îmi spune că nu înţelege româna pe care o vorbesc. Nu ştiu, probabil. Eu nu vorbesc şi nici nu vreau să învăţ limba română a demagogiei, a populismului, a spune lucruri doar de dragul de a da bine. Limba romană pe care eu o știu e una directă. Pentru mine, patriotismul și țara sunt lucrurile mult prea profunde ca să vin șa vorbesc despre ele în piața publică. Mi-aţi cerut cifre, am venit şi v-am adus cifre. Dincolo de cifre, v-am mai spus şi ce am făcut noi fără să ne arogăm rezultatele acestea care vin din măsurile care au fost luate nu doar în ultimii doi ani, ci de prin 2009, 2010 încoace. V-am spus ce am făcut noi pentru ca aceste cifre să nu rămână doar cifre. Spuneaţi că această creştere economică nu se vede în buzunarele oamenilor. Poate nu se vede încă în buzunarele oamenilor, (…) dar poate problema este că această creştere nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice şi probabil că asta afectează mai mult şi limba aceasta română probabil că nu o ştiu şi nici nu vreau să o învăţ”, a replicat Dacian Cioloş, în plenul Parlamentului.
Premierul a mai spus că limba română pe care el o vorbeşte este una directă, clară, pentru a spune lucrurilor pe nume. „Spuneaţi că guvernul tehnocrat nu a comunicat suficient. Probabil că nu a comunicat suficient, dar eu am preferat să facem lucruri, decât să vorbim prea multe şi sper eu să se vadă rezultatele”, a adăugat prim-ministrul.
Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că premierul Dacian Cioloș nu a prezentat situația reală a economiei și nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraților, care „sună străin” și este „ruptă de realitate”.
„I-am propus prim-ministrului Dacian Cioloș să vină în fața Parlamentului și să expună situația reală a economiei românești. A venit, așa cum constatați, și apreciez lucrul ăsta, dar constat că ceea ce a prezentat, ceea ce a expus astăzi nu reprezintă situația reală, nu reprezintă realitatea. Și pe mine și pe colegii mei și pe români îi îngrijorează foarte mult. Din ce a spus domnul prim-ministru ar trebui să înțelegem că România își continuă creșterea sănătoasă, imprimată de guvernarea PSD, de guvernele conduse de Victor Ponta, dar noi nu înțelegem asta, pentru că astăzi domnul Cioloș nu a vorbit în limba română, a vorbit limba tehnocraților, o limbă care sună străin și este o limbă care este ruptă de realitate”, a afirmat Liviu Dragnea,citat de Agerpres.
Liderul social-democraților a menționat că premierul a spus că a avut în intenție să presteze un alt tip de guvernare, un alt mod de a guverna, transparent și predictibil, dar, potrivit lui Dragnea, Guvernul Cioloș a vrut să modifice pe furiș Codul fiscal.
„Eu aș fi sperat ca astăzi să aud o radiografie, o analiză chirugicală și cu bune și cu rele. Practic, astăzi am aflat ca și dumneavoastră că timp de un an de zile nu a făcut nimic, nu a făcut nimic bun. Pentru că am spus de limba tehnocraților, vreau să vă traduc. Când spun creștere economică, românii înțeleg mai mulți bani în buzunare”, a adăugat Dragnea.
Liderul PSD a acuzat Guvernul că nu a făcut nimic bun pentru că românii ”nu au mai mulţi bani în buzunare”. ‘
„Practic astăzi am aflat ca şi dumneavoastră că timp de un an de zile nu a făcut nimic, nu a făcut nimic bun. Pentru că am spus de limba tehnocraţilor, vreau să vă traduc. Când spun creştere economică, românii înţeleg mai mulţi bani în buzunare”, a adăugat Dragnea.
El l-a acuzat şi pe preşedintele Klaus Iohannis că a forţat demisia lui Victor Ponta de la şefia Executivului, iar PSD a fost scos de la guvernare într-o manieră nedemocratică pentru instalarea ”unui guvern pretins independent”.
„Am plecat de la guvernare pentru că am fost forţaţi să o facem. Am fost scoşi de la guvernare într-o manieră nedemocratică. Preşedintele Iohannis, protectorul dumneavoastră a înlocuit un guvern desemnat de popor cu „guvernul meu”, un guvern pretins independent. Vă spun cu toată sinceritatea: şi eu şi colegii mei v-am votat în Parlament pentru că am avut trei speranţe în ceea ce vă priveşte. Am sperat că, în calitate de fost comisar european, veţi deschide uşile Comisiei Europene şi veţi aduce în România mai multe fonduri europene, cel puţin câte am adus noi”, a mai spus Liviu Dragnea.
Liderul social-democrat a lansat critici şi la adresa miniştrilor Vlad Voiculescu (Sănătate) şi Achimaş Cadariu (Agricultură).
”V-am lăsat ţara cu plăţile la zi pentru subvenţiile în agricultură şi acum justificaţi, acoperindu-l pe ministrul Agriculturii, care spune că de un an a căutat mecanisme (…) Acest minister (al Sănătăţii – n.r.) a ales să sprijine şi să ofere mai multe venituri celor care au deja multe venituri, fără a ajuta pe cai care nu au ce mânca. Vă cer foarte ferm să dispuneţi ca imediat ministerul să dea ordinul care permite micşorare preţurilor la medicamente”, a susţinut Dragnea.
”Ştiu că nu ştiţi ce înseamnă sinceritatea”, i-a transmis liderul social-democrat premierului de la tribuna Parlamentului, acuzându-l că a ştiut de proiectul de modificare ”pe furiş” a Codului Fiscal, dar s-a ”spălat pe mâini”.
El s-a declarat ” profund dezamăgit”.
„Aşteptam un raport clar, mă aşteptam să aveţi curajul, cinstea de a spune care este situaţia economiei. Am auzit un discurs electoral, sunt profund dezamăgit. Eşecul dumneavoastră şi al Guvernului îi afectează foarte mult, pe fiecare român. Până în decembrie, când guvernarea va intra pe mâini legitime, vă cer să stopaţi orice intenţie, măsură antinaţională pe care un membru al Guvernului ar intenţiona să o ia”, şi-a încheiat Dragnea discursul din Parlament.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că România are o creştere economică previzionată pentru 2016 de 4,8%, peste estimările iniţiale, dar acesta nu este motiv de „prezentare triumfalistă” de date, ci trebuie să ne asigurăm că ne înscriem pe un trend ascendent.