Liviu Dragnea rămâne în puşcărie. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au respins, marţi, cererea de revizuire a condamnării de trei ani şi jumătate închisoare primită în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, anunță AGERPRES.
„Cu majoritate, respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Secţia Penală pronunţată în dosarul nr.2628/1/2016. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în decizia instanţei.
Ştirea iniţială
Liviu Dragnea încearcă încă o dată să iasă din închisoare, printr-o cerere de revizuire a pedepsei. Liviu Dragnea nu a fost prezent la ÎCCJ, fiind audiat prin videoconferință. Fostul lider al PSD a solicitat suspendarea executării pedepsei, din punctul său de vedere aflându-se în arest în baza unei decizii penale pronunţată de un complet care nu ar fi fost legal constituit. Totodată, acesta a susținut că i se încalcă în continuare drepturile.
Procesul de revizuire a condamnării lui al lui Liviu Dragnea se judecă în cameră de consiliu, după ce avocata fostului şef al PSD, Flavia Teodosiu, a solicitat secretizarea şedinţei de judecată.
Fostul lider al social-democraţilor a participat la proces prin videoconferinţă. Fostul şef al PSD poartă mască de protecţie, având în vedere că a fost infectat cu noul coronavirus.
„La termenul de astăzi ne-am judecat într-o revizuire pe care a formulat-o domnul Dragnea, în speranţa – sigur – că se va admite în principiu. Suntem în prima etapă, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală este etapa admisibilităţii în principiu. Am susţinut toate aspectele legale care susţin această cerere de revizuire şi aşteptăm acum să se pronunţe instanţa. Am solicitat să fie suspendată executarea în măsura în care instanţa va decide admisibilitatea în principiu. Domnul Dragnea a spus foarte clar că, din punctul dânsului de vedere, (…) este în arest în baza unei decizii penale (aceea de la fond) pronunţată de un complet care aşa cum am văzut nu a fost legal constituit şi apreciază că i se încalcă în continuare drepturile. Este singurul justruţiabil din cele peste 187 de dosare care s-au judecat la ICCJ pentru infracţiuni de corupţie căruia nu i s-a aplicat decizia CCR. Sigur, dânsul suferă foarte mult pe idee asta şi este afectat de acest aspect”, a declarat avocata Flavia Teodosiu la finalul procesului.
În mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Conform legii, acesta poate cere liberarea condiționată după executarea a cel puțin două treimi din durata pedepsei, dacă și-a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare și dacă instanța are convingerea că s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Până acum a executat peste 500 de zile de puşcărie, dar mai are de ispăşit încă 283 de zile până când va intra automat în Comisia de liberare condiţionată, lucru care se va întâmpla peste nouă luni. Abia în toamna anului 2021 va executa Liviu Dragnea fracţia de 2/3 prevăzută de lege (851 de zile) pentru a putea fi propus pentru liberare.
În acelaşi dosar Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman – condamnata la 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare in dosarul „Angajărilor fictive la DGASP Teleorman” – a fost eliberată condiţionat din Penitenciarul de Femei Ploieşti-Târgşorul Nou pe data de 7 ianuarie.
Liviu Dragnea, din nou pe mâna medicilor din cauza durerilor mari la coloană
Fostul lider PSD s-ar fi prezentat luni seară la Clinica RMN Tineretului pentru a fi supus unor investigații.
Citeşte şi: Prima eliberare în dosarul angajărilor fictive în care a fost condamnat Liviu Dragnea